Petter Nilsson(SD)

Det berikande böneutropet – som Ärkebiskopen predikar!

Martin Modéus, ärkebiskop, menar att det är majoritetskyrkans ansvar att bereda rum för andra trosuttryck i samhället.
Modeus tycker att böneutrup från minariter har en plats. Att svenska kyrkan (och hennes medlemmar) behöver lära sig att det är något som finns i Sverige, och bidrar till rikedomen i Sverige med många perspektiv.

Detta enligt Expressens intervju med ärkebiskopen från Almedalen.

Nu. Som medlem i svenska kyrkan kan det förstås vara svårt att ha en ekumeniskt generös ingång jämte islam.

Självklart är det viktigt för kristna representanter att vara trogna Svenska kyrkans lära som beskriven i Kyrkoordningen 1 Avd 1 kap 1 §.
Tänker inte gå in i några djupare resonemang därvidlag kring väsentligt skild syn på sharia, frälsning, Jesus, Gud eller Treenigheten. Är ingen mästare på teologi, och det finns säkerligen de som kan göra en bättre redogörelse för principiella skiljelinjer.

Ärkebiskopen är emellertid en representant för Svenska Kyrkan och hennes medlemmar.
Svenska Kyrkan är viktig. Även för den endast kulturellt kristne. Kanske enklast konkretiserad genom vikten av de fysiska kyrkorna som byggts av våra förfäder.
Kyrkor som idag tjänar som ett rum för svenskar att kunna finna trygghet och gemenskap, i lycka och i svårmod. I glädje och i sorg.

Svenska Kyrkan, och lära utgör en viktig grund för de gemensamma svenska värderingar lejonparten av Västerbottningarna bär. Många av mina vänner och bekanta tillämpar värderingarna väl, även om man bekänner sig ateist eller agnostiker.
Samtidigt medför Svenska Kyrkan ett värn mot värderingar av främmande sort, som går stick-i-stäv med de värderingar som gör Sverige till det fria och glädjerika land Sverige är.

Jag vill passa på att lyfta att en motion kring Svenska Kyrkans inställning mot böneutrop hanterades från Sverigedemokraterna i Kyrkomötet 2018.
Motionen lyfter bland annat Växjö stifts stöd till böneutrop och föreslår ett tillrättavisande. Växjö stift vars biskop, Fredrik Modéus (bror till ärkebiskop Martin Modéus) till följd uppmärksammades och kritiserades. Sensmoralen i motionen är att svenska kyrkan bör ha ett kritiskt förhållningssätt till böneutrop.

Motionen finns här.
Betänkande från ekumenikutskottet finns här.
Uttalande från läronämnden finns här.
Lyfter en del av debatten från plenum. Detta är Naima Bahnam Johanssons inlägg, där bland annat Biskop Modéus deltar i replikskiften.

Tänker låta debatten här, tala för sig själv.
Ska emellertid lyfta att även i Umeå hör tidigare syrier av sig till mig i ämnet. Äldre syrier som delar sympatier med Naima.

Sverigedemokraterna röstade för motionen, däribland undertecknad. Två från kristdemokraterna (inklusive gruppledaren), någon från FK, POSK och även S.
Utfallet av voteringen var 26 för motionen, 206 mot och 9 ledamöter avstod. Kanske kvarstod någon slags oro för att ha samröre med SD vid den tidpunkten.

Jag vill avslutningsvis lyfta att Svenska Kyrkan är viktig. Inte bara för oss med konservativ ideologisk grund, utan också för samhället och samhällsutvecklingen.
Det råder en stark konsensuskultur i Svenska Kyrkan. En kultur som kommit att hindra människor från att vara sig själva i kyrkan. En splittrande kultur, som skrämmer människor från att yttra sig, men också länge medfört att konservativa krafter sökt sig ifrån den stundom profana vänsterkyrka som man kommit att etablera sig på många håll.
Politisk ideologi har blivit mer viktig än gemenskapen i Svenska Kyrkan.

Enda sättet att ändra det, är att stanna kvar och verka i Svenska Kyrkan. Att tordas tala om problemen.
Ett stort tack till alla er som lägger ned er tid och verkar för en bättre kyrka – och ett bättre samhälle!

Etiketter: , , , , , ,

41 kommentarer

 1. Hans

  Vi är många som vill vara med i Svenska kyrkan men som inte kan pga deras inställning gentemot islam. Nuvarande Svenska Kyrkan är en stor seg koloss som kommer att ta väldigt lång tid att förändra. De hinner att hjälpa islam med hjälp av våra skattemedel om Vi går med igen. Det känns inte bra. Vi vill ju ha en kyrka som följer de 10 budorden och denna är ju viktig ” Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig”. Tyvärr får det bli något annat kristet trossamfund.

