Rickard norberg

Sporthallen i Malgovik

Igår kom beslutet från kommunstyrelsens arbetsutskott att hela skolområdet i Malgovik inklusive sporthallen ska säljas. Kan inte säga att jag är speciellt förvånad över beslutet men jag är ändå arg och besviken på hur hela denna viktiga fråga har hanterats. Redan i februari i år skrev jag ett inlägg med öppna frågor till majoriteten i s och c om hur de såg på framtiden för sporthallen. Några svar fick jag aldrig på mina frågor och redan vid det tillfället kunde jag på goda grunder anta att kommunens nya politiska majoritet inte hade något större intresse av att på ett positivt sätt bidra till en rimlig, rättvis och långsiktig lösning för byns tillgång till sin egenbygda sporthall. Byn byggde den med hjälp av bygdemedel och efter den var färdigställd tog kommunen över det formella ägandet av sporthallen. Kommunen skulle sedan betala drift och underhåll.

Under hösten har förhandlingar pågått mellan föreningen och kommunen kring sporthallens långsiktiga framtid. Från kommunens sida har inställningen varit att föreningen erbjuds hallen till låg kostnad men med det fulla framtida ansvaret för drift och underhåll. Tog föreningen inte emot hallen på dessa villkor skulle hallen säljas tillsammans med resten av skolområdet.

Detta upplägg är att jämföra med att helt plötsligt överlåta ägandet och kostnaden för drift och underhåll på de kommunala sporthallarna inne på tätorten på vilhelmina Ik. Man kan ju fundera kring hur de skulle ställa sig till ett sådat erbjudande från kommunen? Mer om detta kan ni läsa i ks protokoll från 20201124 sid 37-41 och därigenom dra era egna slutsatser kring vilka som sagt och gjort vad. https://www.vilhelmina.se/media/3819/ks201124.pdf

Dessa sk. villkor för övertagandet är på många plan djupt orättvisa. Skälen till detta är flera. Det finns få byaföreningar i kommunen eller kanske i hela Sverige som över tid gjort så mycket för sin egen byn och kommunen som helhet.

Det fantastiska arbete som föreningen gjort i både dåtid och nutid har hjälpt till att skapa en bygd i utveckling med stor inflyttning. Detta utmärkta arbete borde kommunen i stället uppmärksamma och visa sin uppskattning för.

Föreningen och byn har byggt sin egen sporthall, del av skolan, skidspår, fotbollsplan mm. Allt detta till en mycket blygsam kommunal kostnad. Detta faktum gör det extra smärtsamt att se hur man från kommunalt håll inte vill ge föreningen rimliga långsiktiga förutsättningar. Under hösten har de verkligen gjort allt för att få grundförutsättningar från kommunen kring ett övertagande av sporthallen. För en mindre förening är det ett mycket stort och långsiktigt åtagande att helt själv ta över en stor sporthall med allt vad det innebär. I brev till kommunen har man begärt ett begränsat driftstöd över 5 år med en årlig avtrappning och hjälp med en del av det eftersatta underhållet på sporthallen som kommunen lämnar efter sig. Detta är mycket rimliga krav med tanke på det stöd föreningar har direkt och indirekt på tätorten genom fri tillgång till kommunala lokaler.

Detta förslag förkastades dock av majoriteten i  s och c. Vi i Kristdemokraterna har under hela denna process kring framtiden för hallen konsekvent yrkat på ett årligt driftstöd till föreningen för basuppvärmingen och hjälp med konverteringskostnader för en egen separat värmeanläggning för hallen. Detta förslag har gång på gång röstats ner av s och c. Mer om detta går att läsa utförligare i de kommunala protokollen.

Efter avslaget i November har föreningen arbetat vidare med ett helt eget upplägg för att ta över hallen utan ekonomisk stöd med hjälp av sponsring från privatpersoner och företag. Detta upplägg tar dock tid att undersöka förutsättningarna för speciellt i dessa coronatider. Den tiden ville dock majoriteten inte ge föreningen utan igår kom beslutet om försäljning av hela skolområdet. Hoppet är dock inte ute trots detta dystra besked utan arbetet från föreningens sida med att hitta en lösning kommer att fortsätta.

