Smakförstärkare är bra

I MAX nya hamburgare, som dom säljer som världens godaste hamburgare, har dom Umamidressing. Vad är då Umami, om inte en smakförstärkare. Samma smakförstärkare som bara för ett tag sen utskälldes i media, och många produkter stolt märkte sina förpackningar med "nu utan smakförstärkare" och likande.

Denna utskällning av smakförstärkare, och egentligen många andra tillsatser, är helt irrationell. För varför har man smakförstärkare och andra tillsatser?

När vi gick från att odla vår egen mat till mer industriell odling och tillverkning så var smakförstärkare och andra tillsatser ett sätt att förhöja kvaliten på maten. Den räcker längre, smakar bättre, och ser bättre ut. Allt detta är ju bra saker. Visst att det kan bli för mycket, men därför finns livsmedelsverket till, för att skydda konsumenterna för skadligt mycket "kemikalier" i maten.

Särskilt i en värld med mindre energi kommer det vara viktigt med bra och hållbar mat. Ett sätt att göra detta är med tillsatser, t.ex så att maten håller sig ätbar längre så att vi inte behöver slänga lika mycket. I en värld med mindre energi och peak oil, kommer vi, utan nån revolution i energiförsörjningen, även nå "peak food quality" inom kort, alltså den punkt då vår mat blir sämre och sämre och mer och mer omständig. Smakförstärkare kommer bidra till att släta ut denna utveckling.

Så att vara mot tillsatser i maten är bara dumt, och byggt på irrationell rädsla, på samma sätt som motståndet mot GMO, genmodifierade organismer…. men mer om det i ett annat inlägg.

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    smakförstärkare är skit och till för att dölja att man använder dåliga råvaror.

    Natriumglutamat, Mononatriumglutamat E 621
    Kaliumglutamat, Monokaliumglutamat E 622
    Kalciumglutamat, Kalciumdiglutamat E 623
    Monoammoniumglutamat E 624

    grillkrydda, chips, andra kryddor, buljonger, färdigmat, soppor, färdiga såser m.m. Misstänks kunna orsaka svåra allergiska reaktioner, främst röda utslag, epileptiska anfall om man är epileptiker, fosterskador, svår huvudvärk/migrän, astmaattacker, stickningar i armar och fingrar, illamående, extrem vrede, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador och förstörda nervceller. Japanska forskare har upptäckt att glutamat på sikt förstör (näthinnan) i ögat och kan ge sämre syn. 14 djurarter som under lång tid testats med ämnet har, enligt uppgift fått hjärnskador.

  2. Erik Marklund

    Svar till Maria Skiddi (2011-04-22 15:27)
    Enligt Svenska Livsmedelsverket så är inte glutamat skadligt, och jag litar på Svenska myndigheter.
    http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Glutamat/
    Sen så är ”dåliga” råvaror ofta billiga råvaror, och ska vi kunna utfodra hela vår befolkning med mat som inte smakar skit så har smakförstärkare sin plats. Med det är absolut upp till var och en att bestämma hur mycket pengar dom vill lägga på mat och bra råvaror.
    I en perfekt värld behövs inte smakförstärkare – för där har alla tillgång till perfekta matvaror, men där är vi inte ännu. Fram till dess öser jag på med Aromaten :p

    Från livsmedelsverkets hemsida:
    Ӏr glutamat skadligt?

    Det finns inte någon misstanke om att glutamat i de mängder som används i mat skulle kunna ge skadliga effekter. Glutaminsyra ingår som en viktig del i vår kropp och den förekommer i blodet, musklerna, fostervätskor och mjölk. Den är viktig för vårt immunsystems funktion, samt för mag-tarmkanalens funktion och för att förhindra att mikroorganismer tar sig in i kroppen. ”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.