Perspektiv på perspektiv

Detta inlägg kommer att handla om känslor, närmare bestämt hur människor känner för eller upplever en viss företeelse, sak, person eller motsvarande. Som jag varit inne på i ett tidigare inlägg  så är upplevelser relativa. Relativa mot vadå? Jo mot ens egna tidigare upplevelser. Jag tänkte illustrera detta med en bild. Axeln visar "perspektivbredden" för en viss upplevelse, där ändpunkterna är de värsta respektive bästa upplevelserna man har haft för en viss "aktivitet". Saker närmare vänstersidan gör man mer gärna, och saker närmare högersidan mindre gärna.

För att förklara lite mer så visar denna bilden lilla olles upplevelse av att promenera. Då han inte promenerar så ofta så är ena ändpunkten att sitta i soffan framför tvn, och den andra är att promenera 15 minuter till skolan då hans cyckel är trasig och hans mamma inte kan skjutsa. Det är alltså det värsta han vet då det gäller promenader.

Ett annat exempel, för att vidga perspektivet i denna frågan är militären 92:an karlssons upplevelse av att promenera. Där är den "värsta" upplevelsen att gå 16 mil på 4 dagar. Observera dock att "perspektivbredden" – längden på linjen (ser det olika ut så beror det på att jag har ett dåligt bildprogram), är densamma, det värsta och bästa ligger lika långt ifrån varandra.

Sätter man då in Olles värsta upplevelse i 92:an karlsons "värld", så verkar den ganska enkel och inte alls en varken svår eller jobbig upplevelse.


 

Gör man däremot tvärt om, och låter lilla olle gå 16 mil på 4 dagar så skulle han få det mycket tufft mentalt. Dock en intressant grej som då skulle hända är att olles perspektiv skulle breddas. Hans 15 minuter promenad per dag skulle inte alls verka särskilt jobbig, tvärt om – olle skulle snarare bli glad över att inte behöva gå 16 mil. Det som förut var olles värsta upplevelse har alltså förvandlats till något positivt, och han är numera "nöjd" med att bara behöva gå 15 minuter, och behöver numera varken cyckel eller skjuts av sin mamma.

Så den absoluta upplevelsen är inte kopplat till en viss händelse eller sak, vilket bland annat många ekonomer verkar tro, utan det viktiga för upplevelsen är hur den ligger till jämfört med tidigare upplevelser. T.ex om du får en 20-tums platt-tv då du redan har en 52-tums 3D-tv så skulle du inte bli särskilt nöjd, medans om en familj på 1970-talet hade blivit grymt nöjda med en 20-tums platt-tv, likaså en familj idag i t.ex. Afrika. Eller om du tycker din säng är hård och dålig, och sedan åker på fjällvandring i 2 veckor och sover på  enbart ett liggunderlag, så upplevs din säng mycket bättre när du kommer hem. Du har alltså breddat perspektivet och fått ut en bättre upplevelse av vardagen med samma säng.

I en fortsatt diskussion så gäller detta även mellan "grannar", så länge man har en större/relativt bättre bil än grannen så är man nöjd. Vidare så försvagas också upplevelser över tid, de glöms bort. 16 mila-marschen från värnplikten hanske 92an karlsson har glömt efter 20 år, och hans perspektiv har flyttat "neråt".

Detta tänk går att applicera på en stor mängd upplevelser, och man skulle kunna tänka sig att man genom att öka "perspektivbredden", kunde göra fler människor nöjdare, utan att hela tiden öka den materiella standarden. Detta skulle kunna ske systematiskt och storskaligt genom utbildning, i t.ex. historia, eller med studiebesök och resor, eller mer handgripligen via t.ex. värnplikten.

 

En kommentar

  1. Pingback: Tillämpningar av perspektivmodellen | Risk management-bloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.