Rickard norberg

Malgoviks sporthall- Tydligt exempel på hur kommunen slår sönder landsbygden

 

Malgoviks sporthall med tillhörande skolområde säljs nu även formellt från och med den 1 februari och byn förlorar därmed sin egenbyggda sporthall och samlingslokal. Den byggdes av byns befolkning med bygdemedel. Beslutet togs redan för länge sedan men har fördröjt av det faktum att kommunen först försökte sälja tomtmark på skolområdet som man vid det tillfället inte ägde. Kommunen anonserade alltså ut tomtmark som man inte ägde. Enbart detta faktum signalerar stora komptensbrister och fel i själva processen.

Jag har gjort mitt yttersta genom olika fördröjade åtgärde få kommunen att ta sitt ansvar och föra en långsiktig och vettig dialog med rättvisa villkor för byn. Intresset för det har dock varit noll från kommunens sida. Även försökt med andra bybor/intressenter hitta en långsiktig egen lösning för skolområdet och sporthallen. Det har av olika skäl inte varit möjligt.

Uppenbart för oss alla är att helt olika villkor gäller mellan tätorten och verksamheter ute i byarna. Så har det varit länge på alla olika plan men det blir bara värre över tid. Tänk om vilhelmina Ik fått samma förfrågan som byaföreningen i Malgovik fick. Det vill säga att helt själva med egna ekonomiska medel långsiktigt finansiera och betala löpande drift för sporthallarna på tätorten. Vad tror ni deras svar skulle blivit?

Vi i byarna är verkligen andra klassens medborgare. Mer tydliga bevis än hanteringen kring sporthallen går inte att få. Vi kan tydligen aldrig räkna med kommunens stöd oavsett. Det fyller mig med stort raseri och sorg. Kommunen hade även efter skolans nedläggning ett val. De hade för en ringa kommunal kostnad kunnat driva hallen vidare som en kommunal lokal öppen för alla som den alltid varit. I stället valde man att sälja.

Jag lovar att jag kommer göra mitt yttersta att byta ut denna destruktiva kommunledning som hotar kommunens framtid. Men jag behöver er hjälp för att lyckas med det. Förpassa dessa landsbygdsfientliga partier till historiens skräphög!!

Hela hanteringen från själva beslutet att lägga ner skolan till själva försäljningen är en enorm skandal och visar s och c totala ointresse för att driva någon form av aktiv landsbygdspolitik. Detta faktum har jag sett inifrån de politiska beslutrummen under lång tid. Nedläggningen av skolan I Malgovik är den största rena byaskolenedläggning i norra Sverige under mycket lång tid.

Beslutet att lägga ner skolan och att sälja byns sporthall kommer ge enorma konsekvenser för både byn och kommunen i stort över tid. S och C äventyrar medvetet framtiden för vilhelmina kommuns få befolkningsmässiga tillväxtområden och redan nu ser vi stora konsekvenser av detta i min hembygd.

Nedan kan ni läsa utdrag ur kommunala ks protokoll som visar vem som gjort vad i detta viktiga ärende. Kristdemokraterna med flera partier har bla konsekvent yrkat på ett årligt driftstöd till föreningen och hjälp till konvertering av värmesystemet i sporthallen. Denna lösning har konsekvent gång på gång röstats ner av s och c bla av kommunalrådet Annika A centerpartiet.

Vilket landsbygdsparti! Minns vad de gjort!

Lägger en direktlänk till protokollet i sin helhet. Läs och bilda er en egen uppfattning.

https://www.vilhelmina.se/media/3835/au-201208.pdf

Ur kommunala ks protokoll.

Au 2020-11-10
En skrivelse har inkommit från Malgoviks intresse och idrottsförening
2020-10-19.
Lennart Fjellman yrkar att Malgoviks intresse och idrottsförening erhåller
ett årligt driftbidrag som täcker basuppvärmning och en del av den
reinverstering som krävs för att underhålla byggnaden (sporthallen)
långsiktigt.
Att en särskild lösning framförhandlas med föreningen rörande
investeringen i en särskild uppvärmningslösning för sporthallen. Detta
skulle kunna ske genom en ansökan ur bygdemedel.

Annika Andersson yrkar:
att avvisa Förslag budgetkalkyl och överenskommelse för kommande 5+5
år som Malgoviks intresse och idrottsförening inkommit med 2020-10-19,
att uppdra till kommunchefen att kommunicera med föreningen,
att tidigare erbjudande kvarstår om att överta fastighet i befintligt skick,
att erhålla svar från föreningen senast 2020-11-19,
att återuppta ärendet vid kommunstyrelsens sammanträde 2020-11-24.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.