Petter Nilsson(SD)

#metoo, rättssäkerhet – Flum eller välfärd?

Har sett att VK har en ny opinionskrönikör. Jag vet inte vem det är alls, ingen jag träffat. Men fascineras en aning över dennes märkliga sätt att argumentera för att mer medel ska gå till skattefinansierad kultur istället för välfärd.
Något hon gör i denna krönika.

Kring #Metoo och rättssäkerhet
Först och främst. Självklart är det fruktansvärt när människor utsätts för övergrepp. Vi behöver bygga ett tryggt samhälle.
Att krönikören för VK hävdar att SD inte skulle stå upp för kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp eller ofredanden är helt enkelt inte sant.

Rätt person måste dömas för ett brott, så att inte en oskyldig döms – eller för den delen en skyldig går fri.
Sverige, Västerbotten och Umeå behöver vara tryggt. Trygghetssatsningar inom Sveriges rättssystem är väldigt viktiga. Hårdare straff likväl som skärpningar i lagstiftning behövs.

Ni kommer ihåg #Metoo. När rättsstatens domstolar inte ansågs tillräckliga, utan där sociala media istället skulle agera domstolar.

Även krönikörer från tidningen VK, en liberal tidning, menar att det räcker att höra den utsattes sida. För i sinnesvärlden av tabula rasa – det oskrivna bladet – så talar alla alltid sanning. I vart fall kvinnor – särskilt ifall man ska lita på den kompletterande hashtagen #BelieveWomen.

Jag. Emellertid. Är övertygad om att det finns människor – oberoende av kön – som då och då far med osanning.

Det finns förstås skäl till varför rättssystemet finns. Varför domstolar finns. Båda sidor ska höras, och rättskipningen ska vara så objektiv och rättvis som möjligt.

Nåväl. Jag hade mer ta upp.

#Metoo-puman, skattefinansierad kultur och godhetssignalering
Såg ett av mina gamla inlägg kring #metoo-puman blev citerad av någon politiker, med någon godhetssignalerande strof, typ ”jag är metoopuman som vrålar i natten”, eller något liknande.

Har inte läst det berörd skrivit.

Kanske säljer det hos några väljare. Skulle säga att det är tveksamt. De flesta ställer nog hellre sig frågan huruvida man ska betala för alla godhetssignalerande knasigheter som möjliggör att politiker kan kläcka ur sig sådana märkligheter.

Vi har klart politiserad skattefinansierad kultur i Umeå. Bland annat Kvinnohistoriskt museum.
Den är kostsam. Medborgare tvingas betala för den genom skattesedeln. Det är alltså ingen kultur som går runt på egenavgifter.

Med risken för att anses ”mansplaina”, så vill jag lyfta att Umeå är i absoluta toppen av hur mycket pengar våra kommuninvånare tvingas att lägga på skattefinansierad kultur. Något vissa politiker och tjänstemän bär som en bricka för en lyckad prioritering.
Samtidigt som äldreomsorg, trygghet, skola, investeringar – ja kärnverksamheten över huvud – har stora behov av medel. Inte minst i ljuset av en påtaglig inflation, vilken kommer medföra en påtaglig kostnadsutveckling.

Slutligen:
Sverigedemokraternas satsningar på kultur är förvisso i sammanhangen blygsamma. Men vi vill gynna de fria kulturaktörerna. I regionen föreslår vi mer medel till exempelvis unga arrangörer, och andra mindre poster. Jämfört med övriga satsar vi främst på den fria kulturen – inte den skattefinansierade.

I kommunen har Sverigedemokraterna satsat på hembygdsgårdar och småskalig kultur. Något som förstås inte slår lika bombastiskt som en rosa kisse på ett torg.
För övrigt ett monument för rättsosäkerhet i bästa fall. I värsta fall signalerar att det Socialdemokratiska Umeå har ett såpass påtagligt bekymmer med sexuella trakasserier att ett monument behövts resas för att lyfta den storskaliga problematiken.

Etiketter: , , , , , , , ,

15 kommentarer

 1. Jonsson

  Just i dagarna fungerar konstverket som klädsträck för prideflaggan. Puman har fått en praktisk funktion. Och ändrad innebörd?

 2. Håkan

  Nu gråter den gamle avlagde S-politruken igen.Han påstår att hen inte får bestämma vilka kommentarer som publiceras.Som vanligt står hen och ljuger,det finns ju aldrig några kommentarer på avlagde politrukens kommentarsfält.Sen är ju en annan åsikt hela tiden hot och hat i vederbörandes värld.