 2. Jonsson

  Ärkebiskop Martin Modeus utnyttjar nog sin rätt till yttrandefrihet?
  Märkligaste nyheten i ”Jämmerdalen” var visst att denne ärkebiskop blir ny krönikör på Dagens Industri.
  Luther gjorde sig känd som kvinnomotståndare. Och Modeus vill nu ha en luthersk väckelse där alla påstås vara välkomna, tvivlare, muslimer och även mammon. Han far omkring som en random psykolog med stora håven och glömmer Svenska kyrkans traditioner. Bröderna Modeus kommer från bibelbältet, vilket kan förklara slätstrukenheten. Dessutom verkar ärkebiskopen inom Socialdemokraterna, fast inte politiskt. Ånej då.
  Johan Dalman kanske hade varit ett bättre val.

  Fredrik Modeus använde mansplainande härskarteknik när han tillrättavisade kvinnan (i videon) hon som flytt och behövde trygghet. Han visste minsann bäst. Böneutrop basta!
  Bröderna Modeus kunde konvertera till islam och studera till imamer eller kalifer, beroende på vilken profet de stödjer.
  Vill man verkligen vara en ärkebiskop som folk inte respekterar utan skrattar åt? Gå i Jackeléns fotspår?
  Dessa höga präster saknar förmodligen kontakt med kristna församlingar, så till den grad att de inte vet vad medlemmarna på kyrkbänkarna förväntar sig.
  Martin Modeus vill ha mer diakoni, och då vet han nog inte att diakoner spenderar mycket tid i köket med bak och matlagning.

 3. brorson

  Svenska kyrkan är ö.h.t. inte ett kristet trossamfund. I november 2008 dyrkades gamla hednagudar i Uppsala domkyrka under ledning av dåvarande ärkebiskopen Anders Wejryd. Han hade samlat ledare för olika religioner, som bad till respektive gudar att det återigen skulle bli vinter i Sverige. Detta var före profeten Gretas uppenbarelser.

  Ärkebiskopen var övertygad om att det aldrig mer skulle bli en vit vinter i Sverige. Resultatet blev två vita vintrar i rad. Tyvärr fick vi aldrig veta vilken gud, som fixade till det. Jag gissar på någon afrikansk ökengud, eftersom det föll snö i Sahara (södra Marocko) i december 2022. Tills vidare har dyrkan av gamla klimatgundar stoppat upp islams utbredning i Sverige.

  Men jag tror att Sverige kommer att bli första land i Västeuropa med muslimsk majoritet, när väl klimatbluffen har avslöjats. Brödraparet Modeus är väl förberedda för religionsskiftet. Tills vidare är Svenska kyrkan ett synkretistiskt trossamfund. Med synkretism menas blandreligion.

  Jag vill bara inflika att de muslimska samfunden har – i likhet med alla andra trossamfund – rätt att inkassera medlemsavgifterna med hjälp av Skatteverket. Sv. k. har olagligen tagit på sig statens uppgift att verka för jämnlikhet mellan de olika trossamfund som finns i riket. Enligt lagen ska Sv.k. vara ett evangeliskt-lutherskt trossamfund.

  Ytterst är det pågående religionsskiftet i Sverige ateismens fel. Historien visar att där en religion försvinner, kommer en annan i dess ställe. Så var det när kristendomen kom till Sverige. Som nedgrävda skatter i den svenska jorden visar, krävde de gamla gudarna offer. Men de höll inte vad de lovat.

  Missionärer kom och förkunnade en Gud, som hade offrat sig själv på ett kors. Dyra kyrkobyggen kom senare. Nu offras miljarder till de gamla klimatgudarna. Visst framstår islam som en mer förnuftig religion än ”klimatomställningen”, som faktiskt är en religion?

 4. kenth

  Svenska kyrkan är en av landets största skogsägare!
  Svenska kyrkan låter folk testamentera förmögenheter
  till sig utan prut.
  Svenska kyrkan har blivit vinstdrivande tyvärr till förtret
  för den fattige som bara söker sin tröst i Gud.
  Hjälpa till utomlands istället för behövande
  i landet ger rubriker.
  Samhället är snett och inne på fel spår.

 5. Basic Rules

  Europas undergång närmar, sig haha säger idioten som inte vill eller kan tänka framåt..

