Rickard norberg

Naturresursåterbäring- Rättvisa för vår del av landet!!

Var ett tag sedan jag skrivit något här och mycket har hänt sedan dess både i kommunen och riket som helhet. Besparingar, decemberöverenskommelsens kollaps, flyktingkris mm. Jag hittade idag en artikel på svt.se som belyser en fråga som jag aktivt argumenterat kring och skrivit mycket om under en lång tid. Jag är väldigt glad för att den nu äntligen börjar att diskuteras i lite vidare kretsar.  Frågan gäller egentligen på vilket sätt våra delar av landet kan få tillbaka mer av de värden som våra naturresurser skapar för landets ekonomi. Här finns det idag en mycket stor orättvisa som utarmar vår del av landet. Att få en rättvis uppgörelse i denna fråga är som jag ser det helt avgörande för vår framtid. Om staten inte säkerställer att det finns en stabil skattebas för att kunna finansiera välfärd och service även i inlandet kommer utflyttningen att öka dramatiskt tills vi tillslut inte kan finansiera någon basservice alls till våra invånare. Jag har själv läst kulturgeografi på universitetsnivå i Umeå och där diskuterade man den s.k. Glesbygdscirkeln. Mycket kort kan man beskriva den så här. Minskad befolkning leder till besparingar, de leder i sin tur till minskar service och färre arbetsplatser. Detta skapar i sin tur utflyttning och minskad befolkning osv.

Detta skapar en utveckling som snurrar runt runt och hela tiden försvagar en region. Enda sättet att bryta denna utveckling är nya pengar in i systemet eller fler människor och företag. Ofta handlar det om bägge. Förhoppningsvis kan denna artikel bidra till att en debatt kommer igång kring denna mycket viktiga fråga.

Nedan har jag kopierat in delar av artikel. Hela finns på svt.se

Utflyttningen är en direkt följd  av hur politiken har bedrivits under de senaste årtiondena. Det menar Madeleine Eriksson som är kuturgeograf vid Umeå universitet.

Hon tycker att de som bor i glesbygd är värda all respekt då de ofta kämpar i motvind för att få samma service som alla andra som betalar sin skatt. I slutänden blir det orättvist.

– Jag tycker absolut att det blir orättvist. Man ska få bo där man vill men då kanske man inte kan förvänta sig samma service som när man bor i storstan. Men däremot en viss basservice eftersom man betalar samma skatt som alla andra, säger Madeleine Eriksson.

Vill följa den norska modellen

Koncentrationen till städerna och de stora samhällena är svår att stoppa men med en attitydförändring och medvetna politiska beslut går utvecklingen att vända, ungefär som i Norge tror hon.

– Ja, där får kommunerna intäkter från sina naturresurser på ett helt annat sätt än i Sverige. Skulle samma system gälla i Sverige skulle det få stor betydelse, tror hon.

Källa svt.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.