Rickard norberg

Möjligheterna(s) vilhelmina del 3 Upprustning av utemiljö och vägar?

I del 3 av min serie av inlägg kommer jag att titta lite närmare på löftena i socialdemokraternas handlingsprogram kring underhåll av den kommunala infrastruktur vi redan har tex utemiljö vid förskolor, skolor och kommunala gator.

Ur handlingsprogramet

Utemiljö vid förskolor och skolor ska ses över och nödvändiga upprustningar/moderniseringar ska genomföras.

Påbörja satsningen på upprustning av vägar, gator och vatten och avlopp i Vilhelmina tätort.

Rent allmänt kan man säga utan att ta någon direkt politisk ställning att underhåll inte varit Vilhelmina kommuns staka sida under många år. Det är oftast den post som först fått stryka på foten om pengar fattats. Även under våra 4 år som majoritet år 2006-10 var det svårt att avsätta tillräckliga medel till underhåll.

När det gäller utemiljön kring förskolor och skolor är den eftersatt på många håll och naturligtvis är en satsning välkommen. Dock är löftet luddigt och förpliktigar nödvändigtvis inte till någon stor förbättring av utemiljön och lekplatserna. Socialdemokraterna har under de senaste fyra åren kunnat påbörja i alla fall ett kraftigt ökat underhåll, men av det har det inte blivit mycket av. Förfallet har på många håll fortsatt. Det som är bra med detta löfte ur socialdemokraternas perspektiv är också att det alltid kan anses vara uppfullt när nästa mandatperiod ska avstämmas. Även med en liten insats utanför någon förskola/skola kan man hävda att löftet är uppfyllt till väljarna. Ärligare hade varit att säga att underhållsbudgen för lekplatser/utemiljö vid skolor ska öka med tex 200 000 per år under mandatperioden.

När det gäller upprustning av vägar vet alla vilhelminabor hur det ser ut. Förfallet har inte precis hejdats de sista fyra åren. För att enbart åtgärda de absolut värsta sträckorna kommer det att kosta många miljoner. Varför skulle detta löfte uppfyllas denna gång när det inte gjort tidigare? Svaret på denna fråga får ni själv ge.

När det gäller Vatten och avlopp är ledningsnätet i tätorten både gammalt och eftersatt. Det kommer också att kosta många miljoner att i alla fall få en början. När det gäller vatten och avlopp ska kostnaden enligt lagen betalas av kollektivet, dvs de som har kommunalt vatten och avlopp indraget på sina fastigheter. Det innebär att detta löfte kommer att betalas av de som har kommunalt vatten och avlopp genom kraftigt höjda avgifter. Det är rimligt att underhållet ökar. Men man borde vara mer tydlig och ärlig med vad det kommer att innebära för avgiftena på vatten och avlopp och hur mycket de kommer att höjas för att klara detta vallöfte.

Sammantaget läs noga och bilda er en egen uppfattning om vad löftena egentligen är värda.

Rickard Norberg Kd

 

10 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Vatten- och avloppsnätets äldsta delar har redan börjat vittra sönder.
    Om vi hade en stark och växande näringslivsbas, kunder det vara idé att snarast genomföra en större restaurering, men i det ekonomiska läge vi nu befinner oss, måste vi ta det stegvis och över en längre tidsperiod, vilket totalt kommer att kosta mer, men som gör kostnadsökningarna för brukarna mindre.
    Samma sak gäller allt underhåll; det är alltid lämpligare att förebygga och stämma i bäcken än att skjuta allt framför sig och sedan ta ett stort avhjälpande underhåll, när det krisar.

    Vi skulle klara oss betydligt bättre utan valfläsk och istället endast satsa kraften på konkreta åtgärder.
    Man blir då samtidigt tvungen att visa hur man prioriterar, vilket gör jobbet för väljarna betydligt enklare och snabbare.

    • Rickard (inläggsförfattare)

      Hej Göran

      Ja, precis som du säger måste arbetet ske stegvis pga. det ekonomiska läget i kommunen. Det gäller både vatten och avlopp och gatuunderhållet. Anledningen till mina inlägg i frågor kring underhåll har bakgrund i det faktum att det är just underhållsåtgärder som under lång tid inte prioriterats i kommunen. Detta är skapat en situation där stora investeringskostnader behöver göras för att förhindra stora förluster av fasta värden tex på hus som kommunen äger. Det jag sett tidigare i kommunen är dock att det är lätt att lova att det ska utföras mer underhåll, men svårt att genomföra när pengarna saknas. Därför är det viktigt att precis som du säger vara så ärlig det bara går och skilja på vad man vill göra och det man lovar att göra.

      Med vänlig hälsning
      rickard

  2. Ivar

    Vad ska KD och Alliansen göra under de kommande åren med gator och va samt underhållet på kommunens byggnader?
    Jag har inte sett några förslag på det.
    Gatuunderhållet är väl ”sålt ut” till ett storbolag från södra Sverige ?

    • Rickard (inläggsförfattare)

      Hej

      Vi har i vårt parti diskuterat att underhållet av gator och vägar måste öka stegvis pga. det ekonomiska läget kommunen befinner sig i. För att kunna göra det måste prioriteringar ske. I kommunens investeringsbudgeten kommer ökade resurser sättas av för att i alla fall förhindra att vägnätet förfaller ännu mer. Det måste i alla fall vara ett rimligt första steg. Kanske är det bättre att göra en av de sämsta gatorna ordentligt varje år i stället för att sprida ut små åtgärder över stora områden. När det gäller gatuunderhållet, vinter och sommar så är det upphandlat på entreprenad. Många av de företag som i sin tur jobbar åt entreprenören är Vilhelminaföretag. Hur mycket underhåll som sedan blir utfört styrs inte av vem som nödvändigtvis utför arbetet utan helt enkelt utifrån hur mycket pengar Vilhelmina kommun satsar på sitt väg och gatunderhåll.

