Petter Nilsson(SD)

Opera eller BB?

Jag har tidigare lyft den synnerligen märkliga upphandling som övriga partier avser att lösa krisen kring BB i Lycksele, en upphandling på femtio miljoner kronor som ska tas på övriga sjukvårdsklinikers ramar – samtidigt som BB i Lyckseles budget är cirka 16 miljoner kronor, det vill säga: upphandlingen är över tre gånger så dyr som hela BB:s budget.

Utöver detta: Nyligen lyftes Norrlandsoperan (inte minst känd från konstnären som hyrdes in att ”pinka” på scen) i en artikel i VK. I den menade företrädare från S och KD tillsammans att de tyckte Norrlandsoperan i Umeå var en prioriterad sak (till synes för alla i Västerbotten). I VK:s narrativ lyfts att det blott rör sig om 25 miljoner kronor och man försöker övertala läsaren att det minsann inte rör sig om något hemmansköp.
Ungefär som när man – efter lång väntan vid tandhygien-hyllan i en lågpsrisaffär – försöker få någon att sluta att fundera kring vilken tandkräm som är mest prisvärd.

Med Norrlandsoperans resurser skulle vi lätt kunna lösa situationen i Lycksele med bra verksamhetsplanering. Detta utan att genomföra besparingar på annan sjukvård, lokaler eller vårdpersonal. Denna lösning är möjlig. Det finns ingen naturlag som stipulerar att Norrlandsoperan måste prioriteras före grundläggande sjukvård till västerbottningarna.

Utifrån ovan har jag ett budskap till alla partier i Regionen: Ta ansvar för förlossningen i Lycksele. Sök de läkare som krävs – i stället för att söka läkare utifrån orimliga krav. Stärk incitamentsstyrningen. Finansiera de extra utgifterna genom besparingar inom sektorer som inte har något med vård att göra.
Det blir lätt att tro att vissa politiker har fått för sig att snarast bedriva populistisk politik i syfte att vinna politiska poäng, i stället för att faktiskt försöka lösa situationen.

Vill vi ha en Norrlandsopera för 25 miljoner kronor, eller ett BB för 16 miljoner kronor? Kulturarbetare eller läkare och barnmorskor? Med Sverigedemokraternas förslag blir det BB, läkare och barnmorskor.

Etiketter: , , , , , , , , ,

17 kommentarer

 1. leif

  Spelar det någon roll, när ni skickat ut invandrarna som vill jobba inom vården, så spelar det ju ingen roll om det finns massor av pengar.

     • Mique

      Jag hatar inte någon svensk. Det kastilianska (spanska) uttrycket ”gör dig inte svensk”, har absolut ingenting med rasism att göra! Jag undrar vem som konsekvent undviker ämnet!? ”Utveckla”, märkligt att du ens kan stava ordet!

 2. brorson

  ”Vi föreslår avskaffad koldioxidskatt på allt biodrivmedel …” Det skriver Vilhelminas C-orakel Maria Krisoffersson (som veckopendlar till partihögkvarteret i Stockholm?) på sin Vk-blogg. Men frågan måste ställas, hur man kan ta ut koldioxidskatt på drivmedel, som inte har några koldioxidutsläpp? Eller är det bara en lögn, som Bolund och Stenevi har lurat i Magda? Och om koldioxidens påverkan på klimatet inte också är en lögn, så är Centerpartiets nya drivmedelspolitik en veritabel katastrof för klimatet.

  Och apropå Norrlands-operan, så har Umeå-politiker lyckats lura i övriga länspolitiker att Umeå är huvudstad i en stat som de facto inte existerar, med följd att skatter från hela länet bidrar till finansieringen av alla statliga satsningar i Umeå, när motsvarande satsningar i Stockholm (som verkligen är en huvudstad) finansieras med skatter från hela Sverige.

 3. Marko

  OT.
  Sosseriet lägger ned kärnkraft, orsakar elkris, skyhöga priser och enorm Inflation.
  Vill inte satsa på kärnkraft för ”den är för dyr”
  För att nu svänga helt, finns det ett mer oseriöst populistparti?
  Vem kan ta sosseriet på allvar nuförtiden?

