Petter Nilsson(SD)

Bara SD i opposition mot dålig folkhälsostrategi!

Det kan vara svårt att mäta hur bra en politiker är. Är det hur mycket text en politiker läser eller producerar? Kan det vara mängden förslag eller frågor politikern bidrar med?

Klart tycks emellertid vara att mängden talartid i vissa fall tycks vara viktig. Exempelvis när media rapporterar kring ledamöters talartid i riksdagen.

Citatet:
”– Övriga riksdagsledamöter känner jag som väldigt engagerade politiker och vill synas och också är engagerade i Västerbotten. Så jag förstår att de tar de möjligheter de har för att faktiskt framföra sina åsikter.”, är rimligen också fullt applicerbart i regionen.

Att vara engagerad och bedriva opposition på riktigt är förstås något som kräver tid och engagemang. Låt vara att det inte alltid är uppskattat. Men. Huruvida man verkligen ska lägga ned tiden – för att politikerna inte får åka hem tidigare (samma peng från skattebetalarna oavsett hur länge fullmäktige pågår) – ja. Jo… Nä. Hyggligt nonchalant att som politiker göra gällande att ens tid inte ska läggas på regionfullmäktige.
Ett av få regionpolitiska forum där medborgare också har bra insyn.

Jag ser att media valt att gestalta min insats under veckans regionfullmäktige som anmärkningsvärd. Ja, artikeln tycks strukturerad på ett sådant sätt så att läsaren kan få en bild av att undertecknad gjort lite väl mycket i den där talarstolen.

Debatten finns att se här. Notera. SD mot övriga partier. Som vanligt.

SD fick runt 40 % av talartiden. Alla de andra partierna fick 60%.
Ena sidan av argumentet fick 40 % av talartiden. Den andra 60%.

Det rör sig om en anmärkningsvärd folkhälsostrategi(länk till strategin här, vårt yrkande här). En klart vänsterorienterad folkhälsostrategi, förvisso. Men även där man försöker kombinera folkhälsa och funktionsrätt.

Jag har starka invändningar mot onödig marxism, radikalfeminism och annat kommunist-nonsens. Ifall man ska ha sådant innehåll, och dessutom förslag på åtgärder i samma linje, ska det föreligga enormt stark evidens för dessa.

Däremot finns det förstås en risk – även om strategin saknade politisk prägel – att folkhälsoperspektivet tar fokus från det funktionsrättsliga.

Jag talar alltså inte om preventiva åtgärder likt Västerbottens hälsoundersökningar – vilka precis som kommentatorn Jonsson lyfte i gårdagens inlägg. Nej. Nä de är viktiga.

De baserar sig på ålder. Det finns också skäl till det att genomföra dessa vis vissa åldrar. Observera: Inte efter maktstrukturer – eller beroende av intersektionella perspektiv.

Genomförandet av dessa kommer svårligen påverkas av en strategi, emellertid. Strategin exemplifierar dock åtgärder som man bedömer som verkningsfulla. Och i den delen som avser folkhälsa lyfts exempel såsom – men inte begränsat till:

Dans för psykisk hälsa, hbtq-diplomering eller samisk kulturförståelse.

På grund av maktstrukturer.

Så min principiella ingång i debatten var att vi helt enkelt tar bort folkhälsoaspekten ur strategin. Det finns redan en nationell strategi, och det finns inget lagkrav att ha en regional folkhälsostrategi. Det enda denna strategin riskerar göra är att urvattna strategin för funktionsnedsatta. Funktionsnedsatta har större behov av vård än övriga befolkningen. Att se till att vården är tillgänglig är centralt för regionernas uppdrag.

Dessutom kan det finnas delar som vårdpersonal kanske inte fått i sin utbildning relaterat till tillgänglighet.

Har ytterst svårt att tro att vår utbildade vårdpersonal har mycket att lära sig kring patientmöten genom hbtq-diplomering eller samisk kulturförståelse. Om något innebär det förlorade arbetstimmar som skulle kunnat gå åt att hjälpa patienter. Att skära ned vårdköer.

Men tydligen värnar samtliga övriga partier om detta. Även moderaterna och KD.

Kanske finns det något att skämmas för, i det fall de har konservativa väljare eller ledamöter. Skämmas bör man, ifall man biträder såpass politiskt präglade strategidokument. Strategier med fokus kring maktfokuserade ideologier såsom radikalfeminism, marxism, genus och annat.

Eller för den delen lösningar såsom hbtq-diplomering eller samisk kulturförståelse.

Avslutningsvis – och aningen utanför ämnet: Noterade att forskare nu instämmer i min tidigare poäng att media inte kritiserat de gröna näringarna.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

  1. leif

    Skulle säga att ett parti, SD tog upp 40% av tiden. Resterande 7(?) fick 60.

    Du har verkligen problem med verklighetsuppfattningen! 😀

    • arbetare

      Eller så kan man se på saken ur ett annat perspektiv :
      Ett parti var engagerade och ville förbättra och förändra
      De andra iddes inte jobba för de feta lönerna de mottar ….

    • Malin

      Leift; Samtliga invalda politiker i Regionen har möjlighet att delta i pågående debatt, Kan det vara så att övriga partier saknar argument. månntro….

  2. Jonsson

    Dans för psykisk hälsa, är det alternativmedicin? Hur vet man om det fungerar! Fungerar på alla diagnoser? Vårdavgift/ högkostnadsskydd och kalkyl för genomförandet av danskurserna vore önskvärt.

    Såg att motion från KD avslogs – angående glasögonbidrag till barn. Regionen har inte råd med det! Det är illa, barn med exv. skelning kan tappa synen om de inte får hjälp. Det blir många par glasögon då synfelet måste börja behandlas tidigt.

    Ja, varför reagerade inte media på de gröna projekten! Tunnelseende pga av att de ofta är miljöpartister?
    Problemen för Northvolt tycks vara lösta nu, i och med att Harald Mix lovat att fortsätta stötta företaget. Frågan media inte lär ställa sig är: varför han kommer med detta nu? Efter varsel, skulder hos KFM med mera..

  3. kenth

    Kanske så att ”Bättre sitta tyst och inget säga” så behövs inte jobbas för förklara
    sina åsikter…bara låta allt glida förbi….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.