  • brorson

   Det är hans demokratiska rättighet att själv bestämma vilka kommentarer han vill publicera. Det är inte yttrandefrihet att tvingas publicera andras åsikter på sin egen blogg. Det gäller Petter också. Hans (den du skriver om) krav på förändringar av utgivaransvaret för VK-bloggarna är ytterst rimliga och helt i linje med svensk lag, som VK kringgår på ett ganska märkligt sätt. Läs vad han har skrivit, för det har du inte återgivit korrekt. Om du vill bemöta det han har skrivit, kan du göra det på andra bloggar, men avstå i så fall från nedsättande personomdömen om honom, utan bemöt i sak. Man ska vara hövlig även mot meningsmotståndare. Vi måste respektera varje bloggares rätt att själv bestämma om vederbörandes blogg ska vara något slags allmänt debattforum eller bara föra fram vederbörandes egna åsikter. Det är yttrandefrihet.

   • Mique

    Bra skrivet Brorson! Då det gäller demokrati och yttrandefrihet, så tycks vi ha liknande åsikter, även om vi har skilda åsikter i mycket annat.

  • Marko

   Det här skriver han om när en cyklist kör ut framför en bil.
   ”En del bilister är en del av orsaken nämligen att de stannar.”

   Vad klassificeras det som …

   • brorson

    Det klassificerar jag som en vettig åsikt, som bör stödjas även av hans politiska motståndare. Han har under flera år kämpat mot cyklistterrorn mot äldre och funktionshindrade på trottoarer och övergångsställen. Han för fram flera vettiga åsikter i inlägget, som du refererar till, bl.a. att det behövs rejäla straff för cyklister som begår trafikbrott och i mänga fall utsätter andra för direkt livsfara. Han har helt rätt i att cyklister inte har förkörsrätt på övergångsställen för gående. Där saknar de inte bara förkörsrätt, utan rätt ö.h. att köra. Han har helt rätt i att bilister, som stannar för cyklister där de inte har rätt att köra, är en del av orsaken till problemet. Dessa bilister lurar okunniga cyklister att tro att de har förkörsrätt. Fundera gärna över vilka dessa cyklister är, som med berått mod bryter mot de trafikregler som gäller för dem. Många är nog klimatextremister, som tror att de har rätt att terrorisera andra för att de enligt deras egen mening håller på att rädda planeten. Samma slags folk som klistrar fast sig på gator för att hindra bilister, som följer trafikreglerna. De hindrar inte bara privatbilar, utan även kollektivtrafiken, färdtjänst och ambulanser.

    Jag har tidigare uppmanat alla som kritiserar Holmlund, vilket jag själv gör emellanåt, att bemöta honom med respekt. Ännu en uppmaning: Var inte slentrianmässigt mot allt han skriver. För han skriver även mycket som inte borde vara partipolitiskt kontroversiellt utan verkligen förtjänar allas stöd. Detta var ett exempel.

    • Marko

     Jag känner väl till att cyklister ej har företräde.
     Men att köra över dom med flit är ett mycket värre brott.
     Att uppmana folk att köra över dom oxå.

     Sen tror jag mina åsikter om Holmlund censurerades i tidigare svar som försvann så jag utelämnar dom denna gång.

     • brorson

      Men han uppmanade ju ingen att köra på cyklister, som tränger sig före. Att han inte menade det, framgår tydligt av sammanhanget, när han dessutom skrev att han två gånger hade bromsat för samma cyklist, som trängt sig före.

  • Ulf Parde

   Om Håkan menar den avlagde S-politiker vars efternamn börjar på H, så är det som Håkan
   skriver verkligen sant.

 3. Kenth

  Skall vi ha en ändring måste S bort från makten
  men chansen är lika stor som att vinna en högvinst
  på Lotto eller triss!

 4. Marko

  Hon representerar värsta sortens PK ”journalistik”
  Drivs av SD hat men förstår inte varför mer än att det är det man ska hata i dom kretsar hon, förmodligen enbart, rör sig i.
  Metoo silar mygg och sväljer kameler.
  Hon har noll koll på den verkliga världen, från annan gammal SD hatar krönika.

  ”Det finns en uppenbar förklaring till att vi hamnat här. Förklaringen heter Sverigedemokraterna, och deras genomarbetade, långsiktiga och tålmodiga strategi för att sprida dessa påståenden och få människor att tro på dem. Saken är bara att det inte gör dem mer sanna.”

  Dvs det som maggan nu själv erkänner i sitt” känner inte igen Sverige ” tal.
  Dessa människor, inklusive maggan, bidrar inte til något förutom att försvåra alla försök att förbättra landet för alla.
  Egoistiska inskränkta karriärister.