  • brorson

   ”Lönsamt nu”. säger den tidigare finansministern Mikael Damberg (s) om kärnkraften. Hur kan den vara lönsam nu, när elpriset sjunker och räntorna stiger, om den inte var lönsam för tre månader eller ett halvår sedan? Om de faktiska byggkostnaderna är 40 miljarder, och man lägger till ränta och ränta på ränta under byggtiden och den är fem år, kommer den ackumulerade kapitalskulden vid driftstart att vara uppemot 60 miljarder, med dagens höga ränteläge. Jag tvivlar inte på att de tio första nya reaktorerna kommer att kunna bära den kostnaden, men de kommer inte att ha vara Mer lönsamma åm om byggstarten för de första skett för sådär fem år sedan.

   Men det är väl samma sak som med ”den gröna omställningen” och allting annat som sossarna vill lägga pengar på. Ju dyrare, desto mer lönsamt .Och ska vi dessutom ha en S-ledd regering, som samarbetar med C och / ller Mp under byggtiden, kan vi räkna med ständiga förhalningar med byggtider på tio – femton år (som Bolund pratar om), kommer kapitalkostnaderna vid driftstart att var flera gånger högre än de faktiska driftkostnaderna-

   Damberg verkar inte behärska grunderna i företagsekonomi. Hur har han kunnat vara finansminister?. Ränta. Kapitalskuld. Avsrivningstid. Ekonomisk livslängd. Teknisk livslängd. Med en sådan finansminister kan vad som helst bli olönsamt. Jaså. gav inte vindkraften de förväntade vinsterna, utan behöver mer kärnkraft som effektreserv ?Nej. med den politiken kommer den nya kärnkraften inte att bli lönsam,.

 4. Selma

  Vi i Västerbotten blir lurade…Så stora medel avsätts till betydelselös marknadsföring av länet på annan ort och utomlands! Detta bekostar vanliga skattebetalare till politrucker…

 5. brorson

  Vad jag vet, har Umeå-politiker med stora munnar och små hjärnor fantiserat om att slå ihop de sex nordliga länen till ett slags storregion Norrland, som skulle bli en egen medlemsstat i EU, sedan de gamla nationalstaterna vittrat bort, med Umeå som huvudstad. Och nya statliga verksamheter i Umeå skulle finansieras med skatteintäkter från Kiruna i norr till Gävle i söder – utan protester från skattebetalarna i vare sig Kiruna eller Gävle. . Nu blev det inte så, utan hela kostsnaden för huvudstadsfantasierna måste nu betalas av invånarna i Västerbotten och södra Lappland.Hur många rent statliga utgiftsområden har inte dessa Umeå-politiker roffat åt sig? Norrlands-operan är väl inte det enda exemplet? Och varför kallas densamma ”Norrlands- ”, nät oprtsduhns Gävle-bor ksn åks till Stockholm på fem kvart ocjh tåget på Norrbottniabanan Skellefteå – Umeå kommer att ta lika lång tid som flyget Skellefteå – Arlanda (eller Bromma?). Hur stora subventioner av regionens skattemedel den tågtrafiken kommer att behöva, talas det tyst om.`

  Med bron från Malmö till den danska huvudstaden fantiserar liberaler i Umeå om bro över Kvarken. Men tills vidare får man nöja sig med en färja, som subventioneras av den nya norrländska staten. Eller bara av de blivande miljonstäderna Umeå och Vasa? På tal om Liberalerna, så kommer emellanåt en del kloka ord t.o.m. från det hållet. Häromdagen kritiserade nämligen Mats Nilsson, L ett förslag att köpa in ”närodlat” till kommunala bespisningar, vilket pengarna inte räcker till. Med ett förflutet (yrkesverksamhet) inom de jordbruk,. livsmedelsindustri och transporter vet jag vad det kostar att producera och transportera.

  På järnväg från Skåne eller lastbil inom Norrland, om tågen dessutom kan ta dyra norrländska delikatesser som returlast. Norrländska extrem-nationalister, som fantiserar om de sex nordliga länen som en egen stat, som är isolerade från omvärlden både politiskt och kommersiellt, vet inte vad de pratar om I den konkurrensen kan t.o.m en frihandelsvänlig liberal ta en poäng. Jag tror på det norrländska landbruket,. men då ska den norrländska jorden användas rätt och inte till chauvinistiska fantasier..

