Petter Nilsson(SD)

Omvändelseterapi – Kyrkan(S) avståndstagande

Sossarna i svenska kyrkan vill att svenska kyrkan ska ta avstånd från omvändelseterapi.Det finns emellertid viss begreppsförvirring.

Begreppet omvändelseterapi är förstås relativt oklart. Delar med mig av en artikel i ämnet från världen idag, och saxar lite kring de definitionerna.

– Det kan till exempel handla om att man tar sitt barn till en psykolog eller läkare som ska tala barnet tillrätta. Man kan också låsa in sitt barn tills det lovar att ʼbättra sigʼ. Det förekommer också att man för ut barn till hemländer och gifter bort dem, säger Robert Hannah(L) till tidningen.

samt;

Hur ser du på kristen, frivillig verksamhet med själavård och samtalsterapi till människor som brottas med sin sexualitet? Vill du förbjuda även detta?

– Det finns gränsdragningar som behöver dras – var den ska gå kan jag inte svara på förrän kartläggningen har genomförts.

Det råder en begreppsförvirring med andra ord. Dels finns det en väldigt destruktiv betydelse av begreppet som grundas i hedersförtryck. Dels finns det de som frivilligt söker stöd.

Sossarna vill som sagt att Svenska Kyrkan ska ta avstånd från all omvändelseterapi.

Den som är bekymrad kring sin sexuella läggning, eller för den delen är oklar över sin könstillhörighet kan i dagsläget frivilligt söka – och få någon att snacka med inom kyrkan. Samma möjlighet inom psykiatrin kan som bekant vara desto svårare få – särskilt inom en rimlig tid.

Man slår någonstans knut på sig själv kring detta. Visst är det klokt att lagstifta mot den omvändelseterapi som är destruktiv, i de fall lagstiftning saknas. Men att få stöd och möjlighet att tala med någon om man har bekymmer – genom kyrkan – kan svårligen vara av ondo.

Ytterst har jag svårt att se att ett eventuellt avståndstagande till all form av omvändelseterapi skulle innebära att man får slut på rotorsaken till den destruktiva omvändelseterapin. Hedersförtrycket.

Etiketter: , , , , , ,

11 kommentarer

 1. brorson

  Då ska det alltså bli förbjudet att omvända alkoholister till nykterister? Eller omvända pedofiler så att de föredrar vuxna av samma eller motsatt kön?

 2. Jonsson

  Ett förbud skulle hota religionsfriheten?
  Är väl därför man tvistar om påvens skägg…
  Att endast vilja ta ”avstånd” från något, hur gör Svenska kyrkan det i praktiken?
  Jag får regelbundet hem deras tidning i Umeå, Spira. Där nämns gruppterapi med diakon vid olika personliga kriser. Vilket inte utesluter bön.
  Kan nog även vara svårt få enskilt samtal i (tidigare) statskyrkan.

 3. brorson

  En person, som behöver omvändelseterapi är Villy Hansen, som i nästan varje inlägg syndar mot budordet ”Du skall icke bära falskt vittnesbörd om din nästa”. Sitt hat mot svenskar försvarar han med att han är född i Danmark 1950, fem år efter krigsslutet, och redan som nyfödd kände nazismens iskalla vind i nacken. Kom den vinden från Sverige? Min käresta föddes 1938 och återvände till Norge direkt efter krigsslutet, eftersom hon skulle börja skolan.

  Hon borde veta, inte Hansen. Men både hon och jag tillhör de av Hansen hatade och förtalade nordliga folkslagen. Jag vill här klargöra att jag inte är en talesperson för SD och har inte ens röstat på det parftiet. Utan på ett av de tre regeringspartierna, väl medveten om att INGEN regering – ej heller en S-regering – hade kunnat bildas utan stöd av SD. Sådan är den av Hansen underkända parlamentariska demokratin. Väljarnas fel.

  Inte nog med att Hansen sprider sitt förtal mot de många SD-medlemmar, som gått med i partiet långt efter bildandet och inte hade gjort det om SD fortfarande varit ett nazistiskt parti, utan även mot samtliga tre regeringspartier och dess väljare, och inte minst mot Johan Pehrson, L, som har markerat skarpt mot SD både före och efter valet. Jag har själv träffat Pehrson några gånger och har lärt känna honom som en både hederlig och realistisk poliiker, som förstår att man inte kan låta mördare springa omkring fria och skjuta. Det var nära att han blev justitieminister i alliansregeringen.

  Men SD är förstås skyldiga Hansen ett tack för Hansens ljug att SD har drivit fram regeringens kriminalpoliik. Lag och ordning är ju Moderaternas profilfråga sedan långt innan SD bildades och det mesta i det ämnet i Tidö-avtalet har förts fram av M under de enare åren. Och dessutom är, som jag nämnt, rättspolitiken ett av Pehrsons personliga specialområden, sedan tiden som domstolsjurist. Naturligtvis har SD inte haft några invändningar, Men att något har falliet i god jord hos SD, gör inte SD till upphovsman.