  Dessbättre slipper jag uppleva detta av politiker självvalda Armagedón. Tyvärr får mina barn och barnbarn uppleva detta, i historieböcker om de finns, läsa om Sveriges historia och undergång.
  Med nuvarande befolkningsutbyte är detta en realitet om några decennier, men media dvs MSM tiger som vanligt, vilket inte är konstigt med den ägarstruktur vi ser i västvärlden. Jamen VK då. Ägs förvisso inte av globalistiska intressen, som Van Guard, Black Rock och Schibsted, men har anammat samma totalitära ideologi utan att egentligen veta om det, möjligen ..!
  Detta vore mumma för Neues Deutschland i f.d. DDR, det är så mycket enklare med en statsstyrd ”demokrati”, istället för en storkapitalistisk, som är svår att upptäcka för gemene man. Men desto farligare !

  • Mique

   Tjena ”Basic Rules”! Du kör vidare med Putin-propaganda från de ryska statskontrollerade medierna. Du tycks vara mycket förtjust i mördare, våldtäktsmän och pedofiler.

 6. Jonsson

  Ja, Svenska Kyrkan har införlivat klimatreligionen. Precis som Jackelén tydligt ville införliva islam. Det vill säga en reformerad islam, genom svensk imamutbildning.
  Runt 2012 vägrade Svenska Kyrkan i Umeå, hjälpa drabbade sjuka, utförsäkrade under Påskupproret, personer som då även fått avslag av Socialtjänsten. De var arbetsföra ju, enligt FK. Det var demo på Rådhustorget om det. Annars ska SvK kunna ge ekonomiskt stöd 2 gånger om året till egna församlingsmedlemmar. SvK’s prio var istället flyktingar. Kyrkan räcker inte till för alla? De orkar bara med en fråga i taget? Tung byråkrati?
  På 60-talet fanns Lutherhjälpen (lila pappsparbössor kom via posten och Biafra var i fokus) men även denna hjälp övertogs senare av SvK.
  SvK har en klimatfärdplan, ändå flög ärkebiskop Modeus till Vatikanen. Trovärdigheten är det väl sisådär med.
  Du skall icke stjäla, icke dräpa måste ju innebära kraftfullt engagemang nu i våldskrisen också. När kommer färdplanen?
  SvK har stött bort medlemmar länge och blivit en politisk megafon för vänstern. Inte undra på att de fått problem med avhopp.

 7. Mique

  All slags religion/vidskeplighet är enbart av ondo, patriarkatets påhitt för att kunna kontrollera kvinnor och barn, mänsklighetens värsta gissel i alla tider! All religion och vidskeplighet måste bekämpas med hjälp av kunskap, sunt förnuft, medvetenhet och alla människors lika värde!

 8. Jonsson

  Tror inte det hjälper i det långa loppet att vara kritisk till religion. Kristendomen har så lång tradition i Sverige. Problemet är vad som kommer ersätta den.
  MM måste avgå. Han har för konstiga idéer.
  Om Magdalena Andersson offentligt i Almedalen nästa år skulle säga att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna berikar Sverige genom sin politik då lär väl hon bli utbytt?

  • Mique

   Det är dax att byta ut vidskepligheten till kunskap, sunt förnuft, medvetenhet och alla människors lika värde, eller hur ”Jonsson”!

   • Basic Rules

    Menar du med allas lika värde, att zelensky är lika mycket värd som Kristersson eller Putin!
    Nä, nä, med den enorma förskingring som zilensky gjort sig skyldig till – 👜💼🕶️.
    Men lika barn leka bäst som Bidenfamiljen och rövhålet i Kiev.
    US CIA boss W Burns fick häromsistens åka till Kiev och säga till zilensky ’ att nu är det för mycket ’ 😂!
    Inget om detta i Vk , SVT, SvD mfl såklart 🧑‍🎄.

    • Mique

     Ja ja, vi vet att du slickar Putin i röven och att du föraktar demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter!

    • Observatören

     Basic- förstår att du gillar denna blogg där du kan vara bland andra Putin-troll vars huvuduppgift är att sprida propaganda , konspirationsteorier och falska uppgifter.
     Hur ser du på Putins plundring av staten och hantering av mänskliga rättigheter?

 9. brorson

  Nutida svenska politiker har så dåliga kunskaper i ämnet religion, så att de inte förstår att nya frälsningsläror, som prånglas ut under vetenskaplig täckmantel, faktiskt är nya religioner. De vet inte att de gamla avgudalärorna, när man dyrkade naturkrafter som gudar, var sin tids vetenskap. Försök att förstå och kontrollera naturkrafter (och en del mänskliga känslor) som normalt står utanför mänsklig kontroll.

