Petter Nilsson(SD)

Slöseriombudsmannen anmäler Region Västerbotten!

Jag har väntat en stund att skriva inlägget ovan.

Slöseriombudsmannen har anmält Region Västerbotten, till följd av att ombudsmannen inte fått ta del av handlingar kopplat till Region Västerbottens verksamhet på Almedalen.

Som bekant är Sverigedemokraterna skeptiska till all lobbyverksamhet som regionen bedriver.
Inte minst Almedalen (som tidigare nämndes i senaste inlägget kring Northvolt).

Bra att slöseriombudsmannen synar regionen.

Det sagt brukar det vara en komplicerad uppföljning inom RUN. Därtill semestertid.
Controllers och andra kan vara svåra att få tag på. Fakturor kanske inte ännu kommit att landa, vilket innebär att man inte har en klar bild över utfall.
Särredovisning kanske inte heller alltid ett lätt företag.

Konstaterar – gör jag – att kostnadsstället 6007 ”Externa relationer och strategisk platsutveckling” inom RUN hade en total årsbudget(2023) om 13 306 000 kr.
Hur stor del av detta som sedan kom att användas för Almedalen vet jag inte. Antagligen långt ifrån allt.
Kan inte svara ifall den andelen blivit större eller mindre 2024 – jämfört med 2023.

Kan heller inte svara på hur mycket medel som lagts på arbetstimmar, resor, kommunikationskostnader eller andra bikostnader kopplade till Almedalen.

Petar emellertid in en interpellation under dagen för att få en klar bild över den konsoliderade regionala kostnaden för vår medverkan på Almedalen.

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

 1. leif

  hårda ord från en snubbe som företräder partiet som säljer ut Sverige till lobbyorganisationer.

  • Drutten

   Lobbyorganisationer har väl funnits låååångt innan denna regering tillträdde så lobbyismen är väl ingen nyhet för den som följt med i politiken.

  • brorson

   Syftar du på ”klimatomställningen” och de ”gröna” profitörerna och deras lobby-organisationer, som får härja fritt i naturen med gruvprospektering vindkraftparker samt giftig utsläpp? I den mån SD är medskyldiga till detta, ska de ha kritik för det, men du glömmer de stora bovarna. Ebba bör sluta dyrka avgudar (klimatguden och guldkalven) och återgå till sin barndoms kristna tro. Som säger att över klimatet råder endast Gud. Klimatet blir inte bättre för att regeringen har höjt viktgränsen för bilar som får köras med B-körkort från 3,5 till 4,25 ton. Varifrån hämtas råvarorna till batterierna, hur produceras elen och hur stora är omvandlingsförlusterna vid laddning och urladdning av batterierna?

 2. Jonsson

  Ganska riskfritt för Region Västerbotten att granskas hos Skattebetalarnas förening?
  Även om de skulle vinna årets slöseriutmärkelse.

  Jag undrar om seminariet på temat Går det så bra att det går åt skogen (minns inte exakt titel) kan hjälpa Northvolt. Anförda EU’s nionde sammanhållningsrapport lät mycket positiv om den gröna omställningen i just Norrland. Starkt framåt, påstods det och samtidigt av vikt att Sverige och EU unisont kommunicerar enighet om framgången i detta gröna vinnarkoncept. Som vi dock inte sett något märkbart nyttigt resultat av än.
  Otur för Almedalsjippot att nyheterna kring Northvolts ekonomi briserade samtidigt. Eller var det ingen tillfällighet att bekräfta nu att det går jättedåligt ju?
  Ebba Busch är helfrälst på ”guldgruvan” Norrland. Så EU kanske är villiga att skjuta till ytterligare medel och hjälpa henne på traven med stål och batterier.

  Beträffande energiförsörjningen läste jag att Karlshamnsverket sjunger på sista verserna.
  Taylor Swift påstods kunna spä på inflationen, detsamma kan gälla Almedalsveckan med upptrissade priser.

  • brorson

   Valresultaten i Frankrike och England samt det förväntade resultatet av det amerikanska presidentvalet visar att väljarna inte vill ha den krigspolitik, som drivs av regeringarna i Nato-länderna. Krigspolitiken är en följd av den hotande ekonomiska kollapsen, som har drivits fram av ”klimatomställningen”. Företagen jagar skattesubventioner i stället för försäljningsintäntäkter från tillverkning av produkter, som kunderna vill ha. i denna sjuka ekonomi är det bara krigsmaterielindustrin som går bra, eftersom den lever till hundra procent av statliga beställningar. ”Ty sådan är kapitalismen…”

   Den sovjetiska planekonomin var i grunden en krigsekonomi, som började krackelera efter fyrtio år av fred i Europa. Grundläggande marxistiska analyser har fallit i glömska, med följd att begreppen höger och vänster har bytt plats, speciellt i svensk politik. Kristersson ojar sig över att ”högerextremister” och ”vänsterextremister” båda är kritiska mot ”mittens” krigspolitik. Men tyder inte samsynen mellan personer med så olika perspektiv på att de faktiskt har rätt?

