Rickard norberg

sveket mot vilhelmina och glesbygden

Det var ett tag sedan jag skrev något, men nu hoppas jag att det ska finnas tid att i alla fall skriva några gånger i veckan. Har ikväll snabbläst igenom regeringens budgetproposition till riksdagen den sk. vårbudgeten. Kort kan man säga ett det är en tydlig skattehöjarbudget som slår mot medelinkomsttagarna hårdast och speciellt hårt mot glesbygden. Detta är extra allvarligt i en tid där de flesta kurvor pekar nedåt för vår del av landet och ett klart löftesbrott mot vad som lovades före valet. Den ekonomiska klyftan mellan norra och södra delen av landet växer i en allt snabbare takt och det är minst sagt oroande. Fortsätter denna utveckling hotas på lång sikt både landsbygdens överlevnad och sammanhållningen inom landet. Denna utveckling har oroat mig en längre tid och är mycket tydlig när man reser runt i södra delen av landet.

Listan på förslag i både vårbudgeten och den kommande höstbudgeten som försvårar för glesbygden kan göras lång. Här är ett axplock. Höjda koldioxidskatter dvs högre bensin och dieselpris , höjda skatter på naturgrus, särskild skatt på lastbilstransporter dvs ännu dyrare frakter.

Sammantaget försvårar och fördyrar detta ytterligare för privatpersoner och företag i norra delarna av landet. Företag i norr har redan betydligt högre utgifter för tex frakter och längre till en större marknad för sina produkter och tjänster. Detta kommer att göra en redan svår konkurrenssituationen ännu tuffare för dem.

Innan valet hade vi en regering som inte brydde sig nämnvärt om glesbygden/landsbygden. Nu har vi fått en regering som aktivt försämrar/försvårar för de glesa delarna av vårt land. Det är minst sagt upprörande och jag hoppas att rikspolitikerna tar sitt förnuft till fånga när det gäller de delar i budgeten som påverkar glesbygden negativt även om jag inte tror det.

Avslutningsvis skickar jag två öppna frågor till nuvarande regering.

Vad hände med löftet om att inte höja klimatskatterna på drivmedel? (socialdemokraterna)

Var tog de utlovade satsningarna på hela landet vägen?

PS för övrigt anser jag att decemberöverenskommelsen mellan regeringen och alliansen för demokratins skull snarast bör upphöra.

 

 

En kommentar

 1. Göran Jonzon

  Med utvecklingen mot allt svagare minoritetsregeringar, blir det som att välja mellan pest eller kolera.
  Decemberöverenskommelsen innebär att vi slipper det politiska kaoset som vi sett i exempelvis Italien, där dödlägen och nyval ständigt uppstår och förlamar parlamentet från aktivt och nödvändigt reformarbete.
  Å andra sidan ger sådana löften grönt kort åt skrupelfria antidemokrater som anser att majoritetsdiktatur är höjden av rättvisa.
  Det vi ser nu är hur den svaga regeringen agerar i skydd av decemberöverenskommelsen, precis som om man hade 80 – 85%igt stöd från valresultatet.
  Jag tycker nog att kritiken i första hand ska riktas mot hur vår minoritetsregering utnyttjar överenskommelsen som frikort att agera precis hur man vill, trots att de faktiskt befinner sig i en balansakt på väldigt slak lina.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.