  Ett vanligt religiöst tema är att mänskliga felhandlingar (synder) leder till naturkatastrofer, eftersom någon gud har blivit förargad och kräver upprättelse genom offer. Detta gällde särskilt klimatgudarna, som styrde över jordbruket i en tid, när nästan alla var jordbrukare. Kärleksguden (Venus) var också viktig, eftersom hon såg till att bonden fick duktiga söner, som kunde ta över, samt vackra döttrar som andra bönder söner betalade bra för att få som hustrur.

  Att det mesta av de gamla gudalärorna idag framstår som ren vidskepelse, betyder inte att allting var felaktig tro. En del byggde faktiskt på riktiga iakttagelser, exempelvis hur man förhindrar smittspridning. Speciellt genom att avstå från sex utanför äktenskapet, vilket är en synd enligt många religioner. Nyare forskning har upptäckt att en del läkedomsväxter, som har använts av hedniska medicinmän innehåller läkande ämnen. Som numera, efter dessa upptäckter, framställs syntetiskt.

  När det, som från början var en hypotes (kvalificerad gissning, som bör prövas genom vetenskaplig forskning) har blivit en religiös dogm, får den inte längre ifrågasättas. Själva ifrågasättanden stämplas som synd av vår tids präster (journalister och andra politiskt korrekta opinionsbildare). Det är naturligtvis ren vidskepelse att vi kan få bättre klimat genom att köpa muskbilar. Det är ett meningslöst penningoffer till översteprästen Elon Musk.

  Klimatomställningen är vår tids avlatsbrev. Under senmedeltiden kunde man få syndernas förlåtelse genom att köpa avlatsbrev. Pengarna gick till byggandet av Peterskyrkan i Rom. Dagens avlatspengar går till höga torn, som når ända upp till himlen, med vingar som rör sig likt en troendes händer, som nedkallar välsignelsen från gudarna däruppe.

  Koldioxiden är synden och elektriciteten frälsningen i den nyhedendom, som förkunnas av Svenska kyrkan sedan ärkebiskop Anders Wejryds synkretistiska klimatmöte i Uppsala domkyrka 2008. Nuvarande ärkebiskop förbereder för tiden efter klimatgudens fall, när svenskarna på nytt börjar söka efter en ny religion. Kanske islam, Och imamerna står beredda i sina nybyggd moskéer.

  Muhammed var köpman innan han blev profet. Han förstod sig på ekonomi och slängde inte bort pengar på stolleprojekt, som våra politiker gör. Islam är i grunden en köpmansreligion, som lär ut hur man gör affärer, så att båda parter blir nöjda. Mer förnuft än vi finner i den nya klimatreligionen, nyhedendomen, med sina enorma penningoffer.

  • Mique

   Tjena ”Brorson”! Som vanligt trampar du i klaveret med råge! Vi vet att kunskap, sunt förnuft, medvetenhet och alla människors lika värde, inte är ditt gebit, snarare är det pseudovetenskap, konspirationsteorier, desinformation, personangrepp och etiketterande, allt för Petter Nilssons och sverigedemokraternas trollfabriks skull.

   • brorson

    Du, med ditt förakt för lågutbildade, arbetare, svenskar i allmänhet, och alla som du buntar ihop under etiketten brunskjortor, samt israeler och andra judar, kristna och muslimer samt alla andra med en religiös tro, ska väl inte prata om alla människors lika värde. Var din pappa en tysk SS-officer, som flytt till Sydamerika i andra världskrigets slutskede? De var ju inga brunskjortor utan bar svarta uniformer. Den sydamerikanska urbefolkningen har du liknat vid grisar, inte ens människor.

    • Agneta

     Mycket bra skrivet Brorson!
     Att ständigt hänvisa till ”allas lika värde” samtidigt som ens kommentarer är fulla av hat och oförskämdheter mot alla som inte delar de egna åsikterna blir enbart löjeväckande.

     • Mique

      Det ter sig mycket märkligt, att sverigedemokraternas internetsvans i form av målvakter, influencers, internettroll och botar inte tål sitt eget språkbruk! Min åsikt är att brunskjortor måste man hålla efter och aldrig någonsin låta de komma över bron igen!

 10. leif

  Då böneutrop inte är ett problem för dig och mig, som bor i Umeå så känns det irrelevant. Varför tar du inte upp rikemansbarnens epa-dunk på nätterna? Ahhh, muslimer vs vita rikemansbarn, sorry, fel blogg

 11. kenth

  Sen om man skall prata religion och då menar jag RELIGION!
  I många länder är religion ett slags gubbdagis där kyrkan/bönehuset
  är en slags ”Mancave” där inga av det andra könet är välkommen.
  Där smids ofta religiösa planer hur man fortsatt skall ha makten
  över det andra könet och hålla det i shack. En slags översittarfasoner
  i dold rädsla att släppa fram i risken att bli överkörd.
  Trist att detta får fortgå i ”Guds Namn” 2024

 12. brorson

  Begära tillstånd för böneutrop är fjanteri, eftersom det redan är tillåtet enligt Sveriges grundlag, regeringsformen 2 kap 1 §. Och det gäller var och en, även muslimer. Vad ville biskopen med att kräva rättigheter, som de redan har?

