När samverkan från BUP till socialtjänst brister

Ibland mår barn och unga så dåligt att de behöver slutenvård inom psykiatrin och unga i Umeå är inget undantag. Jag har i mitt uppdrag som vice ordförande i individ- och familjenämnden jour dygnet runt varannan månad för att kunna ta så kallade ordförandebeslut. Detta är beslut som är så brådskande att nämndens avgörande inte kan avvaktas och gäller bland annat beslut om omedelbara omhändertaganden enligt LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). Katastrofen är ett faktum när socialsekreterare ringer mig i panik för att få ett omedelbart omhändertagande när en överläkare hos BUP abrupt häver dygnet runt-vården som kan ha verkställts enligt LPT (Lagen om psykiatrisk tvångsvård) utan att ha samverkat i god tid med socialtjänsten.

Anledningen kan vara att den unge inte kan bo hemma, föräldrarna inte förmår ta hand om den unge eller att det är fullt på HVB-hem som socialsekreterare behöver få tid att hitta en eftervård och lösning som blir så bra som möjligt för den unge utefter dennes behov. Att då ha överläkare hos regionen som iskallt struntar i att samverka med socialtjänsten och inte ser till barnets bästa är allvarligt. Jag trodde att det endast var äldre personer som råkade ut för denna fruktansvärda behandling att skrivas ut för tidigt från geriatrisk slutenvård liksom vuxna personer med allvarlig psykisk ohälsa som kan vara inneliggande hos psykiatrin. Tydligen gäller detta numera även barn och ungdomar. Nu måste väl ändå regionen ha nått ett lågvattenmärke. Det är hög tid för den styrande majoriteten att rädda det här Titanic-liknande fartyg som regionen är, framför allt barn- och ungdomspsykiatrin.

Ovan text är skriven i min insändare publicerad i VK 19/5.

 

2 kommentarer

  1. brorson

    Det är ytterst anmärkningsvärt att ledarredaktionen på VK har ”besvarat” denna insändare med att Liberalerna inte ska tas på allvar. Enligt Mirjamsdotter är det viktigare att ”vinhororna” får fortsätta att indoktrinera barn med normkritik, så att de blir osäkra på vilket kön de har och i värsta fall börjar hata sig själva för dem, som de faktiskt är. Blivande patienter, med svåra identitetskriser, hos BUP?Om detta är kultur, borde densamma vara lika barnförbjudna som nakenfilmerna med Brigitte Bardot under 1950-talet. Då satt liberaler i Statens biografbyrå, som bestämde åldersgränserna.

    Nyamko Saboni hade en lösning (eller den del av lösningen) på problemet, som du tar upp i din insändare, och som var helt nytt för mig. Som nämndeman i en förvaltningsdomstol deltåg jag i många beslut om tvångsomhändertaganden av barn enligt LVU. Det är nämligen domstolen och inte socialnämnden som har sista ordet i de besluten, även de s.k. ordförandebesluten, som upphör att gälla efter fyra dagar, om domstolen underkänner besluten. Jag deltog visserligen aldrig i något upphävande av ett LVU-beslut, men reserverade mig mot godkännandet av ett sådant beslut, vilket ledde till att beslutet överklagades till Kammarrätten, som godkände beslutet. Något år senare kom dock kraftiga protester från barnpsykiater, som menade att Kammarrätten i flera fall slentrianmässigt hade godkänt felaktiga LVU-beslut.

    Så fick jag upprättelse i efterhand, men det hjälpte ju inte det stackars föräldrapar, som fått sitt första barn tvångsomhändertaget på felaktiga grunder, av en socialnämnd i en liten kommun, som hade anlitat en psykologfirma, som gjort den utredning som kommunen själv borde ha gjort. Dessa firmor kommer fram till det resultat, som ”kunden” har betalat för. Det är min erfarenhet – och till den bidrar liknande fall, som jag läst om, att LVU-fallen i mindre kommuner år så få, så att de aldrig llyckas skaffa sig om behålla tillräckliga rutiner och kompetens för sådana beslut. Nyamkos förslag var att sådana beslut borde tas på en högre nivå i samhället än kommunerna, enligt hennes förslag en särskild enhet inom Socialstyrelsen,

    Men detta förslag tappades bort sedan Nyamko hade mobbats bort från partiledarposten inom L av drevet på de ”liberala” ledarsidorna. Mirjamsdotter borde skämmas för sin okunnighet, om vad som har hänt i det egna partiet, att den förra partiordföranden faktiskt har haft lösningen (eller en del av lösningen) på ett allvarligt problem, som en annan parti-medlem försökt ta upp till diskussion. Ordförandebesluten är en helt förkastlig och rättsosäker ordning. Domstolen ska ju fungera som något slags säkerhetsventil, men gör inte det när de nämndemän, som jag brukade döma tillsammans med, kunde säga ”Vi måste ju lita på våra kollegor i grannkommunen”. De satt alltså själva i socialnämnden i den egna kommunen och fick inte döma i mål, där den egna kommunen var part. I så fall var det jäv.

