Hållbar utveckling vs ekonomisk tillväxt

Vad är hållbar utveckling? Jag skulle säga att hållbar utveckling en motsägelse. Om man har utveckling så blir saker bättre hela tiden, och blir dom det så är det i slutändan inte hållbart.

Utveckling och tillväxt sker alltsom oftast exponentiellt. Om man har en tillväxt på 3% per år, så efter 10 år har tillväxten varit inte 30% utan närmare 34%, detta då nästa års tillväxt är lite större än året före. TILLVÄXTEN blir alltså större och större med tiden.

I en begränsad värld, som vår planet är,  är långsiktig tillväxt inte hållbart, än mindre möjligt. Då tillväxt är en förutsättning för att vårt ekonomiska system ska fungera, så är det ett ohållbart system. Och liksom alla ohållbara system, må dom vara sociala, ekonomiska, politiska, så kommer även detta system sluta fungera.

På gott och ont.

 

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Stefan

    En helt korrekt iakttagelse. Men det är också viktigt att skilja på utveckling och tillväxt. Det är riktigt att exponentiell tillväxt är ohållbart i ett ändligt system. Utveckling (teknisk utveckling) kan ske oberoende av tillväxt om det underliggande ekonomiska systemet tillåter det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.