 13. Jonsson

  För böneutrop med högtalare krävs tillstånd. Fredrik Modeus samtalar inte med fegisar, därför uteblev nog förklaringen.
  Böneutrop på skiftande tider dygnet runt kanske inte uppskattas exv. av alla växjöbor. Alla är kanske inte religiösa och ser då ingen mening med koalitionen Svenska kyrkan och islam.
  Böneutrop kallar både till bön och proklamerar att staden är muslimsk. Demokratiskt?
  Förmodligen vill ärkebiskop MM ha berikande böneutrop i Uppsala, efter konstens alla regler. Ärkebiskopen polariserar mer än enar de abrahamitiska religionerna. Genom att dissa kristendomen ska MM fylla kyrkbänkarna igen, mobilisering medelst omvänd psykologi?
  Uppsala domkyrka kan snart komma att gå samma väg som Hagia Sofia, avkristnas.
  Bröderna Modeus behöver kliva ner från sina höga hästar och våga ta debatten. Prästerskapets höga ställning är historia i Sverige jämfört med i Mellanöstern. Iran är ständigt i blickpunkten, utom för SvK tydligen.

 14. brorson

  Sverige har en negativ lagstiftning, vilket betyder att allting som inte är förbjudet eller kräver tillstånd enligt en särskild lag, är tillåtet. I vilken lag står det att användning av högtalare kräver tillstånd? Islamister vill ha tillstånd för böneutrop, eftersom böneutropen – och det som sägs i utropen – därigenom skulle legitimeras av en svensk myndighet. Det är ett falskspel, som Svenska kyrkans biskopar inte ska spela med i.

  Biskoparna ska förkunna Jag (Jesus) är sanningen, vägen och livet. Inte en av flera sanningar. Att det sekulära samhället tillåter framförandet av flera ”sanningar” är en helt annan sak. Kyrkan och staten har olika uppgifter. Den som vill föra fram att en viss stadsdel är muslimsk, kristen, ateistisk eller klimatgudatroende har rätt att göra det, utan hinder av staten. Det är alltså tillåtet både att proklamera islam som den enda sanna religionen och att proklamera islam som falsk lära.

  För det är precis vad islam är, enligt min tro: falsk lära. Att muslimer tror att muslimer, kristna och judar tror på samma Gud, ändrar inte på detta faktum: att islam är falsk lära. Muhammed var inte den, som skulle komma och fullborda uppenbarelsen enligt Gamla testamentet. Islams förnekande av Jesu gudomliga natur (Gud av Gud) utan av samma enbart mänskliga natur som Muhammed är också falsk lära.

  Men vi kan inte förbjuda allting, som alla inte håller med om. Personligen har jag större problem med krogvrålet från fulla kroggäster utanför mitt fönster, än med bönetropen som inte hörs ända hit. Och dessutom ser jag den nyhedniska klimatreligionen, som prånglas ut under falsk flagg som förnuft och vetenskap, som ett större hot än islam (bortsett från den extrema islamism, som i själva verket är politik under falsk, religiös flagg). Klimatreligionen verkar nu har krävt sina första kända människooffer på Northvolt.

  Dessutom anser jag att Sverige måste bevaras som ett kristet land (som ett land som präglas av det kristna kulturarvet, vilket inte betyder att landets alla invånare måste vara troende kristna). Men utan en levande kristen tro, som förmedlas från generation till generation av troende kristna, kan den s.k. kulturkristendomen inte överleva i längden.

  Den blandreligion (synkretism) som förkunnas av präster i Svenska kyrkan är inte bara ett ekonomiskt bedrägeri mot alla troende kristna, som betalar medlemsavgiften till Sv.K. Det är också ett svek mot alla f.d. muslimer, som har omvänt sig till kristendomen. Och ett hån mot alla troende muslimer, som fortfarande ser islam som den enda sanna religionen.

  Man kan vara vänner fastän man tycker och tror olika.

  • Mique

   Du ”Brorson”, nu cyklar du i badkaret igen! Inom svensk och EU:s lagstiftning existerar inte begreppet ”negativ lagstiftning”! Angående muslimska böneutrop, så utfärdar Polismyndigheten i Sverige tillstånd, som prövas mot kommunernas lokala ordningsföreskrifter och Sveriges grundlag.