  För övrigt var det den förra L-ledaren Nyamko Sabuni, som kom fram till att L borde återgå till det borgerliga lägret och borde ta stöd av SD för att kunna bilda regering tillsammans med M och KD. Till skillnad mot ”skrivborsneger” som Hansen har hon sett verklig rasism i vitögat och kan skilja mellan verkliga rasister och anti-rasister, som är kritika mot den i Sverige förda invandringspolitiken. Hansen ljuger (medvetet?) när han påstår att regeringen har lurat i svenska folket att invandrarna är orsak till allt ont.

  Orsaker är både den illegala invandringen och det omfattande missbruket av asylrätten, vilket sammantaget har lett till rena gangsterväldet i invandrartäta förorter, så allvarligt att brottsoffer bland invandrarna inte vågar göra polisanmälan och definivt inte vågar vittna i en domstol. De kom hit som flyktingar för att få skydd, men får inget skydd mot vare sig regimagenter eller kriminella landsmän. Hansen skyddas, med sina grova lögner om svenska politiker det rådande gangsterväldet.

  Jag har diskuterat detta med en nära anhörig, som är vänsterpartist och har arbetat inom flyktinghjälpen och har givit många exempel på hur verkliga flyktingar drabbas av detta gangstervälde. Men i Hansens värld av lögner är väl även sossar och vänsterpartister, som vet vad de pratar om, högernationalister?

  • Ove

   Det som jag tycker är intressant är ett att det inte skrivs av och pratas om centerns nazistiska rötter. Läs deras program på 30 talet om att inte blanda in utländska element i den svenska rasen.
   Många som har bruna vi tungor.

   • Agneta

    Skrev om det på Klas Vibergs blogg den 17 oktober, som kommentar till
    ”I politiken kan vad som helst hända”

  • Mique

   ”Hatade och förtalade nordliga folkslagen”? ”Inte talesperson för sverigedemokraterna”, tillåt mig småle! Om inte liberalerna hoppat över till det högerextrema blocket, så kunde vi haft en vänster-liberal regering, utan något som helst inflytande av rasister och nazister. Sverigedemokraterna är fortfarande ett rasistiskt och nazistisk parti, det bekräftas ständigt. För att hantera ironi, behövs det kunskap och medvetenhet, vilket Villy Hansen har gått om. Vill Hansen hatar inte någon och eller något, Villy Hansen uttrycker enbart sina åsikter på ett sofistikerat vis. Vad betyder ”skrivbordsneger”? Ditt fanatiska och oresonliga hat mot allt och alla, lyser som bålverk mellan raderna i dina oändligt långa kommentarer!

   • brorson

    Är Hansen och MiQue samma person? Samma ”sofistikerade” hat-retorik… Samma von oben -attityd… Samma fascistiska syn på demokratin – som något som ska underordnas högre ”värden”.,,

 4. brorson

  En sak som har diskuterats på kommentarsfältet på Hansens blogg (Jag deltog ine i diskussionen) är frågan om utvisning av personer med permanent uppehållstillstånd. Enligt svensk lag får en person med svenskt medborgarskap inte utvisas. En person med dubbla medborgarskap får alltså inte fråntas sitt svenska medborgarskap av några som helst skäl. Enligt dansk lag kan en person med dubbla medborgarskap fråntas sitt danska medborgarskap, vilket skett beträffande IS-terrorister.

  Enligt svensk lag får en person med permanent uppehållstillstånd utvisas av minst två skäl: 1. P.g.a brott. 2. P.ga. vistelse i utlandet i mer än sex månader utan särskilt tillstånd. Hansen menar tydligen att svensk lag inte ska gälla för personer, som har begått grova brott, t.ex mord. Eller har trakasserat och har upprättat rena terrorväldet över andra invandrare. Varför vill Hansen att utländskas kriminella ligor ska styra delar av Sverige och exempelvis tvinga restaurangägare att betala ”beskyddaravgifter” till ligorna?

  Varför är det så upprörande att utreda fler grunder för utvisning av personer med permanent uppehållstillstånd? Det är alltså inte samma sak som medborgarskap. Och det kan ö.h.t. inte drabba flyktingar med flyktingstatusförklaring, eftersom sådana personer inte får utvisas med mindre än att deras flyktingstatus har upphävts. Det gäller även flyktingar med tillfälliga uppehållstillstånd. De får alltså inte utvisas enbart för att tillståndet har löpt ut.

 5. brorson

  Under förmiddagen var rubriken på Hansens inlägg idag ”Massgrav funnen vid svenskt slott”, I inlägget utpekas Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Persson, dock utan att deras namn har nämnts som mördare, som har begravt sina offer levande, Tre av offren hade levt under tolv timmar efter begravningen. Under dagen hade rubriken ändrats till ”Massgrav funnen med viktiga värden”. De första meningarnas hade också ändrats, jag gissar på order av VK, eftersom den ursprungliga texten var åtalbar som grovt förtal. Man behövde läsa minst halva inlägget för att förstå att mordanklagelserna mot de tre ministrarna var fake news.

  Och fortfarande jämställs de med mördare av den danske invandraren Villy Hansen. Inte ett ord av kritik mot den danska S-regeringen, vars politik faktiskt är mer långtgående än Tidö-avtalet, som Hansen jämställer med mord på hundratusentals invandrare i Sverige. En svensk som hade uppfört sig lika illa i Danmark hade sannolikt blivit utvisad, Jag kan inte annat än uppmana Hansen att åka hem till Danmark och genomgå omvändelseterapi i den danske Kirke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.