  Centerpartiet, som är ett bondeparti lika lite som Socialdemokraterna är ett arbetarparti, inbillar sig att biobränslen är en bättre användning av den norrländska skogen än till sågtimmer. Men enligt den norrländska centerpartistens egen blogg,. kommer det att krävas hiskliga skattesubventioner för att biobränslena lika billiga som bensin och diesel.

 6. brorson

  Opera är inte fel, men är det en uppgift för regionen? Och om så vore, hade det varit en självklarhet att den ska ligga i just Umeå? Det är klart att Norrland ska ha en huvudstad, men Norrland har ju redan en huvudstad, nämligen Stockholm som är hela Sveriges – och även Norrlands huvudstad. Och om Norrland vore en egen stat, vore det i så fall en självklarhet att just Umeå ska vara den statens huvudstad. Varför inte Jokkmokk eller Solleifteå? Huvudstads-snacket bland Umeå-politiker med storhetsvansinne, verkar närmast vara ett smarf sätt att lura av övriga länsbor pengar till verksamheter i Umeå, som inte ens är kommunala uppgifter.

  Och om huvudstadssnacket, att Norrland ska vare en egen stat med en egen huvudstad, är allvarligt menat, så kan det vara ett allvarligt brott, högförrädere, för vilket straffet är fängelse i 10 – 18 år, eller på livstid. Se Brottsbalken 19 kap 1 § , där det talas om att med lagstridiga medel lösrycka en del av riket vid risk av uppsåtets förverkligande. Den risken är kanske inte tillräckligt stor för att ledande Umeå-politiker ska behöva skaka galler? Men varför tillåter övriga länspolitiker dem att leka med elden, att balansera på gränsen till ytterst allvarlig brottslighet?

  För SD är väl frågan om partiet vill bevara Sverige som en nation, eller vill splittra upp landet i ett antal småstater, som kanske söker skydd hos olika utländska makter och kanske hamnar i krig med varandra. Frågan om BB i Lycksele eller opera i Umeå handlar ytterst om någonting mycket större, nämligen ”regionernas Europa”.

 7. brorson

  Angående planerna på ett Europas Förenta stater:

  1. De nuvarande medlemsstaterna (= de gamla nationalstaterna) har redan mindre beslutanderätt i sina egna inrikespolitiska frågor än de amerikanska delstaterna.

  2. Det finns förslag, som gillas av svenska regionpolitiker, att slå sönder de gamla nationalstaterna (bl.a. Sverige) och göra regionerna till ”självtändiga” delstater i Europas Förenta stater (= regionernas Europa). Nya regioner ska bildas genom att slå samman län i olika länder (t.ex Sverige och Danmark) till en gemensam EU-delstat (t.ex. Öresunds-regionen).

  3. Förslag har också framförts att slå ihop Västerbottens regionen med den ryska Murmansk-regionen (och en del mellanliggande territorier?) till en ny EU-delstat (med Umeå som huvudstad?). Vilket dock kräver en militär seger över Ryssland och en uppdelning av Ryssland i en mängd småstater (vilket har föresprpåkats av den svenska ”experten” Hugo von Essen i en frågespalt i Expressen i mars förra året? Vad tror ni att Ukraina-kriget handlar om?

  4. Inför riksdagsvalet 2018 gick Liberalerna till val på mer makt åt EU Medan KD gick till val på ”Gör EU lagom igen”, vilket ledde till väljarflykt från L till KD.

  Det låter inte klokt, men stolligheter, som ingen trott på, har varit nära förverkligande förr, såsom Hitlers Tredje riket. Och nu har den kortärmade ”killen vid grillen” varit i Berlin och förlåtit Tyskland krigsförbrytelser under andra världskriget i utbyte mot tysktillverkade krigsleksaker Vilket ingen heller trodde skull ske. Kan ingen donera en slips, så att killen kan klä sig statsmannamässigt?