   • brorson

    Låtsas du vara expert? En företeelse kan faktiskt existera även om någon omnämner densamma med andra ord än juridiskt fackuttryck. En myndighet kan självfallet inte ge tillstånd till någonting, som inte kräver tillstånd från den berörda myndigheten. Om myndigheten ifråga uttalar att tillstånd inte krävs, så är det en upplysning och inte ett tillstånd. Det krävs inte tillstånd för att skrika någonting på arabiska eller svahili, eller vilket språk du vill. Lycka till med dina studier på Wikipedia. Men lär dig svenska först, så att du förstår vad du läser, om du läser svenska Wikipedia.

    • Mique

     Tyvärr ”Brorson”, jag köper inte din taffliga, efterkonstruerade bortförklaring! Det är mycket sällan jag använder mig av Wikipedia, det finns andra mycket mer tillförlitliga källor på internet, såsom ”Qwant och ”Cambridge University Archives”. Däremot tycks du hämta alla dina ”kunskaper” från Wikipedia och dess avarter. Apropå min far, så är han född i slutet av nittonhundratjugotalet, i samma Sydamerikanska land som jag och satte sin fot i Europa först i mitten av nittonhundrasextiotalet. När ska jag ha jämfört den Sydamerikanska ursprungsbefolkningen med grisar? Jag lekte alltså med griskultingar och inte med indianbarn under min barndom enligt dig.

 15. Jonsson

  Böneutropen får inte överstiga 110 db. För Brännbollsyran, som går av stapeln i tätbebyggda områden i Umeå, sätter Polismyndigheten gränsen och sedan är det är kommunens ansvar att mäta.
  Böneutrop kan ske via appar istället. Sverige behöver inte att en främmande religion proklamerar vissa områden som sina.

  Klimatreligionen är väl uteslutande politisk men ska helst inte förväxlas med den smutsiga industriella biten. Dock brukar Gretas falang (den äkta, i sanningens väderstreck) råka illa ut när man ockuperar, förlåt felparkerar sin lekamen. Man måste kunna konsten att utöva läran rätt.

  Svenska kyrkans ledning saknar kontakt med gräsrötterna som finns kvar. De är en sluten klubb och opinionsbildaren ärkebiskopen har till och med en vapensköld och ett valspråk. Konstigt att dessa gamla klassmarkörer inte förnyats bort.

  • brorson

   ”Sverige behöver inte att en främmande religion proklamerar vissa områden som sina.”

   Det håller jag fullständigt med om. Men allting som Sverige inte behöver, exempelvis franska viner, är inte förbjudet. Ska vi förbjuda snuset också? Höga ljudnivåer kan ge hörselskador, och kan därför förbjudas som sanitär olägenhet, inte för att någon blir störd av budskapet. Polismyndigheten ska dock inte bestämma vad som är för hög ljudnivå, utan det ska den kommunala miljö- och hälsovårdsnämnden, vars beslut kan överklagas till förvaltningsrätten, bestämma.

   Det är en helt annan sak att ett budskap som är lagligen tillåtet, kan strida mot anställningsavtalet för personal i politisk eller religiös verksamhet, varför framförandet av sådana budskap i vissa fall kan vara uppsägningsgrundande. Därför tycker jag att präster, som aktivt främjar spridandet av andra religioner, ska avkragas och avskedas. Tror någon att en imam, som förkunnar Jesus som Guds son, Gud av Gud, får behålla jobbet?

   Tesla har tvingat verkstadsarbetare att skriva på ett avtal om tystnadsplikt om konstruktionsfel hos bolagets bilar. Dessa avtal är dock olagliga och därmed ogiltiga, men skulle möjligen accepteras för personal på reklamavdelningen, eftersom det är deras uppgift att göra reklam för bilarna. Det har förbisetts i den svenska debatten att strejken i hög grad handlar om anställdas yttrandefrihet. Musk är en fascist som försöker avskaffa mänskliga rättigheter för alla sina anställda.

   • Jonsson

    Religiösa yttranden i sig är åsikter. Min åsikt är att islam inte ska proklameras över Sverige.
    Att jämföra vin och snus med religion verkar långsökt (även om åldersgränser och rekommendationer finns). Andras religiösa idéer, och risktagande med sin hälsa med sprit och tobak – det har jag varken ansvar över eller överseende med.
    Ärkebiskopen sviker utan minsta tvekan sitt prästlöfte genom flirtandet med islam. Även om Jackelén var snäppet värre med sitt valspråk och sin ambition att anpassa islam rakt in i vänsterkyrkan.
    Eftersom kristendomen avskaffats i sekulära Sverige, varför måste då SvK sopa banan åt islam?
    Nye ärkebiskopens uttalanden i exv. media förblir oemotsagda. Hur exakt berikar böneutrop? Vad är det M. Modeus ser genom Jesu ögon?
    Själv tror jag inte på religioner. Men SvK är en politisk maktfaktor som genom opinion tyvärr driver landet åt fel håll. Har de något samhällsansvar som de tänker ta?
    P.S. Detta med andlig klimatomställning – hur utvärderas sånt?