Jag vill avslutningsvis delge er mina personliga reflektioner kring allt som hänt i vår kommun. När man ser hur allt utanför tätorten prioriteras i vår kommun kan man tydligt konstatera att alla kommunmedborgare som bor utanför tätorten är andra klassens medborgare i sin egen kommun. Vi ska bidra fullt ut med våra skattepengar men inte få någon nära kommunal service alls i form av byaskolor eller för den del lokaler som finansieras av kommunen. All verksamhet ska centaliseras in till tätorten och där ska alla skattebetalare i kommunen finansiera de lokaler och verksamheter som finns. Att hjälpa en mindre förening i en by att drifta en för bygden så viktig tidigare kommunal byggnad med kanske 50 tusen per år är tydligen helt omöjligt i dagens Vilhelmina. Men att däremot betala drift och underhåll på mångmiljonbelopp för lokaler på tätorten går alldeles utmärkt.

Detta är rättvisan i vilhelmina år 2020

 

 

 

5 kommentarer

 1. Jörgen K

  Det är en sedan tidigt en socialdemokratisk rättvisa som gäller, ivrigt påhejad av kappvändarna i Centern. Då blir det inte bättre än så här, tyvärr.

  • Rickard (inläggsförfattare)

   Hej
   Ja så är det tyvärr. C och deras roll som landsbygdens försvarare är definitivt död och begraven speciellt i vilhelmina. Finns enskilda centerpartister i länet som gör ett bra jobb för våra frågor. S har sedan länge övergivit lands och glesbygden. Hur blev det med de 10 000 statliga arbeten som skulle flyttas ut från Stockholm?

   • Jörgen K

    Östersund fick väl fyra och Luleå två, sedan anser beslutsfattarna i Stockholm att de har gjort sitt. Samma attityd återfinns nere i kommunerna där den våta drömmen att hålla i beslutsklubban går före all sans och vett. Det kallas Socialdemokratisk rättvisa.

    Centern har extrema förtroendeproblem som de måste kraftfullt distansera sig från, det är för mycket på kort tid som det partiet släppt igenom med axelryckningar.

    Vad som sker med skolanläggningen i Malgovik är uppenbart endast en fråga om pokerspel, min uppfattning är att byn ska ligga lågt och låta tiden gå. Om inte någon åkare lägger ett anbud på 500:- för att göra om det hela till kallgarage så kommer det inom skälig tid ett mera eftertänksamt språk från dem med beslutsklubban…..

   • Mikael Blomqvist

    Ang statliga jobb i inlandet det kan ni glömma och avsett parti färg. Det finns inget parti i som sitter i riksdagen som har någon ambition att flytta några jobb till inlandet på sin höjd till det större städerna typ Umeå , Östersund. Sen kan man snacka en massa i TV.
    Ang Sporthallen i Malgovik så tror jag att det är inte så mycket partipolitik utan det har med vilka individer som sitter och bestämmer tyvärr, by politik tyvärr.
    Ja va med å byggde hallen och kommunen största by bör ha en samlings lokal och sport hall för hälsans skull och tillväxt i byn.
    För man detta resonemang i Vilhelmina Kommun så är man inte ett dugg bättre än politierna i Stockholm som lovar statliga jobb i Norrlands inland, Kommunen själv dränerar sig på innevånare, kreativitet, skatte underlag. Kommunen avvecklar sig själv till storstädernas glädje.

    • Rickard (inläggsförfattare)

     Hej micke

     När det gäller de statliga jobben håller jag helt med dig. Det finns ingen politisk vilja att flytta statliga arbeten till inlandet oavsett partifärg på regeringen. Har träffat flera statsministrar av olika partifärg plus ministrar med samma dåliga resultat för vår del av landet. När det gäller hur det ser ut i vilhelmina politiken handlar det om makten framför allt annat. De som styrt Vilhelmina i princip hela kommunens historia har tyvärr inget intresse av att satsa på hela kommunen. Detta har jag sett under mina år i politiken mycket tydligt. Storstäderna växer snabbt och vi gör allt för att avveckla oss själva genom att hela tiden lägga ner verksamheter som skapar inflyttning och tillväxt. Cirkeln snurrar allt snabbare åt fel håll och det gör mig otroligt sorgsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.