Rickard norberg

Naturresursåterbäring – ett måste för framtiden

Idag tänker jag ta upp en ämne som ligger mig personligen och lokalföreningen för kristdemokraterna i Vilhelmina mycket varmt om hjärtat. Det är frågan om att skapa och införa ett system för ekonomisk återbäring för en del av de stora värden som skapas i norra Sverige.

Hur det ser ut idag känner ni säkert till. Stora värden skapas i norra Sverige inom skogsnäringen, gruvorna och vattenkraftsproduktionen. Men mycket lite av dessa stora ekonomiska värden tillfaller de områden där värdena skapas. Så här har det varit under en mycket lång tidsperiod och man kan med rätta säga att vi blir behandlade som en koloni dvs att någon annan utifrån berikar sig på de resurser som finns omkring oss och vi får del av småsmulorna som blir över.

Kristdemokraternas lokalavdelning i Vilhelmina har länge kämpat för att ändra på detta förhållande och vi har i alla fall haft en viss framgång i det arbetet här i länet.

Så här står det i länsprogramet för kristdemokraterna inför valet nu på söndag: Programmet har 24 olika punkter.

13. Att möjligheten till lokal återbäring av producerad vatten och vindkraft ses över..

Skrivningen kan tyckas något vag, men det är i alla fall en bit på väg mot målet. Vi kommer att fortsätta arbeta för dessa frågor, oavsett vilken regering som väljs på riksplanet på söndag.

Om ni vill ha företrädare i kommunen som brinner för dessa frågor ska ni rösta på kristdemokraterna. Vi kommer naturligtvis om vi vinner valet på söndag att återigen bli medlem i Sveriges vattenkraftskommuner som har som övergripande mål att vi ska få tillbaka resurser från vattenkraftsproduktionen.

Socialdemokraterna i Vilhelmina vill av någon konstig anledning inte vara med i föreningen. Direkt efter valvinsten 2010 lämnade Vilhelmina föreningen genom ett beslut i kommunfullmäktige. S både lokalt och riks är helt ointresserade att ens diskutera denna för oss mycket viktiga fråga. En röst på socialdemokraterna på söndag innebär att frågan om en återbäring av en del av de värden som våra naturresurser skapar helt kommer att försvinna från den politiska dagordningen i Vilhelmina kommun.

Rösta på de som är beredd att kämpa för en ökad rättvisa för Norrland!

Rickard N Kd

 

4 kommentarer

 1. Hobby Writer

  Hej Rickard! Utan att vara specialinsatt i ämnet så vet jag att ersättning utgått från vattenkraften/Vattenfall. Hela området där polisstationen nu ligger och däromkring (industriområdet) är uppkomna genom Vattenfallspengar. Företagshuset kallat tidigare, både SJ och andra har i olika omgångar huserat där. Gruvan och malmen eller Stekenjokk tillkom genom riksdagsbeslut på initiativ av Olof Palme. Återgälden av detta borde kanske ses i de arbetstillfällen som då kom till och givetvis skatteintäkter till kommunen samt en total restaurering av nuvarande väg. Sedan dess har inte mycket hänt. Centern har varit med i drivandet liksom sossarna naturligtvis i de här företagshusen jag menar, även f d Isonor, numera kommunförrådet. Inpipe tror jag också är en del från Vattenfalls pengar eller ersättningar utöver det som markägarna fått.
  Du ligger lite efter i tiden av det som varit. Vojmån/överledningen skulle gett bra många miljoner, 2 miljarder sammanlagt har jag hört. De ville ni inte ha och dessutom med falska motargument om ett bättre alternativ. Vad blev det av det? Dessutom beträffande miljön så har Vojmsjön med tillhörande flöden för länge sedan genomgått en typ av reglering vilket den här påtänkta utbyggnaden skulle generera i en förbättring och med en rejäl ersättning till kommunen i slutändan.

  Du pratar ju fast dig själv och Kd när du säger skogen, malmen och vattenkraften ska ge pengar i framtiden. Vi har ju inga gruvor, dessa är ni ju emot. Skogen, vill ni det ska avverkas mera och intäkterna då kommer in på så vis. Din retorik faller som ett korthus med endast en mild bris.

  Och varför inte utnyttja den nu sittande regeringen till fördel? I elfte timmer kommer positiva förslag. Maria K säger nu Naturvårdsverket är på G???

  Inte undra på Socialdemokraterna drog sig ur. Det skulle jag också gjort då man vet hur ni motarbetet Vilhelmina och dess möjligheter till rejäla inkomster och för en tryggad framtid. Det finns folk som saknar jobb och vill bo kvar, vad säger ni till dessa med er och nuvarande regerings politik?

  Jag har då fanimej fått nog av dessa profeter i nattmössa

  • Rickard (inläggsförfattare)

   Hej edor

   Tack för ditt svar. Den ersättning som betalades ut vid tidigare vattenkraftsutbyggnad kan jag inte i detalj uttala mig om men man kan ändå säga att de var av engångskaraktär och mycket små i förhållande till de pengar som vattenfall tjänade och fortfarande tjänar på de resurser som vattenkraften skapar.

   En återbäring av en del av de pengar som vattenkraften skapar finns redan i Norge och deras modell är väl värd att skapa en svenska variant av. Det är rimligt att de områden som bidrar med stora gemensamma resurser får en del av de vinster som skapas. Eller tycker du att nuvarande ordning är den rätta? Detsamma borde gälla övriga naturresurser i en förlängning. Det är rimligt att norra Sverige som helhet får en del av dessa ekonomiska värden. idag går beskattningen av våra samlade resurser in till statskassan som sedan efter eget behag slussar tillbaka en del i statsbidrag. Om vår region ska kunna utvecklas behövs en ökad inström av kapital som kan utveckla vår del av landet. När det gäller Vojmån står det mesta i förstudien som genomfördes inför folkomröstningen. Ersättningen var 40 miljoner i en engångssumma + ett vindkraftverk. Värde i bästa fall 1,5- 2 miljoner per år. Vid ett lågt elpris som nu troligtvis betydligt lägre. Läs förstudien för mer fakta.

   Enbart på grönelcertifikaten skulle vattenfall tjänat över en miljard på 15 år om det fått överleda Vojmån plus mellan 120 -150 miljoner brutto på år ytterligare på elen från utbyggnaden. Så hur stor del var vår andel av totalen? Det handlar om någon ynka procent. När det gäller saknade jobb i Vilhelmina, får du vända dig till majoriteten som styrt Vilhelmina de senaste fyra åren och nästan oavbrutet sedan 1938. De har ett mycket stort ansvar för hur kommunen utvecklats eller inte utvecklats under denna tid eller tycker du att de saknar ansvar för hur situationen ser ut i Vilhelmina?

   Med vänlig hälsning
   rickard

  • Rickard (inläggsförfattare)

   hej Ivar

   Vi jobbar hela tiden med att förankra dessa idéer och i Västerbotten har vi fått in en skrivning om vattenkraften i länsprogramet men mycket jobb återstår för att påverka rikspolitikerna i partiet. Dock är det framförallt socialdemokraterna och moderaterna som centralt motarbetar varje tanke på en återbäring av resurser till Norrland. Det handlar troligtvis om att man inte vill släppa kontrollen över en del av de ekonomiska intäkterna. Det skulle påverka maktbalansen och öppna dörren för regional beskattning. Det vill man absolut inte. Det skulle strida mot den månghundraåriga traditionen i Sverige med ett starkt centralstyre från Stockholm, som i sin tur fördelar resurserna.

   Rickard

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.