”Marginaleffekten”

I en marknadsekonomi så styrs marknaden, flödet av varor och tjänster, med hjälp av priset. Det är priset som avgör om köparen är villig att ge pengar i utbyte för en vara, eller om företaget är villig att producera. Det är priset som styr tillgången och efterfrågan, som i en värld där massvis med antaganden är sanna (bland annat antagandet om den rationella människan, fri och tillgänglig information, mfl.), så balanserar marknadens osynliga hand ut tillgång och efterfrågan till en jämnvikt.

En viktig grundbult för att prisinformationen ska nå markanden och därmed reglera tillgången eller efterfrågan, är att företagens marginaler är konstanta, och att prisökningar slår igenom företaget ut till marknaden. Detta är dock inte fallet. Ta en bonde t.ex. Vid ökande bränsle, utsäde, foder eller konstgödselpriser så slår dessa ökningar ofta inte igenom på kött/mjölk/osv-priset, utan tär på bondens vinstmarginal istället.De låga marginalerna innebär att få är villiga på att investera i branschen, trots att de kanske borde det på grund av underliggande orsaker som matsäkerhet osv. Detta leder till att, speciellt i kapitalintensiva branscher så som jordbruket, kan få en marginal-"squeeze", där marginalerna kläms till den punkt där många företag går i konkurs och stora investeringar, inom jordbruket ofta ärvda och redan betalda, läggs ner och säljs av. Detta leder till en av två saker:

Antningen så slutar marken att brukas, fälten växer igen, landsbygden avbefolkas och matsäkerheten urholkas.

Eller, då de spannmål/kött/osv-priser som behövs för nyinvesteringar inte är inom räckhåll, så köps marken/jordbruket/företaget upp av ett större företag med stordriftsfördekar, vilket leder till en högre koncentration av makt och pengar och ökade klyftor i samhället. (Detta leder dessutom till minskad konkurrens, som sätter marknaden ännu mer ur spel, istället för den självutjämnande balans som ekonomer ofta tror händer)

"Marginaleffekten" är alltså ännu en aspekt av ett system som uppenbarligen inte fungerar, och som leder till ökade ekonomiska och sociala klyftor och ekologisk utarmning – med andra ord minskat välstånd istället för ökat välstånd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.