   Nu talar man om en jordskredsseger för Labour (socialdemokraterna) i det engelska valet. I valet, ja. Men valresultatet avspeglar inte riktigt fördelningen av partisympatier bland de engelska väljarna. I England har man – till skillnad mot exempelvis Sverige – majoritetval i enmansvalkretsar. Det betyder att ett parti, som fått 45 % av rösterna inte får något mandat alls.

   I en svensk valkrets med 5 mandat, hade största parti fått 3 mandat och näst största parti 2 mandat. Eftersom partisympatierna skiljer mellan olika landsdelar (mer vänster i norr och mer höger i söder) hade det sammanräknade valresultatet från alla valkretsarna blivit ytterst jämnt mellan blocken, exempelvis 178 -171. Så inte i England, där största parti blir överrepresenterat i förhållande till partisympatierna bland väljarna.

   Detta betyder också att den s.k. extremhögern i England är mycket större bland väljarna än i parlamentet.

   • Jonsson

    Jag vet inte särskilt mycket om brittisk politik. England var förut en förebild på många sätt, kulturellt och industriellt. Energikrisen senast drabbade redan fattiga hårt. Utan att veta hur högt valdeltagandet var, så gissar jag ändå att pendeln svängt igen. Under Tories 14 år påstås (!) arbetslösheten ha minskat. Det sociala skyddsnätet har säkerligen också minskat med Tories politik. Utträdet från EU spelar antagligen roll. Det kan verka underligt att britterna nu gick emot strömningarna i Europa, men visst kan valsystemet ha inverkat.

    Västerbotten och hela Norrland ingår genom en fusion nu i en större lobbyorganisation i Bryssel.
    Tyvärr inget som norrlänningen fått någon egentlig insyn i.

    Northvolt skjuter upp den utlovade börsintroduktionen, samtidigt som EU och Sverige på politisk nivå, i demokratisk anda, propsar på att den gröna omställningen inte får granskas och kritiseras. Att EU-jättarna som sabbat sin egen energiproduktion vill sätta klorna i norra Sverige och norra Finland är tydligt. Två Östersjöländer som dessutom ligger strategiskt illa till gentemot Ryssland. Sverige rustar upp försvaret från i princip noll, men Finland måste ställa om från eget gediget gränsförsvar för att matcha Natos behov runt om i världen.

    Skogarna kan också behöva skyddas från EUs giriga fingrar. Frågan är vart Mp är på väg med förslaget om skuldsättning istället för avverkning av välskötta skogar. Frivilligt till en början för att sedan bli statlig egendom á la V(pk)?

    • brorson

     Ja, England har varit en förebild på många sätt. Man var först med parlamentarisk demokrati. Men är den engelska varianten av densamma särskilt demokratisk, egentligen?

     ”Labour vinner en stor majoritet i parlamentet men ser bara ut att få runt 36 procent av de faktiska rösterna – en effekt av det brittiska valsystemet. Det konstaterar The Telegraphs politiska korrespondent Nick Gutteridge i en analys.”

     Varför talar man inte om ”jordskredsseger” för Labours svenska systerparti Socialdemokraterna, som har ungefär samma väljarandel som Labour? Det räckte inte för en majoritet i den svenska riksdagen ens med hjälp av stödpartierna V, Mp och C.

     Det sägs att en fördel med det i grunden odemokratiska engelska valsystemet är starka regeringar med en stor majoritet i parlamentet bakom sig. Men i verkligheten har England haft svaga regeringar sedan brexit. Resultatet av brexit blev att det transatlantiska beroende av USA ökade, med det Nato-ledda proxykriget i Ukraina som följd, samma politik som för hundra år sedan. Men då var det Sovjetunionen, och inte som nu det postkommunistiska Ryssland, som skulle krossas.

     Men det får man väl inte säga utan att bli kallad ”putinkramare” och allt möjligt löjligt. I det nutida förljugna Sverige, som är USA-imperialismens senaste erövring, blir gamla vänsteraktivister kallade ”högerextremister”. Även i det engelska valet har arbetarna gått till ”höger”. Det visar vallokalundersökningar från engelska arbetardistrikt.

     Som jag skrev i en av mina tidigare kommentarer behövs en renässans för marxistisk analys av kapitalismens sanna väsen för att förstå russofobin och krigshetsen inom den politiska mitten (i Sverige M + S). Och nu ska Nato ”trumpsäkras” så att det inte blir fred i Ukraina.

 3. kenth

  Brorson Undra just om de som ville ha hit NATO tänkte efter före.
  Tror många ångrar sig nu.
  1 Nato gör att Svenska Försvarsmakten som nästan lagts ner
  helt av tidigare regering måste igång på en nivå mot den
  som var innan nedrustningen.
  2 Försvarsmakten har mycket säga till om..b.la vindkraftsparker…
  3 utsålda eller lämnade områden köps/tas tillbaka med förtret för
  dem som etablerat sig där.
  5 upprustningar av dåliga vägnät som stod på tur ändrar till de vägnät
  som NATO kommer använda
  5 Vad får stryka på foten i den svenska ekonomin då Försvarsmakten
  skall återbygga sin verksamhet.
  6 Då kan Regionernas käbblande te sig litet i jämförelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.