 8. brorson

  16-åringen (som numera har fyllt 17), som mördade en 54-årig svensk ”av misstag” på ett gym i Stockholm, reste några dagar efter mordet till hemlandet Afrmenien, där han blev svensk medborgare. Krav för svenskt medborgarskap: Att man har bott tre år i Sverige (om man inte fyllt 18) och att anmälan (inte ansökan!) görs till svensk myndighet av en nära anhörig (som alltså inte själv behöver vara svensk medborgare.) Den nya medborgaren behöver inte ens vistas i Sverige vid tillfället. Han återvände emellertid självmant efter ett par månader till Sverige av okänd anledning. Kan anledningen ha varit att han begått brott t.e.x. stöld) i hemlandet, för vilket han riskerade ett hågrdare straff än för mordet i Sverige? Han blev riksbekant, när han fritogs från Sis-hemmet i samband med ett tandläkarbesök, sannolikt för att han skulle mörda rätt person.

  En turkisk medborgare, som inte bott i Sverige sedan han fått permanent uppehållstillstånd för många år sedan, hade hela tiden bott i sitt hus i Turkiet tillsammans med sin fru, som skötte om honom. Sedan frun dött, återvände han till Sverige i avsikt att få äldreförsörjningsstöd och kommuanal hemtjänst-.Men uppehållstillståndet upphävdes av Migrationsverket med motivering att han inte hade uppfyllt bosättningskravet under mycket lång tid. Migrationsverkets beslutupphägdes i sin tur av Högsta förvaltningsdomstolen, som konstaterade att han aldrig hade varit borta från Sverige mer än sex månader i taget. Han uppfyllde alltså bosättningskravet genom att besöka släktingar i Sverige varje halvår och bo hos dem några dagar.

  Enligt Migrationsverket borde dessa besök inte räknas som ”bosättning”, men det tyckte däremot Högsta Förvaltningsdomstolen .Kom sedan inte och snacka om att inga ”invandrare” på ett förslaget sätt utnyttjar kryphål i de svenska regelverken för att tilltvinga sig förmåner, som de rimligen inte borde ha rätt till, på de svenska skattebetalarnas bekostnad. Om Ribbenvik haft med det här ärendet att göra, förstår jag inte varför han inte fått förlängt som gd. För i så fall är det ju han som haft rätt och domstolen som haft fel, enligt min mening. Men för domstolsjurister verkar ”bosättning” vara ett lika svårtolkat ord som ”snippan”.

  Jag kan i.o.f.s. förstå varför SD vill avskaffa institutet permanent uppehållstillstånd. Men jag har i varje debatt om saken på denna blogg, menat att PUT bör behållas som en lååång prövotid innan någon kan bli svensk medborgare, om vederbörande uppfyller alla andra krav för medborgarskap, men inte har bott tillräckligt länge i Sverige. Mitt förslag: För att få PUT ska man ha bott legalt i Sverige under minst åtta år, inte begått brott och inte vistats utomlands under någon längre tid än en normal semester. För att bli svenskt medborgare ska man ha haft PUT under ytterligare åtta år, uppfylla samma krav och en del ytterligare krav, förstå och tala svenska samt ha kunskaper om svenskt samhällsskick.

  Medborgarskapet ska inte ge några ekonomiska förmåner, som man inte hade haft om man hade fortsatt att leva här med PUT.

  Syftet från min sida är att ingen, som inte har en stark önskan att bli svensk, ska bli svensk medborgare av ekonomiska skäl eller av bekvämlighetsskäl. Eller för att begå brott och slippa utvisning. Fördelar för oss:
  1. En svensk medborgare kan inte utvisas. Visserligen kan lagen ändras, så att en brottsling med dubbla medborgarskap fråntas sitt svenska medborgarskap. Men om han har avsagt sig sitt utländska medborgarskap (om hemlandet tillåter det) innan han döms, kan han likväl inte utvisas-
  2. En person, som har PUT, kan fråntas sitt uppehållstillstånd, om han vistas utomlands mer än sex månader. Men på den punkten måste lagtexten skärpas, så att det klart framgår att man måste vara bosatt i Sverige under större delen av tiden .Förslag: Minst fem av sex månader.
  3. Endast svenska medborgare har rösträtt och är valbara i riksd

  • brorson

   forts
   3. Endast svenska medborgare har rösträtt och är valbara i riksdagsval.
   4. PUT är såvitt jag vet inte ärftligt. Ett barn som är fött i utlandet, och han en förälder, som är svensk medborgare blir automatiskt svensk medborgare. Naturligtvis ska inget barn kunna bli svensk medborgare enbart genom anmälan, om inte åtminstone en förälder är svensk medborgare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.