Internet

Påsken har nyss varit, och iallafall här i Västerbotten är det populärt att åka till fjällen. Fjällbyarna, som vanligtvis har ganska få innevånare, får under veckan sina befolkningar mångdubblade. Mobilnätet, som är dimensionerat  för ett fåtal, blir snabbt överbelastat av allt tittande på youtube, spotify, skype, netflix, och ökande skara program som bygger på streamade tjänster. Allt mer filer lagras även i "molnet", eller i filtjänster som dropbox. Alla dessa kräver bandbredd.

tidigare har utvecklingen av internethastigheter gått i en rasande takt. Det var inte mer än 10 år sen då jag satt med 56 k modem och försökte surfa lite lätt på nätet. Idag finns fiber hos många, och 3G på alltfler platser. Problemen börjar dock komma smygande. 4G, nästa uppgradering av mobilnätet, jobbar på så höga frekvenser att radiovågorna börjar uppföra sig som ljus. Och som vi alla vet så kan ljus inte tränga igenom väggar ens, vilket gör att man helst bör ha fri sikt till närmaste antennmast. Som ni kanske inser så får man ha masterna väldigt tätt om man ska få till fungerande 4G nät över stora områden. Vi har alltså börjat slå i en fysikalisk gräns för hur mycket vi kan bygga ut vår internetkapacitet. Problemet blir om marknaden på streamingtjänster förväntar sig att utvecklingen ska forsätta i den takt den tidigare gjort, den övre linjen i grafen, så kommer det bli ett glapp mellan den och verkligheten som inte hänger med.

Dessutom kräver all internetinfrastruktur energi, och med peak oil är sannolikheten för "brown-outs", alltså strömmavbrott som ofta kommer och går, överhängande. Det är verklighet i Indien, där försäljningen av generatorer går på högvarv.

 

 

Är det smart att forsätta en utveckling där allt mer, särskilt då det gäller samhällsviktiga saker som vårdjournaler och så vidare, läggs ut på ett internet som kanske kommer bli överbelastat av youtubetittare, då infratstrukturen inte kan byggas ut i den takt som behövs? Har våra makthavare det systemtänket som krävs för att se detta och göra något åt problemet innan det börjar gå ut över t.ex. patientsäkerheten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.