Vad är skamligt och oseriöst? Att inte vända på alla stenar.

Jag noterar att ordförande i individ- och familjenämnden (IFN) tycker i ett eget blogginlägg att jag har ett ”mycket otrevligt språkbruk” i artikel i VK gällande ett yrkande Socialdemokraterna och Miljöpartiet lade på onsdagens sammanträde i IFN. Yrkandet handlade i sin helhet om att ge förvaltningen i uppdrag att titta på ytterligare effektiviseringar utöver de effektiviseringsförslag som klubbades igenom senast i december, dvs mindre än ett halvår sedan. Tråkigt nog valde journalisten att inte skriva i artikeln vad jag refererade till som oseriöst och skamligt mer utförligt.

Jag ska därför förklara mig i detta inlägg så att ni får mer kontext till mitt ordval:

 

S+MP driver igenom effektiviseringsuppdrag utan att vara villiga att vända på alla stenar i den ekonomiska utmaning nämnden befinner sig i.

Liberalerna har flera gånger i samband med sådana här förslag från S+MP gjort tilläggsyrkande om att även ge förvaltningen i uppdrag att utreda om och vad i nämndens verksamhet som helt eller delvis inte behöver utföras i egen regi. Vilket alltid avslås av de styrande partierna. Samma yrkande lades denna gång gemensamt av Alliansens partier i onsdags. Avslag såklart.

Att som styrande partier gång på gång inte visa sig vara intresserade och villiga att vända på alla stenar och undersöka allt som är möjligt för att få en mer ekonomi i balans är tröttsamt. För i tuffa tider måste man lägga undan ideologiska skygglappar och ge förvaltningen att verkligen på bred front få undersöka ALLA möjligheter till effektiviseringar. Det är inte S+MP villiga att göra.

Jag tycker också att gentemot våra kommunmedborgare är detta respektlöst. Jag tror att kommunmedborgare förväntar sig att ansvariga politiker vänder på alla stenar, ser till alla möjligheter och utreder alla alternativ inför att man tar beslut. Dessutom är det oseriöst att styrande partier sedan kan komma att sitta och säga att de visst har vidtagit alla åtgärder som finns vad gäller besparingsåtgärder.

Att sedan yrkandet från S+MP på nämndsammanträdet kom utan förvarning är inte bra. Ett sådant här stort yrkande med stor påverkan ska kunna beredas av partierna innan beslut. Här hade styrande partierna all möjlighet att redan på arbetsutskottet som alltid sker två veckor innan nämndsammanträde eller genom att skicka ett mail några dagar innan kunnat delge partierna om deras yrkande. Vilket de valde att inte göra och som är problematiskt. För yrkandet kan inte ha kommit som en blixt från klar himmel kl 06.57 dagen för sammanträdet.

I vilket fall som helst kan S+MP få igenom vilka beslut som helst i och med att de har majoritet i nämnden, vilket de såklart vet om. Därför tycker jag att det är skamligt gentemot andra partier att bara slänga fram yrkande på sittande bord som har en sådan stor påverkan. S brukar nämligen ofta betona hur viktigt det är med konsensus för nämndens bästa.

Sådant här förfarande bidrar förstås inte till konsensus bland partierna i nämnden, utan endast frustration. Det behöver S+MP förstå.

Så, kära vänner. Detta är vad jag syftar på är oseriöst och skamligt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se