rektortornberg

Tankar från en framtidsverkstad

#Mittnordmaling

Rubriken skulle också kunna vara ”En annan bild av verkligheten”.

29/1 sände SVT Västerbotten ett reportage om Nordmaling. Kanske skulle reportaget spegla Norrtågs problem att hålla tidtabellen. Eller små kommuners utmaningar. Jag är måhända naiv men har svårt att tro att avsikten var att svartmåla Nordmalings kommun som en håla där utvecklingen står stilla och där ingen vill bo. Tyvärr blev det ändå just så det kom att uppfattas.

Själv blir jag både arg och ledsen över att SVT:s redaktion i Umeå visar samma okunskap, slarviga research och förakt som journalister med centrala Stockholm som utgångspunkt ofta visar övriga landet.

Några fakta:

Nordmalings kommun ökade procentuellt sett invånarantalet mest i länet förra året.

Inflyttningsnettot ligger på plus. Fler flyttar in än som flyttar ut.

Pendlingen till och från Nordmaling ökar.

Huspriserna ökar.

Efterfrågan på bostäder är stor och bostadsbristen är ett faktum. Detta är sannolikt den stora orsaken till att invånarantalet inte ökat detta år. Långt gående planer på bostadsbyggande finns dock.

Själv valde jag, tillsammans med min man, att för ett år sen flytta till Nordmaling från en av landets mest expansiva städer. Skälen var flera och vi är grymt nöjda med vårt beslut. Det vi ser är en kommun med närhet och engagemang, ett extremt positivt företagsklimat, en skola med goda resultat och som ligger i stark framkant på många områden, en väl fungerande integration, fantastiska möjligheter till idrotts- & friluftsliv, en växande besöksnäring, en av landets kommuner med bäst service i förhållande till invånarantalet, satsningar på kulturevenemang…

Ja, ni förstår budskapet. #mittnordmaling är en bygd som blomstrar. Där framtidstron är stark. En bygd där väldigt litet står stilla (i ett utvecklingsperspektiv).

En önskan till redaktionsledningen på SVT Västerbotten är att lyfta frågan hur ni väljer att spegla verkligheten. Med public services stora trovärdighet inte bara informerar ni om och problematiserar händelser och skeenden. I samma stund ni gör det skapar ni också en bild av verkligheten. Något som kräver ett mycket stort mått av omdöme och genomtänkta vinklingar. Min åsikt är att den insikten tydligt saknades i detta reportage.

Välkommen att spegla bilden av den andra, mer sanna, verkligheten om #mittnordmaling!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.