    • brorson

     Att med ord förstärkta med högtalare proklamera att ett visst territorium ”tillhör” en viss religion är ett yttrande som skyddas av yttrandefriheten. Om man i samma proklamation uppmanar till repressalier mot personer, som inte följer den religionens klädkoder och liknande, har man gått över gränsen för vad som är tillåtet. Uppmaningar till brott skyddas inte av yttrandefriheten.

     Den, som vill förneka det som sägs i ovannämnda proklamation, har samma rätt till yttrandefrihet. Svenska myndigheter ska inte ge tillstånd till böneutrop, eftersom de saknar befogenhet att göra det.

     Det finns f. ö. ett juridiskt uttryck, som översatt till vanlig svenska betyder att ”Domstolar och andra myndigheter ska följa den lag vi har och inte den lag vi borde ha, men inte har.” Var och en har rätt att framföra åsikten att den lag vi har, bör ändras så att den överensstämmer med den lag vederbörande tycker att vi borde ha. Man har alltså rätt att framföra åsikten att böneutrop (och annat som känns främmande i Sverige) bör förbjudas.

     Jag tycker personligen att ”var och en” i grundlagen (RF 2 §) bör ändras till ”svenska medborgare”, med tillägget ”Andra personer, som lagligen vistas i Sverige, kan tillerkännas samma rättigheter genom vanlig lag i den utsträckning som anges i den lagen.”

     • Mique

      Tjena ”Brorson”! Återigen faller du in i ett ologiskt svammel, som utmynnar i att du ”alltid har rätt”! Vad är det som får dig att tro att du ”alltid har rätt”?

     • Mique

      Tjena ”Brorson”! Hur lyder den juridiska originaltexten, som du påstår att du har översatt till ”vanlig svenska”, ”Domstolar och andra myndigheter ska följa den lag vi har och inte den lag vi borde ha, men inte har.”. Förresten finns det ovanlig svenska, är det den svenskan som florerar frekvent i sverigedemokraternas internetsvans?

     • brorson

      Det är ju du (Mique) som är SD:s internetsvans. Jag har inte inbjudit dig till någon diskussion. Om din far var för ung för att hinna bli SS-officer före krigsslutet, så var han väl en hitlerjugend, då. Dina utläggningar om din släkthistoria köper jag inte, eftersom du skriver anonymt.

 16. Drutten

  Det prats mycket om religion här. Aporopå det så ska så ska nu Nordiska Asa samfundet få en egen gravplats, den första i landet, i Karlstads pastorat. Likväl som alla andra, kristna och muslimer m fl som tror på vidskepelse så må väl också Asa troende få begravas på det sätt dom vill. Om det godkänns av Länsstyrelsen så blir detta Sveriges första nutida gravplats för asatroende. Och det är väl då bra för dessa som tror på det. Den ena vidskepelsen är väl så god som den andra. Det här med asagravplatsen står att läsa om på text tv idag.

 17. Jonsson

  Religiös eller inte så ansvarar religiösa samfund för begravningsplatserna, endast med få undantag kommuner.

 18. brorson

  Domstolar och andra myndigheter ska följa de lagar vi har, inte de lagar vi borde ha, men inte har. Jag tror inte att SD-medlemmar och andra seriösa läsare har något behov av det juridiska fackuttrycket, som f.ö. – i likhet med en del andra juridiska fackuttryck – är på latin. Den svenska ”översättningen” säger väl tillräckligt? Och det är väl självklart att domstolar och andra myndigheter ska följa de lagar vi har?

  Det är politikens uppgift att se till att de lagar vi borde ha, men inte har, blir lagar som vi har. Vilka lagar vi borde ha, men (ännu) inte har, kan vi ha delade meningar. Detta är en blogg, som drivs av en aktiv politiker, och är alltså rätt forum för att diskutera förslag till nya lagar. Som jag förstått saken, vill somliga har ett nationellt förbud mot böneutrop. Jag har tidigare sagt nej till nationellt förbud mot böneutrop och även nej till kommunala förbud, som omfattar en helt kommun, men kan stödja förslag till lokala förbud av kulturmiljöskäl, på platser där böneutrop skulle upplevas som ett främmande inslag. Minareter är ett kapitel för sig, eftersom byggnaders utformning omfattas av särskild lagstiftning. Jag ser dessutom ”lagtekniska” problem med begränsningar eller totalförbud mot böneutrop. Men det kan vi ju också ha delade meningar om.

