Petter Nilsson(SD)

Ohederligheten kring den ”lyckade vindkraften”!

Har tidigare följt diskussioner kring vindkraft där man i brådska att söka vinna en debatt söker efter felaktiga argument.
Exempelvis: ”Vindkraften har så hög effekt”, ”Sverige exporterar ju el”, ”Vindkraften blåser mest under vintern, vilket ju är den kalla delen av året”, etc.

Anledningen till varför elpriser dragit iväg i januari, i juni, har i regel varit att det blåst för lite. Ibland är där dagar då det inte blåser värst mycket, då går priserna på el upp väldigt mycket. Ifall det sker under vintern, när behov av uppvärmning också leder till ett påtagligt mycket större elbehov så har vi ett bekymmer.

Variationen på elpriser är som bekant stor.

Men det sagt så är det absolut inte fel att säga att det genomsnittligen blåser mer under oktober till mars jämfört med april till september.
Man bör också komma ihåg att el är en faktor även för produktionen av livsmedel.

De som drabbas hårdast är de som har minst pengar röra sig med.

Det finns helt enkelt många bra skäl till att istället satsa på kärnkraft!

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

20 kommentarer

    • Mique

      Henrik Jönsson förespråkar libertarialism (flummextremhögern) och är duktig på att trolla med siffror.

      • Marko

        Inget i sak?
        såklart inte då innehåll i video stämmer.
        Typiskt vänster, helt resistenta mot verklighet, ideologi är allt.

        • Mique

          Vad vänstern är resistenta mot, vet jag inte. Jag använder mig av kunskap, sunt förnuft och medvetenhet, inte ideologier. I mitt mycket korta svar, var saken, att Henrik Jönsson är duktig på att trolla med siffror!

  1. Marko

    Lägger oxå in att dom gröna i Tyskland har röstat för att minska klimatmål och elda mera kol för att täcka upp för den sista kärnkraft dom vill stänga.
    Så helt uppenbart handlar detta inte om klimatet.

      • Marko

        Nej, det är ett worst case.
        Dock trots det inte otänkbart.
        Det är detta det handlar om, folk tror tyvärr det är någon lek det MP och S håller på med när det kan krossa hela vårat samhälle.

  2. Mique

    Hej Petter! Jag vet inte om du har några barn, jag har flera barn och barnbarn. Jag anser, att skjuta över ansvaret för kärnkraftens negativa aspekter och vår ohejdade överkonsumtion av Jordens resurser, till kommande generationer, är obegripligt oansvarigt och egoistiskt. Dina följares kommentarer skrämmer mig, deras rädsla inför ny teknik, visar på en djupt rotad okunskap och omedvetenhet. Visst, vindkraften har en del nackdelar, men med ny teknik, kan vindkraften utvecklas till 24/365-system, mindre 24/365-system finns redan på många platser, runt om i världen. Ny kärnkraft har ingen framtid, om man inte löser alla problem med bränsleförsörjning, olycksrisker, slutförvar av kärnavfall, skenande byggkostnader med mera.

  3. brorson

    Några ledande miljöpartister har idag gått tilll våldsamt angrepp mot <moderaterna och Ulf Krissterssson, som beskylls för att ljuga mot bättre vetande. Men den debattstilen, att prata bredvid, är typiskt för Mp. De skriver att andra EU-länder har lika höga elpriser som Sverige, och att Kristersson vet det, men ändå skyller de höga elpriserna i Sverige på Mp.

    Visst vet han det. Men Sverige har haft låga elpriser- Och det vet miljöpartisterna, men låtsas inte om det. Mp vägrar ta ansvar för sin egen politik, för det man själv har ställt till med, och vägrar kalla framgång för framgång. För visst är de höga elpriserna i Sverige en framgång för Mp, som haft detta som mål med avvecklingen av kärnkraften. Men Mp:s framgångar lockar tydligen inte väljare, som man hoppats på.

    Tack vare en stabil elförsörjning och låga och förutsebara elpriser har Sverige haft höga löner, höga skatter och en väl utbyggd välfärd, Detta har Mp med berått mod raserat. Och det är de, som har fått minst av det goda som nu får ännu mindre. Förutom att Mp har raserat grunden för välfärden, har de under lång tid förskingrat av välförden och delat ut, gjort Sverige till hela värfldens socialbyrå. Detta märktes kanske inte så mycket så länge vi hade en bra tillväxt i systemen. Men nu håller det på att ta slut med detta, och då märks det.

    Mp har dessutom skövlat och förstört svensk natur, förstört för kommande generationer. Vindkraften är ett enormt slöser med naturresurser, som det är brist på. Och kommer att ta slut inom kort, om inte nya fyndigheter upptäcks. Just sparsamhet med ändliga naturresurser var ett av Mp:s pradnummer, när partiet var nybildat. Dagens miljöpartister har förrått det egna partiets pionjärer, det som de kämpade för.

    Miljåpartister, som inte slår näven i bordet och kräver partiledningens avgång borde skämmas. De skövlar natur och förstör miljö och lämnar ett ödelagt landskap efter sig, Och ekonomiska felsatsningar i mångmiljardklassen.

    • Mique

      Jag har inte mycket till övers för Miljöpartiet. Jag konstaterar bara, att vissa av kommentatorerna på Petter Nilssons blogg, sjunker allt djupare i okunskapens whataboutyou-retorik.

  4. Lars Gidlöf

    Att priserna är höga beror inte på att vi saknar el, utan på att övriga Europa saknar elkraft och vi är uppkopplade mot deras nät. Samma sak gäller i Norge, höga elpriser.

    Vi har i Sverige överskott på el, allt annat är okunniga politiker som ska försöka få röster för om ett land förbrukar 120 TW per år och producerar 140 – 160 TW per år, är det då inte ett överskott?

    • brorson

      I den fornnordiska mytologin talas om en kung Väderhatt, som kunde fånga vinden i sin hatt för användning vid senare tillfällen. Den hatten borde någon uppfinna på nytt, men det har ännu ingen hattmakare lyckats med. Och därför har du fel..

      • Mique

        Erik (Edmundsson) Väderhatt, fångade inte vinden i sin hatt, för att spara vinden till senare tillfälle. ”Kung Väderhatt” referar till att han alltid hade god vind, när han plundrade runt Östersjön. Källor: Olaus Magnus ”Historia om de nordiska folken” och Daniel Palmqvists svenska översättning av Saxo Grammaticus ”Gesta Danorum”.

        • brorson

          Min avsikt var nu inte att recensera den fornnordiska sagalitteraturen, att bedöma sanningshalten i densamma, utan att med en liknelse visa på vindkraftens omöjlighet. Vilket jag tror att de m er begåvade bloggläsarna har förstått. Men, för att fortsätta liknelsen, så hade vikingaskeppen åror som reservkraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.