Rickard norberg

Låt kommunmedborgarna avgöra de svåra prioriteringarna i ett nyval.

Ett litet tag sedan jag skrev något senast. Mycket har hänt både i världen och Vilhelmina. Denna vår har ingenting varit som förut. Coronaviruset och dess följdverkningar påverkar oss alla oavsett var vi bor i världen. Här på det lokala planet fortsätter självavvecklingen av kommunen med nya dystra besked nästan varje dag. Egentligen är det som händer allt för tragiskt att i huvudtaget skriva om men som decentralist och landsbygdsvän kan jag inte låta bli att kommentera det som händer ändå. Dessutom är jag säker på att ingenting blir bättre om vi inte öppet diskuterar och söker möjliga lösningar på problemen.

Inom kort stänger den nya majoriteten i s och c de kommunala byaskolorna i Malgovik och Nästansjö. Ett beslut som trotsar all logik och som enbart kommer förvärra kommunens redan svåra situation både på kort och lång sikt. Bägge skolorna behövs om kommunen ska utvecklas positivt. Helt klart är dock  att centerpartiet genom sina aktiva beslut helt upphört att företräda landsbygden i kommunen. Även om de inte fick min röst i förra valet och definitivt aldrig  någonsin kommer att få det i framtiden kan jag ändå sörja deras val djupt. En tidigare stark röst för decentralisering har tystnat och de som förespråkar avveckling av landsbygden har vuxit sig ännu starkare.

Förutom detta väntar även massiva besparingar för gymnasieskolan i en storleksordning som äventyrar en betydande del av skolans framtid. Som det inte vore fullt tillräckligt med dåliga besked utreds även Dikanäs skolas framtid. Även i detta fall tillåter centerpartiet att utredningarna går vidare utan protester och vägen mot avveckling ligger helt öppen. När är det egentligen nog?

Svaret på den frågan måste ges av er kommunmedborgare. Det är hög tid att ni i ett nyval får bestämma hur kommunens ska prioritera i dessa svåra tider. I ett sådant nytt kommunalt val kan partierna öppet och ärligt beskriva hur de på kort och långt sikt prioriterar. Detta för att ge er en chans att besluta i ett val hur ni anser att Vilhelmina ska se ut i framtiden.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.