Oljans påverkan på ekonomin

Oljan och oljeprisets påverkan på vår ekonomi är något som jag skrivit om i många inlägg på denna bloggen. Jag tänkte nu införa en annan aspekt på denna frågan.

Naturresurser behandlas ofta i de ekonomiska teorierna som om dem vore oändliga. Det enda som styr tillgången är priset och efterfrågan enligt dessa teorier. Om vi då tittar på oljeprisökningen från mitten av 2000-talet fram till 2008, så var detta något som slog hårt, och höll nästan på att slå omkull hela den globala ekonomin – detta har jag som sagt skrivit många inlägg om tidigare. Dock så tänkte jag nu som sagt fokusera på en annan aspekt.

Då 2008, då oljepriset ökat med nästan 50% på ett halvår, då om någon gång så borde alla oljeproducenter producerat så mycket de bara kunnat enligt de ekonomiska modellerna, produktionen borde ha ökat under denna perioden. Detta hände inte. Oljeproduktionen har stått relativt stilla sen 2005. Detta visar att de ekonomiska teorierna inte fungerar längre. Geologiska processer skiter i ekonomiska teorier.

De ekonomiska teorierna gör allt för många förenklingar och antaganden, antaganden som börjar bli allt mer ifrågsatta nu när ekonomin vaklar och synas i fogarna. Ett annat exempel är antagadet om att människan alltid gör rationella val, ett antagande som granskas i en artikel i Svenska dagbladet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.