Inför euro i Sverige!

 

Sverige behöver en stabilare valuta som tar Sverige bort från avbytarbänken i EU. Liberalerna vill därför att Sverige inför euron som valuta senast 2029. Det är vi ensamma om. Att byta den svajiga kronan mot en stabil euro stärker vår konkurrenskraft och ger oss inflytande över frågor som påverkar jobb och välfärd här i Sverige och i Västerbotten. Mer om detta skriver jag tillsammans med andra företrädare för Liberalerna i länet i en debattartikel som publicerats i VK. Bifogar artikeln som helhet nedan.

Vad tycker du, håller du med Liberalerna om att euron bör införas som valuta i Sverige?

 

För snart 25 år sedan såg euron dagens ljus och Liberalerna ville att Sverige skulle vara med redan från start. Vi såg redan då vad andra partier sakta börjar förstå – att euron är en självklar del av Europasamarbetet. Så länge Sverige inte har euron är vi inte EU-medlemmar fullt ut. Vi förlorar inflytande och investeringar, men framför allt konkurrenskraft och välstånd.

Istället för att vänta på nästa kris – som vi gjorde med Nato – borde vi införa euron så fort som möjligt, och uppgradera EU-medlemskapet från basic till premium. Ska vi komma tillrätta med hushållens ekonomiska utmaningar måste vi gå till botten med ett av våra största problem – Sveriges svajiga krona. Vi importerar andra länders inflation när kronan kontinuerligt tappar i värde. Var och en av oss svenskar, särskilt barnfamiljer, blir fattigare.

Den svenska kronan gör oss helt enkelt sårbara och det märks, i synnerhet i tuffa tider. Livsmedelspriserna har ökat med över 20 procent på två år, till stor del som en följd av prisökningar på importerad mat. För en tvåbarnsfamilj kan det innebära ökade utgifter med i genomsnitt 2500 kronor per månad. Det är förödande för de som redan har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Näringslivet och konkurrenskraften tar skada av vår skvalpvaluta och företag väljer bort att investera i Sverige. Den svajiga kronan skapar osäkerhet och gör att investerare hellre söker sig till stabila valutor som dollar eller euro. Studier uppskattar att länder som byter till euron ökar sin handel med andra euroländer med mellan fem och tio procent. Det kan förklaras av rivna handelshinder och minskad valutarisk.

För regioner som Västerbotten är detta särskilt relevant. Västerbotten, med sina många exportföretag inom bland annat skogsindustri och gruvdrift, skulle dra stor nytta av en stabil valuta. En stabil valuta skulle eliminera den valutarisk vi har idag, göra produkterna mer konkurrenskraftiga och underlätta långsiktiga investeringar i regionen.

Med euron skulle företag i Västerbotten kunna öka sin export och attrahera fler utländska investeringar, vilket i sin tur skapar fler arbetstillfällen och en stärkt regional ekonomi. Genom att vara med i eurozonen kan vi i Västerbotten dra nytta av ökad stabilitet och tillväxt, vilket i sin tur förbättrar levnadsstandarden och hela regionens framtidsutsikter förbättras.

Ett valutabyte är mer än bara en ekonomisk reform. Det skulle fullborda Europasamarbetet eftersom Sverige skulle få inflytande över penningpolitiken, och kunna vara med och forma EU i en avgörande tid av kris och krig. Idag har vår riksbankschef ingen plats när ECB:s ledning träffas och vår finansminister får vänta utanför när eurogruppen diskuterar viktiga ekonomiska frågor. Vill vi vara med och forma framtidens EU är ett byte till euron avgörande.

Sverige behöver euron för att stärka vår konkurrenskraft. Med samma valuta som våra viktigaste handelspartners i Europa kan Sveriges och i sin tur Västerbottens företag ta större plats på den inre marknaden och fortsätta vara ledande i den gröna omställningen. För Västerbotten betyder det fler investeringar och jobb, och en starkare lokal ekonomi som kan blomstra i samverkan med övriga Europa.

Sverige har ett val. Antingen fortsätter vi stå utanför europeiskt ekonomiskt samarbete i tron om att ensam är stark eller så väljer vi att stå stadigt med hela Europa bakom oss. Liberalerna är Sveriges mest Europavänliga parti och den 9 juni går vi till val för ett starkare Europa, starkare Sverige och starkare Västerbotten.

 

Hanna Lundin Jernberg (L)

gruppledare Liberalerna Umeå

 

Maria Lundqvist Brömster (L)

gruppledare Liberalerna Nordmaling

 

Nicke Grahn (L)

gruppledare Liberalerna Dorotea

 

Hans-Peter Carlson (L)

gruppledare Liberalerna Storuman

3 kommentarer

 1. sven

  Ni skriver :

  Den svenska kronan gör oss helt enkelt sårbara och det märks, i synnerhet i tuffa tider. Livsmedelspriserna har ökat med över 20 procent på två år, till stor del som en följd av prisökningar på importerad mat

  Med andra ord vill ni inte gynna Svenskt , utan tycker att importerad mat fortsätter flöda in över våra gränser. Mat som inte uppfyller kraven på vad som krävs av svenska jordbrukare vad gäller odling och uppfödning. Trodde inte L tänkte i dom banorna.
  Handeln skyller på ökade drivmedelskostnader och insatsvaror i jordbruket , varför tar handeln hand om denna kostnad . Det är vi bönder som borde få mer betalt ,det är vi som tar kostnadsökningarna

 2. Basic Rules

  Nej, då avhänder vi även den ekonomiska makten,
  Och blir i ännu högre grad bakbundna.
  Schweiziska var i början av sjuttiotalet lika i värde som vår krona.
  Från mitten av sjuttiotalet tog politikerna med Palme, Olof Palme samhällsutvecklingen, reformer på reformer finansierade av högre och högre skatter. De problem som uppstod löstes med återkommande depreciering av kronan.
  En del av den svenska ekonomiska modellen då att säga.. i dag går det ca 10 kronor på en schweizisk franc. Svenskarna har förlorat enormt i köpkraft. Ansvarslösa politiker är orsaken till skräp kronor., det ska då lösas med euron då!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se