  Men vad debatten här egentligen handlar om, är om andliga ledare (biskopar och andra präster, m. fl., i Svenska kyrkan och andra kristna trossamfund) ska driva opinion för att underlätta spridningen av andra religioner. I det fallet säger jag bestämt nej. Det vore en allvarlig sammanblandning av kyrkans och statens uppgifter. En ärkebiskop ska inte agera som om han vore generaldirektör i Statens religionsverk. Det finns andra myndigheter, som handlägger ärenden med religiös anknytning, t.ex. Kammarkollegium, som beslutar om juridiskt giltig vigselrätt till bl.a. imamer. Dessutom ska inte statsministerfrun spinga omkring i prästkläder i politiska sammanhang, speciellt inte när maken representerar Sverige internationellt.

  Kommuner ska inte, så länge nuvarande lagstiftning gäller, bevilja tillstånd till böneutrop. Eftersom tillstånd inte krävs, saknar de befogenhet att ge tillstånd. När muslimska församlingar begär tillstånd, beror det antingen på okunnighet eller på att de vill ha argument mot invändningar ”Vi har ju tillstånd”, eller rentav att de vill ha kommunens välsignelse till det som sägs i utropet, t.ex. att islam och dess lagar gäller inom ett visst område. Sådants ska Svenska kyrkan inte medverka till.

  Svenska kyrkan har som ”majoritetssamfund” inget ansvar för att troende i främmande religioner kan utöva sin religion. Det är statens ansvar. Och det ansvaret uppfyller staten med råge, vilket bevisas av att medlemsavgifterna, som inkasseras av Skatteverket, till de muslimska samfunden med få undantag är bara hälften så stora i procent som medlemsavgifterna till kristna trossamfund. Varifrån kommer resten av pengarna till den religiösa verksamheten?

  • Mique

   Svar på din kommentar den 13 juli, 2024 kl 07:38. På vilket vis skulle min far ha varit med i hitlerjugend, då han är född i slutet av nittonhundratjugotalet i ett Sydamerikanskt land och satte sin fot i Europa för första gången i mitten av nittonhundrasextiotalet? Orsaken till att jag är anonym, precis som du ”Brorson”, på Petter Nilssons blogg är att jag, för snart tio år sedan, skrev kommentarer på en annan sverigedemokratisk blogg, utan att vara anonym, så blev jag, min hustru och våra då tre tonårsdöttrar utsatta för den sverigedemokratiska internet-svansens hat och hot, vilket resulterade i tre polisanmälningar, var av en blev en fällande dom. Jag och min familj var tvungna att byta mobilnummer och mejladresser. Historien upprepar sig genom att du kränker mina anhörigas integritet, min far överväger en polisanmälan mot bloggägaren Petter Nilsson. Om du är så desperat och feg i dina försök att komma åt mig genom att förtala mina anhöriga, så rekommenderar jag dig att upphöra med all din kränkande verksamhet på Petter Nilssons och andra VK-bloggar! Jag är inte ett jota intresserad av att diskutera med dig, det är totalt dödfött att ens försöka föra en saklig diskussion med en narcissist! Du ställer frågor angående min och mina anhörigas bakgrund och jag svarar dig så gott jag kan. Jag ställer enkla frågor till dig och får i bästa fall ett ”goddag yxskafts”-svar! Det framgår med all tydlighet, att du inte behärskar vanlig enkel argumentationsretorik. Varför är du ”Brorson” anonym, och vad äter du för flingor/musli till frukost? Och du ”Brorson”, hur tänker du då du tror att jag tillhör den sverigedemokratiska internet-svansen? Snacka om whataboutism!

   • brorson

    Det är varken jag eller Petter som har dragit in din far i debatten på Petters blogg. Om någon ska dömas för förtal mot din far, så är det du. Apropå anonymitet, så har jag inte försökt få medhåll genom okontrollerbara påståenden om min släkts ursprung. Menar du verkligen att du själv hade varit mindre trovärdig om din far har varit medlem i Hitlerjugend? I så fall utmålar du alla tyskar som mindre värda. Och är inte dina ständiga uppmaningar att inte släppa ”brunskjortor” över bron inte en uppmaning till mord på alla som är ”brunskjortor” i den fantasi? Det är ju vad det uttrycket står för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.