rektortornberg

Tankar från en framtidsverkstad

Veckorapport från framtidsverkstan

Såhär en bit in i terminen rullar veckorna verkligen på. Måndag-fredag-måndag-fredag. Det liksom bara svischar förbi.

Mitt i allt händer det att jag stannar till upp och får syn på vad som händer. Elevers lärande och utveckling är alltid det roligaste. Ett litet sammandrag av veckan som gått:

Veckan började med att jag fick chansen att hälsa inte mindre än tre nya elever välkomna. Ungdomar i samma situation som jag själv var för bara en månad sen – mitt i en flytt, byte av bostad, plats för lärande och utveckling – för mej nytt arbete, för dem ny skola. Vänner byter nog varken de eller jag, men förhoppningsvis blir det många nya att ta till sitt hjärta.

Flera möten har det blivit där skolan fått samverka med både föräldrar, socialtjänst och sjukvård för att fundera på hur vi tillsammans bäst ska kunna stötta ungdomar där inte allt flyter på som vi alla – inte minst de själva – hade hoppats och önskat. Känns gott att kunna samarbeta. Enda vägen framåt.

En träff med stiftelsen Friends gav nya impulser till hur vi ska utveckla arbetet mot diskriminering och kränkningar. Om några veckor kör vi utbildning av både personal och elever.

Skuggteatern gav mitt i allt en bejublad improvisationsföreställning kring härskartekniker för alla elever och all personal Åk 5-9.

Blev inbjuden till BU-utskottets möte på onsdagen för en presentation. Jag hoppas jag lyckades förmedla vad jag känner för Artediskolan – en skola att vara stolt över, en skola som har stora utmaningar men som även ligger i framkant på många områden – utveckling av undervisning, IKT, omvärldsarbete och elevhälsa för att nämna något.

Ofta pratas det om de små kommunernas stora utmaningar, men jag inser mer och mer att det även finns stora fördelar – nära till beslut, nära till varandra överhuvudtaget. I dagens VK kan vi läsa om vikarieproblematiken i Umeå. Någon hävdar där att kranskommunerna har ännu större problem. FEL säger jag. Vi har visserligen samma stora problem att rekrytera utbildad och behöriga lärare, men vi står bara i undantagsfall utan vikarier. Även där tror jag det spelar in att vi är en liten kommun där vi snabbt identifierar och fångar upp goda krafter.

Bland det allra roligaste under veckan var kanske ändå när VK kom på besök för att ge vår fina studiehandledare Mehdi Farokhian den tårta han blivit nominerad till för sitt goda arbete för barn och ungdomar. Vi är omåttligt stolta och glada över att ha Mehdi på vårt lag. Att han är uppskattad märktes inte minst på att just det Facebookinlägget fick över 100 gillningar på bara ett dygn och många kommentarer – alla lika positiva.

Och på tal om det – gå gärna in på Facebook och gilla Artediskolan du med. På det sättet får du följa vår vardag på litet närmare håll. En vardag där ena dagen aldrig är den aldrig lik. En vardag full av utmaningar och värme. En vardag där framtiden formas för både våra ungdomar och vårt samhälle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.