Best case scenario

För att balansera upp bloggen lite efter mitt "worst case scenario", så att inte alla som läser den ska bli alltför rädda så tänkte jag här skriva ett "best case scenario", om hur bra allt skulle kunna bli:

Under sommaren körde folk mindre bil än vanligt, man semestrade i större utsträckning hemmavid, så bensin och oljepriserna nådde inte den förväntade nivån det nått bara något år tidigare, utan priset stabiliseras på en lägre nivå. Folk gnetar på och går till jobbet, ekonomin rullar på. Sommaren ger bra skördar, och oroligheterna i mellanöstern dämpas, sen de olika ledarna gått med på folkets krav, och i vissa fall avgått.

En vacker oktoberdag så presenterar en italiensk uppfinnare sin nya uppfinning. Det är en liten reaktor på några kilowatt, som kopplats ihop till en 1 MW-anläggning. Det finurliga med denna reaktorn är att den drivs av nickel – det är världens första fungerande fusionsreaktor, kall fusion dessutom, samtidigt som den är helt säker. Efter Ponzi och Fleishman misslyckats med en tidigare visning av ett fusionsexpriment 1989, så var skepsisen stor, men ingen kunde förneka att kraftverket stog där. Samtidigt visas också principen hur det fungerar, och forskare över hela världen kliar sina huvuden.

Som svar på nyheten skenar börsen, glädjeyra uppstår. Tusentals investerare och regeringar ställer sig i kö för att köpa ett kraftverk. Italien och Greklands (där reaktorerna byggs) ekonomier jublar, Euron återhämtas. Uppfinnaren sluter avtal med flera fabriker runt om vi världen och det börjar fullkommligt spruta ut reaktorer, i alla länder bygger man sådana reakorer, många av dom färdiga på bara någon månad.

Detta leder till ett mycket lågt elpris. Elpriset blir i vissa länder så lågt att nya investeringar blir olönsamma, i vissa av dessa länder svarar man genom att förstatliga elmarknaden. Alla kolkraftverk stängs, kärnkraftverken går på sparlåga. Elen blir i princip gratis.

Denna billiga energikälla leder till en kraftigt ökande forskning på hur man kan använda el. Forskare kommer på ett sätt att med vätgas (H2) och koldioxid CO2, skapa metangas CH4. Detta minskar klimatförändringarna kraftigt.
Ur metangasen kan man sedan utvinna både gödsel och flytande bränslen, enligt tidigare kända metoder. Denna ökning av gödsel stoppar det innan detta skenande gödselpriset, och gödsel blir också nästan gratis vid detta laget. Likaså med oljan, den naturliga nergången i oljeprodktionen ersätts av denna uppgång i NGL, natural-gas-liquids, alltså de flytande bränslet gjort på gasen.

Samtidigt i odlingsområdena har man kommit på att man kan använda dessa nya kraftverk för att avsalta havsvatten för att fylla på de färskvattenlager, akvafärerna som länge använts som vattenkälla för konstbevattning och som fram till detta höll på att ta slut.

Tack vare detta, att både färskvatten och gödsel blivit väldigt billigt, så medför det en ökad tillgång på mat, världssvälten minskar, samtidigt som de nya kraftverken starkt bidragit till ökad välfärd över hela jorden.

På wall street så har man insett att nya tider kräver ett nytt ekonomiskt system. Federal Reserve går med på att bli avvecklat, och man inför ett system där bara regeringen kan skapa pengar, i form av infrastruktur, sjukvård, skolor och annan välfärd – som i sin tur ger jobb och ruljans i ekonomin. Detta istället för idag då banker kan skapa pengar, och  regeringar behöver låna av privata banker (som skapat pengarna), och sen betala igen med ränta. För att balansera upp så inte pengarna blir värdelösa i detta nya systemet så inför man en skatt, som ska då motsvara inflationen.

Jag säger samma som i worst case scenariet: Otroligt? Javisst. Orimligt? – Läs bloggen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.