Strategiska drivkrafter

När företag och organisationer pratar om globala strategiska drivkrafter så finns det ett par kategorier det brukar handla om. Vi har klimathotet/miljöförstöringen, resursbrist samt urbaniseringen/befolkningsutvecklingen.  Vanliga drag i olika framtidsscenarier är att kina kommer att växa kraftigt, för att sedan bli omkörda av indien med sin "bättre" åldersstruktur med fler i de lägre åldrarna. Detta kommer ske samtidigt som energipriserna förblir höga vilket ställer krav på energieffektiv verksamhet. Även råvarupriserna kommer försätta växa från en idag redan hög nivå.

Detta är som sagt ett icke ovanligt och orimligt framtidsscenario för stragegisk planering på högre nivåer. Det finns dock en sak, en mycket viktig sak som dom missar. Nämligen utvecklingen av LENR, eller "kall fusion".

Med denna upptäkt, 2000-talets motsvarighet till upptäkten av eld, så kommer allt ställas på sin ända. Detta kommer innebära långt mer än den faktor 10 som ofta pratas om, snarare en faktor 100, eller ännu mer. De första modellerna kommer t.ex. kosta så lite som 50$/kw och med en driftskostnad på ett par hundra kronor per år för en 10kW värmare.

Hur kommer detta påverka vår ekonomi?

Vi kommer ske ett paradigmskifte. Från det att energi var dyrt och råvaror billiga, till att energi är billigt och råvaror dyra.
Under årtusenden har energi varit den begränsande faktorn. Muskelkraft och djurkraft var länge de enda kraftkällorna. Dessa kraftkällor var beroende av mat, och matproduktionen var beroende av mängden land. Mer land betydde mer energi, mer makt. Detta var en av drivkrafterna för kungar att tillskansa sig större och större riken.
Sen började man hitta kol och olja. Detta var upplagrad och koncentrerad energi som försköt förhållandet mellan pris.  Idag är energin så billig att det t.ex. lönar sig att frakta fisk fiskad i atlanten till asien för rensning och sedan frakta den tillbaka till europa för försäljning. Då energin idag mest kommer från fossila källor så har detta stor miljöpåverkan, och håller faktiskt på att förstöra våra ekosystem.

I den nära framtiden så kommer dock enegi från denna nya typ av energikälla bli tillgänglig. LENR kommer att på samma sätt som kol, olja och gas helt utkonkurrerade hand och djurkraft, på samma sätt flytta över kostnadsandelen nästan helt och hållet till råvarukostnaden.

Detta paradigmskifte, denna fullkommliga revolution kommer ställa alla våra strategiska beslut på sin ända. Saker som idag verkar viktiga, så som att minska energiförbrukningen osv, kommer bli oviktiga. Stora investeringar som vindkraftverk kommer snabbt bli utkonkurrerade, många innan de hunnit betalas av.

Då LENR slår igenom inom 1-2 år och kullkastar all strategisk planering så kommer alla fråga sig hur vi kunde missa detta? Och det är frågan, varför är alla så blinda för denna frågan?
 

3 kommentarer

  1. Tage Schill

    Underbart
    att något sådant här som energikatalysatorn har kunnat uppfunnits. Det känns som om det är för stort för att vara sant och jag tänker nästan ständigt på den och eftersom jag har en naturlig läggning för uppfinning, inovation och produktutveckling så blir det större för mig än för de flesta andra. Jag förstår att vi kommer att få i det närmaste explotionsartad utveckling inom de flesta områden, inte minst forskning och utveckling av medicin och hjälpmedel för oss alla. Jag är 82 och hoppas att jag får vara med mycket mycket länge till för att få uppleva en del av vad e-caten orsaka i utvecklingen.
    När det blir stunder där jag får tänka mina egna tankar, stunder i arbetet eller när jag ska somna eller när jag vaknar så kommer ofelbart e-caten upp och jag börjar fantisera och då blir jag så lycklig, nästan magisk att jag vill att tiden ska stanna samtidigt som jag vill att tiden ska komma så fort som möjligt då allt inom e-caten ska presenteras.
    Men varför är det så tyst från media, i stället så skrivs och talas det fortfarande om andra förnyelsebara energier.
    Tack Erik Marklund och tack Västerbotten Kuriren.
    Skriv mer, jag längtar

  2. Andreas Larsson - Omställning Gästrikland

    Visserligen har Nasa verifierat att LENR fungerar men det kvarstår ändå frågetecken om nettoenergi och liknande. Under förutsättning att LENR kan ge tillräckligt bra nettoenergi så håller jag med dig. Det gör också att man kan skapa syntetiska bränslen i form av tex metanol eller vätgas. CCS genom LENR? 🙂

  3. Linus Pettersson

    Tycker vi ska lugna oss lite tills fakta har presentarats, det har förekommit många bluffar innom kall fussion genom åren, sannolikheten tyder på att detta är ännu en

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.