Petter Nilsson(SD)

Salman Rushdie knivhuggen på scen!

Salman Rushdie hamnade i hetluften när han skrev om Muhammeds liv.
Boken, ”De sataniska verserna”, förbjöds och brändes i en rad länder.

Därtill dömdes Salman Rushdie till döden av Irans högste ledare (politiskt och andligt), Ruhollah Khomeini.
Det tillkom även en belöning för den som berövar författaren livet, en belöning som så sent som 2012 höjts till 2,5 miljoner dollar.

Salman Rushdie knivhöggs på scen, deltagare var tvungen att övermanna gärningsmannen.
Det här är ett förskräckligt dåd. Det är förstås ett angrepp på yttrandefriheten oavsett skälen till dådet.

Personligen är jag ingen beundrare av Salman Rushdies litteratur. Har endast läst hans sataniska verser, för en herrans massa år sedan.
Känner inte att jag tog med mig något fantastiskt budskap från läsningen. Kommer i ärlighetens namn knappt ihåg vad som stod i den. Läste den när jag var ung (ja, jag har fått förlika mig med faktumet att man blivit gubbe).
Men tydligen var innehållet tillräckligt kontroversiellt för vissa att det gav upphov till en dödsdom.

Självklart har han sitt perspektiv, och all rätt att förmedla det.

Yttrandefriheten är viktig. Alla idéer går att kritisera, och bör kritiseras. Men det kräver en hel del att vara konstruktiv.

Att våga tala om och kritisera tankar som går stick-i-stäv med majoritetens uppfattning – har ett särskilt värde.
Inom politik sker detta förstås genom argument, stringent argumentation och förmåga att kunna skilja mellan sak och person.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

 1. Håkan

  Till slut hittade den svarta pilen Salman Rushdie.Och Islam har skaffat sig ytterligare en ”fjäder”i hatten.Vi andra hoppas att Rushdie klarar sig.

 2. Bättre förr

  Kanske kan man säga att man inte kan kalla Rushdie för islamofob, då fobi handlar om att vara rädd för nåt som inte är farligt. I Kalifornien talar man t.ex. inte så mycket om fobi när folk är rädda för ormar, då det finns väldigt farliga ormar där, och det är svårt att säkert veta om den är farlig eller inte utan att vara expert på ormar och man måste veta genast. I Rushdies fall fanns det ju en belöning att få för den som oskadliggjorde honom, och även den var ju i högsta grad förknippad med hans kritik av Koranen. Att det sen inte är alla muslimer som vill honom dör gör ju inte hans liv lättare, han och hans livvakter kan ju inte se skillnad från utsidan på vän eller fiende. Det skulle ju också kunna vara nån som inte är islamist utan bara ute efter belöningen. Men om det var ok för alla muslimer (och alla andra) att kritisera Koranen skulle problemet inte finnas, och då skulle man kanske kunna kalla Rushdie för islamofob, eller kanske inte….Sharia har ju faktiskt en stor inverkan på många i samhället om man skulle styra t.ex. Sverige eller England helt enligt sharialagar.

 3. Marko

  I Sverige ställer sig den politiska eliten upp som i decennier sett til att vi fått områden med Koranupplopp och fördömer.
  Här hemma böjde dom sig och ville förbjuda kritik mot koranen.
  Skamlösa hycklare.
  Och lycka till med integration.

 4. Marko

  https://www.gp.se/ledare/d%C3%A4rf%C3%B6r-kan-jag-inte-respektera-s-trots-att-jag-vill-1.78709605?fs=e&s=cl&fbclid=IwAR0YiYUlrvXF001ZNK_KyEtagYO9Hhr1yqHj1-pK6YMSNdu2ePTjiHzXarI

  ”Statsråden Annika Strandhäll och Morgan Johansson utgör i det offentliga samtalet två av de mest polariserande och destruktiva rösterna som går att finna. Det finns inget lumpet skamgrepp som befinner sig under deras nivå, ingen historisk liknelse som är för absurd eller långsökt. ”

  Såg detta och kunde inte låta bli att tänka att jag vet en S blogg som är under även denna nivå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.