Politik = Business?

Förr inbillar jag mig att politiken fungerade som den borde. Man hade en vision, en dröm om hur sammhället skulle vara. Starka personer drog mot denna vision, och hoppades på folkets stöd. Alltså visionen och ideerna kom först, sen kom rösterna, givet då att man hade en bra vision. 

Idag är det inte riktigt så. Idag så funderar man först ut vad folket vill ha, och skapar sedan sina ideér utifrån detta. Drömmen och visionen är ett minne blott, istället är målet att få styra en mandatperiod till, att få behålla sin plats i maktens korridorer, rampljuset,  och sitt högavlönade jobb.

Man pratar inte längre om var man vill, utan man försöker mest locka väljare med populistiska utspel, löften om förbättringar för olika grupper, osv. Drömmen, t.ex. drömmen om folkhemmet, är sedan länge övergiven, och sammhällsnyttan överkörd av individualismen. Individualismen har även gått hårt åt de olika ministerposterna. De har blivit vanliga jobb, där de som sitter på platsen inte vågar ta ut svängarna så mycket som de kanske borde,  på grund av risken att förlora jobbet nästa val.

Vi behöver fler politiker som vet vad dom vill att samhället ska se ut som, och skiter i om dom får röster eller inte.

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Nisse

    Du har rätt! I dag är det mest rationella beslutet för våra folkvalda att sitta kvar och uppbära hö ekonomisk ersättning så länge som möjligt. Man kan tänka sig att begränsa tiden för en politiker att sitta på uppdrag, som mp gjort, eller att reducera ersättningarna, så det är de mest engagerade som enrolleras. Men det här är obekväma beslut som de styrande inte vill ha.

  2. Erik Marklund

    Svar till Nisse (2011-03-06 02:06)
    Ja absolut, och därför har systemet svårt med att anpassa sig till nya förutsättningar där det skulle vara bättre att systemet ändras i grunden.
    Gäller många andra system också, t.ex. bankväsendet, där kraftiga ekonomiska intressen ser till att systemet behålls, även om det är ohållbart och kanske i slutändan kommer förtära vår planet.
    Detta problemet finns både på individnivå som i politiken, och på företags och organisationsnivå.

    Detta är ett mycket svårlöst problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.