Gårdsförsäljning kan bli verklighet redan 2025

Det har pratats länge nog om gårdsförsäljning i Sverige – nu är det dags att göra slag i saken.

Regeringen arbetar just nu med att ta fram ett lagförslag för att möjliggöra gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Att man vill tillåta småskalig och hantverksmässig gårdsförsäljning kommer vara positivt för besöksnäringen på landsbygden, och är något som många väntat länge på. Om detta skriver Jakob Olofsgård (L), Jakob Forssmed (KD) och Johan Hultberg (M). 

De meddelar även en tidsplan framåt. Fokus ligger på att så snabbt som möjligt ta fram ett förslag som håller EU-rättsligt och anmäla detta hos kommissionen. Regeringen bedömer att lagändringen kan träda i kraft någon gång i början av 2025, men det förutsätter en EU-process som inte drar ut på tiden. Förutsättningen för att förslaget ska gå igenom är att Systembolagets monopol värnas. Förslaget kommer innehålla begränsningar som är nödvändiga för att upprätthålla detaljhandelsmonopolet, som i sin tur är en viktig del i en alkoholpolitik som värnar om folkhälsan.

Jag hoppas att tidsplanen håller och att allt går vägen. Jag längtar efter att få kunna stanna till hos ett lokalt bryggeri eller musteri på landsbygden och köpa med mig exempelvis en torr äppelcider gjort på äpplen från tillverkarens gård.

Tvärtemot vad kritiker tror – så tror jag jag definitivt inte att gårdsförsäljning gör att fler svenskar kommer supa ihjäl sig och att skadligt bruk och beroende kommer öka. Jag säger som Liberala ungdomsförbundet i Västerbotten att det är fullt rimligt att den nuvarande alkoholpolitiken ses över när våra kulturella mönster för drickande förändras och folkhälsoargumentet för den nuvarande alkoholpolitiska modellen blir allt mer irrelevant.

Samtidigt vill jag värna om Systembolaget och dess expertis vilken jag uppskattar. Vilket jag uppfattar man i förslaget kommer göra. Helt i sin ordning.

 

 

7 kommentarer

 1. brorson

  Om man inte låtsas om stegen före och inte förstår att det kommer nya steg efter, inga problem. Återigen besannas den gamla devisen ”att vara liberal är att vara kluven”. Värna monopolet med konkurrens är som att säga ”Gärna fred, om kriget fortsätter”. Stanna till vid ett lokalt bryggeri? Är du en rattfyllerist, som inte kan vänta tills du kommit hem och inhandla samma sort i hemortens systembolag?

  • hannalun (inläggsförfattare)

   Brorson, hur menar du nu att jag är en rattfyllerist? Jag skrev stanna och köpa med mig.
   Du får gärna utveckla dina tankar kring vad som är problematiskt med gårdsförsäljning i förhållande till systembolagets monopol.

   • brorson

    Du är inte frisinnad. Och för att anknyta till föregående diskussion, så är det väl bättre att befria föräldrarna från drogerna än att tvångsomhänderta deras barn? Men när det kommer till dig själv, finns inte den solidariteten. Offra någonting för att rädda andra? Nej inte du. – Om du inte har ett desperat sug efter alkohol, kan du väl vänta tills du har parkerat bilen till nästa dag, när du har kommit fram?

    • hannalun (inläggsförfattare)

     Oj brorson, vet inte om jag trampat på en öm tå här hos dig för jag upplever dig i affekt när du skriver. Mitt inlägg handlar varken om att köra rattfull eller tvångsomhändertaganden av någons barn.

     • brorson

      Det är du som har ömma tår. Du tål tydligen inte kritik. Varje litet steg betyder kanske inte så mycket. Men många steg tillsammans. Men det är du kanske för ung för att förstå? Du borde läsa på om ditt eget partis historia. Det var en liberal politiker, som lade grunden för den retriktiva alkoholpolitik, som bl.a. du är i färd med att riva upp. Din egen bekvämlighet går före andras väl. Du diskuterar ju inte ens utifrån ett folkhälsoperspektiv.

 2. tjalle

  Tycker det vore bra med gårdsförsäljning , men lägg krutet på nåt viktigare vad gäller landsbygden och livsmedelsförsörjningen. Detta ger inte så många bönder fördelar utan gynnar bara några få när ni verkar ge fan i oss övriga bönder som går på knä. Alla politiker påstår sig ställa upp för landsbygden före varje val men sen är det glömt. Men förstår att ni stadsbor vill glida runt på ”landet” och handla ”lokalproducerat ” men sen åka hem och handla importerade livsmedel som inte uppfyller de krav vi har på oss och därför mycket billigare. Sen verkar landsbygden blivit en lekstuga för stadsbor, de kommer med sina crosscyklar på släp på helger och kör sönder våra skogar. Detta är verkligheten för mig i alla fall som har stadsnära skogsskiften. Gårdförsäljningen är bara ett populistiskt skitsnack för att samla röster. Men då får man väl börja bränna brännvin på mäsk gjord av korn då . För det verkar ju vara viktigare än vår livsmedelsförsörjning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se