 5. Jonsson

  Det stämmer ju inte alls det opinionsbildaren skriver, att det bara är en liten del av kommunens budget som läggs på kultur.
  Vi har ju bl a kulturhuset Väven, som står och kostar sedan 2015. Regionen satsar ju dessutom en hel del på finkultur.
  Metoo startade bland vänsterns kulturelit. Vissa kallar det en revolution. Den dog ut. Umeå var för snabba med monumentet. Puman borde verkligen förses med en förklarande skylt. Annars kan den ju flyttas till Västerslätt. Den verkar poppis där.
  Tror inte metoo gjort skillnad i statistiken när det gäller sexbrott. Kanske bara haft kraftfull effekt i de fina kultursalongerna?
  Det är en konstig tagning: Puman vs SD. Tycker det räcker med Folkbladet som vänsteravisa också.

 6. brorson

  I morse rapporterade medierna att Bolund hade sagt att höra Åkesson ”är som att höra dumheten tala fritt”. Nu i kväll har flera medier censurerat Bolunds uttalande till ”är som att höra dumheten tala”. Uppenbarligen för att ingen ska uppfatta Bolunds uttalande så¨ att Bolund vill begränsa yttrandefriheten för meningsmotståndare, att de inte ska få tala fritt. Vilket är helt i linje med Bolunds förslag att begränsa det kommunala vetot mot ny vindkraft. Vad kommunerna och kommuninvånarna tycker, ska inte tillmätas någon betydelse, om de är mot vindkraftetableringen. Det är ju samma sak som att begränsa yttrandefrfiheten.

  Jag hörde debatten mellan Lorenz Tovatt, MP och Elsa Widding, SD. Tovatt skröt med att MP hade drivit igenom enorma subventioner till utländsk och utlandsägd bilindustrin – för att öka nybilsförsälningen i Sverige. Bra för dem, för då slipper de lägga ner fabriker. Lokala miljöpartister, även i Umeå och Västerbotten, borde skämmas över sina företrädare på riksplanet. Per Bolund äverkligen ”der Volkswagennmann”, som räddar VW;s varumärkeefter skandalen med de fejkade utslåppsvärdena för företagets dieselbilar.

  Så nu ska nybilsköparna luras att köpa nya elbilar i stället. Och vad ska de köpa, nästa gång de byter bil, när alla har upptäckt nackdelarna för både körglädje och miljö och natur med elbilarna? INte nog med de enorma subventionerna till nybilsköparna, utan dessutom tas köparnas några år gamla bensin- eller dieselbilar, som klassificerades som ”miljöbilar” när de var nya, i inbyte. De sälgs till nya ägare, som straffbeskattas för att deras pengar inte räckte till en helt ny bil. Svinaktigt gjort at MP. otSom i val efter val har fått röster från både bilhatare och mer sansade bilkritiker, som trott att MP varit ett bilfientligt parti.

  MP har lurat och bedragit sina väljare och sviket praktiskt taget alla ideal, som partiet kämpade för när partiet var nytt. Förutom kritiken mot den växande massbilismen, som kräver nya vägar, även skyddet för miljö och natur samt sparsamheten med energi och ändliga naturresurser – samt ökat lokalt inflytande över den förda politiken. Det skulle bli lokalsamhällena och glesbygdens renässans.

  Det handlade inte bara om utsläppen från de förbränningsmotordrivna bilarna, utan också om de enorma afalterade eller hårdgjorda ytorna, som en ständigt växande bilpark behöver för at köra och parkera på. Dessa ytor har en stor del i problemen med de våldsamma översvämningarna under våren och de uttorkande floderna under högsommaren i Centraleuropa. Samt de sjunkande grundvattennivåerna i Sverige.Förviss bidrar mycket annat också, såsom dammrivningarna och de växande städerna, med alltfler hustak, varifrån regnvattnen leds direkt till floderna via dagvattensystemet.

  De förödande dammrivningarna har drivits igenom av miljö-extremister i EU-parlamentet samt av miljlöpartister i de svenska länsstyrelserna. Dessa b ewsser-wissrar har varit sig själva nog och föraktat kunskap som kommer från andra. En förfärlig översittarattityd som Tovatt demonstrerade i diskussionen med Elsa Widding. Att SD har lyckats rekrytera henne till sitt parti måste förmodligen räknas som en av SD;s mest lyckade rekryteringar.

 7. Pingback: Sossarnas identitetspolitiska angrepp på SD! | Petter Nilsson(SD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.