Valrysare i Turkiet som kommer att påverka även Sverige

Idag går över 60 miljoner turkar till valurnorna för att rösta fram sittande president Erdogan för ytterligare en mandatperiod eller en ny president som kan bli en man vid namn Kemal Kilicdaroglus.

Mitt utrikespolitiska intresse för särskilt Turkiet har jag haft länge då jag tidigare har bott och arbetat i landet, närmare bestämt Istanbul. Inom familjen har vi även en bostad i södra Turkiet. Jag har även rest mycket i Turkiet och varit i allt från västra till östra, till norra och södra Turkiet. Det är ett mångfacetterat land som därför gör det extra intressant att följa. Första gången jag var i Turkiet var jag 9 år, år 1999.

När jag arbetade i Istanbul lärde jag mig turkiska och jag fick många turkiska och kurdiska vänner och bekanta med varierade bakgrunder. Jag har fått förmånen att få bo och uppleva flera olika familjer i Turkiet. Allt från rika till medelklass till mer fattiga. Jag har fått lyssna på när de diskuterat politik och landet i stort och hur de ser på sitt eget land och människorna som bor där.

Något som också för mig var mycket intressant var en av mina arbetsplatser, ett äldreboende som drevs av en nunneorden. Där bodde det muslimer och kristna, turkar, armenier och fler. Där fick jag höra berättelser om ett Turkiet under tidiga 1900-talet från de äldre.

I alla fall, jag märkte tidigt hur utbildade storstadsturkar var Erdogan-fientliga. Den utbildade yngre generationen var framför allt Erdogan-fientliga och den utveckling där Turkiet tidigare tagit steg mot ett modernt, sekulärt och västliknande menade dessa var positiv. Men skiftningen Erdogan gjort till att bli mer en stat som kännetecknas av korruption och islamistiskt styre där kvinnor och män inte längre har samma rättigheter menade dom är oerhört dåligt.

Efter att åren har gått har jag kunnat se hur rättigheterna har minskat och Turkiet har tagit steg tillbaka vad gäller hur ett modernt, jämställt samhälle och framför allt demokratiskt samhälle bör se ut. Erdogan vill krampaktigt ha makten och hans röster kommer framför allt från människor som bor på landsbygden och de som har låg utbildningsnivå. Framför allt de som är religiösa. Men för att inte tala om Erdogans allians med Putin…

Här är Turkiet kluvet mitt i tu och det ska bli otroligt intressant att följa valet. Turkiet spelar också en stor roll i världspolitiken. Landet är en makthavare mellan öst och väst och har stort inflytande.

Utan att vara superinsatt i Erdogans utmanare så är nog Kemal Kilicdaroglus något som turkarna behöver. Jag tror och när jag lyssnat på andra att det blir en ny ledare som inte har den islamistiska agendan som Erdogans parti och som också är bättre för Europa. Det är nog inte så många som har förstått vilken stor roll Turkiet har spelat och kommer att spela i världspolitiken framöver. Därför är valet så viktigt inte bara för landets medborgare utan även för oss andra.  Vad jag uppfattat kommer även Kilicdaroglus vara vänligare inställd till att Turkiet godkänner Sveriges medlemskap i NATO.

Något som tyvärr ingen av presidentkandidaterna fortfarande inte tycks erkänna är det turkiska folkmordet på armenierna 1915.

Berättelse från folkmordet på armenierna tänkte jag skriva lite om imorgon då jag fick möta en överlevande som nästan var 100 år vid det tillfället när jag arbetade på äldreboendet i Istanbul. Då har vi även ett valresultat hoppas jag om vem som kommer att bli ny president.

 

Jag framför turkiska flaggan på en båt i Bosporen. Sundet som skiljer Europa och Asien åt i Istanbul.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se