    När ett ärende om omedelbart tvångsomhändertagande kom till domstolen, var får uppgift att godkånna eller ogiltigförklara beslutet – vilket givetvis innebar att barnet omedelbart skulle återförenas med sina föräldrar. Om det beslutet godkändes, skulle vi i ett nytt beslut bestämma om barnet skulle vara fortsatt tvångsomhändertaget.. Det är nämligen inte alls självklart, om man ser till bakgrunden till lagstiftningen. I ett annat fall, som jag deltog i, som dock gälle psykiatrisk tvånsvård (KPT) hade vi godkänt tvångsinläggning av en patient (som enligt vittnen hade hittats naken i en snödriva en mycket kall vinterkväll) men beslutet om avslag på begäran om fortsatt vård, eftersom hon enligt läkaren (som ”för säkerhets skull” vill ha henne under fortsatt observartion) inte visat några sjukdomssymptom. (Vittnena hade sannolikt fantiserat ihop nakenheten).

    Rena fantasier kan också ligga bakom ett omedelbart LVU-omhändertagande. Men oavsett dikt eller verklighet,

  2. brorson

    forts
    Rena fantasier kan också ligga bakom ett omedelbart LVU-omhändertagande. Men oavsett dikt eller verklighet, kan innehållet i en orosanmälan vara så allvarligt att barnet måste räddas först (ifall uppgifterna skulle vara riktiga) och utredningen göras sedan. Detta är en sak, som nästan systematiskt missförstås av personer, som är verksamma inom socialtjänsten (personal och nämndledamöter). Det brister i dubbla kompetenser, både juridiska och sociala. Och inte kommer det att bli bättre av Tidö-partiernas förslag att öka de repressiva inslagen i socialtjänstens verksamhet.

    Tidö-partiernas förslag om särskilda ungdomsfängelser är bra, enligt min mening. Men varför bara för de ungdomar, som har begått grova brott? Vitsen med ungdomsfångelser, är väl att de inte ska vara som fängelser för vuxna, utan att verksamheten ska vara ampassade för ungas särskilda behov av vård, stöd och undervisning? Socialtjänstgen ska, enligt min mening, i princip vara till ör laglydiga fattiga och andra hjälpbehövande, en yndighet vars klienter ska kunna känna förtroende för., och som man utan färdlsla för repressiva åtgårder diskuterar sina problem med. Detta är ytterligare ett argument för att tvångsåtgårder enligt LVU borde beslutas av någon annan instans en den kommunala socialtjänsten.

    Det mest negativa, som man ska behöva uppleva i kontakt med socialtjänsten är avslag på ekonommiskt bistånd och annat som man har ansökt om. Nyamlo har alltså föreslagit att LVU-besluten ska tas av en särskild enhet inom de statliga myndigheten Socialstyrelsen. Andra lösningar kan också diskuteras, exempelvis jouråklagarna. Detta eftersom barn, som verkligen lever farligt, ofta påträffas i samband med polisingripanden .I praktiken förekommer det att barn utan direkt stöd i lag omhändertas av polis och förs till något säkert ställe, innan det ens finns ett ordförandebeslut om omedelbart tvångsomhändertagande.,

    För att återgå till din inändare, som förefaller det ytterst märkligt att det ska behövas ett ordförandebeslut, når ett barn skrivs ut från BUP. Den utredning, som ska följa efter ett ordförandebeslut, borde ju ha gjorts medan barnet vistades hos BUP. Ytterligare en sak. Jag har sett flera exempel på att kritiken från muslimskt arabiskt håll om onödiga tvångsomhändertaganden av barn i Sverige inte alls är obefogad.-De kränkningar av familjer och förädrars råttigheter, som förekommer i Sverige, uppvägs inte av att omhändertaganden, som borde ske, alltför ofta inte sker.

    Detta tyder på en rädsla hos socialtjänstena att besluta i dessa känsliga ärenden. VK:s ledaravdelning är att gratulera till att så få tar Liberalerna på allvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se