      Med vänlig hälsning
      Rickard

      • Ivar

        Vinsten som storföretaget gör går vidare söderut utan att vi får något för det.
        Är det inte bättre att ha en egen person inom kommunen som planerar och lejer in lokala entreprenörer efter behov. Då stannar vinsten för arbetsledningen kvar i kommunen och kan utnyttjas till andra saker. Är inte det bättre?

        • Rickard (inläggsförfattare)

          Hej
          Vinsten som alla företag betalar skatt på går in till statskassan. När det gäller arbetsledning och eller inte kan man se det gå olika sätt. Det är inte säkert att ha en egen personal när det gäller arbetsledning är billigare och ger mer tillbaka till kommunen. Bägge tjänsterna ska betalas av skattemedel som avsätts i budgeten, antigen som köp av tjänst eller egen anställd personal. Det beror helt på hur mycket arbetsledning man behöver för uppdraget och hur i så fall den kommunala tjänsten kan organiseras. Dock är det ofta så att arbetsledningen för en lokal entreprenad av det här fallet även har en lokalt förankrad arbetsledning. I det fallet betalar även denna person kommunalskatt på sin inkomst i kommunen.

          Med vänlig hälsning
          rickard

          • Ivar

            Som privat vill jag ha 100% betalt för arbetsledningen även om jag inte kan eller behöver utnyttja personen mer än 60%. Som kommunanställd arbetsledare så finns det många fler saker att utföra när inte gatorna kräver uppmärksamhet. Så det är inte svårt att få 100% utnyttjande när den kommunanställde även kan se till avloppen m.m. t.ex..
            Du skriver att skatten på vinsten som storföretaget gör går till statskassan och där har du nog rätt men vi vet att som regel så betalar inte storföretagen så många procent i skatt i sverige. Och hur mycket av den skatten kommer tillbaks hit.
            Det stämmer att den lokala arbetsledaren betalar kommunalskatt till kommunen där han är skriven, det gör han även om han är anställd av kommunen.
            Du gillar väl inte heller att betala extra för mjölken bara för att den ska transporteras en viss omväg än närmsta vägen från kon till mejeriet och sedan till affären? Ibland så tar omvägen så lång tid att mjölken blir halvsur innan du får den.

          • Rickard (inläggsförfattare)

            Hej Ivan

            När det gäller arbetsledningen och betalningen för denna är det mycket utifrån vilka arbetsuppgifter som denna person har under hela året och i vilken omfattning som avgör vad som är mest ekonomiskt för de skattepengar som kommunen satsar. Något entydigt svar på vad som ger bäst utfall för skattebetalarna kan vara svår att få utan det är omständigheterna kring det upphandlade uppdraget och hur det kan organiseras som avgör det ekonomiska utfallet.

            Rickard

  3. Ewa Larsson

    Hej Rickard!
    Visst är frågan mer komplex än den beskrivs?
    ”Storföretaget” som diskuteras sköter inte allt underhåll på gatorna som kommunen äger. Det är våra egna entreprenörer som gör jobbet under marknivå va?
    Kommunens anställda betalas av gemensamma skattepengar så de skatterna går runt i våra egna system?
    Entreprenörerna i kommunen skattar in ur lite olika medel som de också lämnar efter sig i kommunen, de är ju ”konsumenter” också.
    Kommunens kassa kan ju knappast räcka till att inneha en komplett maskinpark för det underhåll som behövs. En maskinpark kostar och ska hållas igång så många timmar som möjligt för att kunna betala sig och för att den ska kunna underhållas då den slits rätt hårt. Så i princip så ska en nyanskaffning kunna finansieras utifrån den ”vinst” som blir när själva maskinen och maskinföraren är betld.
    Hade vi inte entreprenörer i kommunen och kommunalt anställda människor, så skulle det inte fungera alls. Sedan måste man väl hålla isär vilken gata som är kommunal gata och inte.
    Det är som sagt en komplex fråga men de som jobbar i kommunen gör ett fantastiskt jobb, med tanke på hur kommunen ser ut.
    När det gäller gatuunderhållet som snöröjning etc. så har kommunen själv som upphandlare en stor del i detta och det ligger i upphandlarens natur att se till vad som ingår och hur uppdraget sköts.
    Köper jag en möglig limpa så går jag naturligtvis tillbaks till butiken och får en ny utan krus och fundering från butiken. Det handlar om förtroende för varandra som köpare och säljare.
    Vi är mycket beroende av varndra för att få pengarna att räcka runt och få ett väl fungerande ”nät” under asfalten. Det är väl det jag betalar mina kostnader i VA-avgift för också, eller??

    Ha det gott där ute!

    • Rickard (inläggsförfattare)

      Hej eva

      Mycket av det du skrivet är helt riktigt. Fråga vad som är mest rationellt och bäst för kommuninvånarna är inte alltid helt givet utan måste analyseras ur olika perspektiv, precis som du gör i ditt inlägg. Både företag och övriga kommuninvånare är beroende av varandra för att skapa ett bra och fungerande samhälle som kan utvecklas positivt.

      Rickard N

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.