Så väljer du rätt ritplatta för just dig

Släpp loss din kreativitet med en ritplatta. Oavsett om du är nybörjare eller avancerad artist kommer detta att ge dig full frihet för din kreativitet.

XPPen ritplatta till fotoredigering i Photoshop

Av , , Bli först att kommentera 0

 XPPen deco 01 v2 ritplatta till fotoredigering i Photoshop

Vad är en ritplatta?

En ritplatta är ett digitalt ritblock som ersätter musen när du bildbehandlar.

Plattans rityta är full av små tryckkänsliga sensorer som känner av alla rörelser du gör med den medföljande pennan – och det är mycket användbart när du redigerar bilder i t.ex. Photoshop, Gimp, Photoshop Elements och Lightroom.

Ritplattan fungerar alltså som en vanlig datormus, men den registrerar dessutom hur hårt du trycker med pennan, vilket skapar en helt ny dimension av kontroll och uttrycksmöjligheter.

Det innebär till exempel att du snabbt kan göra små justeringar, markeringar och friläggningar när du bildbehandlar, utan att du behöver ställa in storlek och hårdhet på verktyget du använder.

Pennan känner av tryck, vilket gör det mycket enklare att använda penslar som t.ex. Snabbmarkering, Klonstämpel och Punktlagningspensel. Tack vare den tryckkänsliga pennan slipper du klicka med musen hela tiden, eftersom du inte behöver justera värdet för hårdhet.

Så här ansluter du din ritplatta till datorn

Du kopplar in ritplattan via datorns usb-ingång.

När det är gjort kör du installationsfilen. Den startar ofta automatiskt, men i annat fall hämtar du den manuellt på nätet.

Om du till exempel har köpt en ritplatta från XPPen kan du hämta rätt installationspaket för just din ritplatta på XPPens egen hemsida: Graphic drawing tablets & Digital Art Pads With Screen | XPPen

När installationen är klar aktiveras din ritplatta och du kan börja använda pennan istället för musen.

Så här använder du en ritplatta

När du arbetar i exempelvis Lightroom, Gimp, Photoshop Elements eller Photoshop kan du göra markeringar med mycket större noggrannhet än du kan med musen.

Eftersom du arbetar med en digital penna och en ritplatta som känner hur hårt du trycker med pennan, kan du göra justeringar, kloningar och retuscheringar mycket enklare än med en mus.

Den tryckkänsliga ritplattan med ultrakänsliga sensorer gör att du inte behöver välja storlek och hårdhet i verktyget hela tiden.

När du till exempel har markerat Formdynamik högst upp i menyfältet i Photoshop kan du välja Kontroll under Penntryck.

Penseln blir nu större ju hårdare du trycker den mot ritplattan.

Det är mycket enklare än när du använder musen.

Express Keys är snabbknappar som du kan ställa in efter behov. Du kan till exempel låta knapparna styra zoomfunktionen eller valet av penselstorlek. Ratten är ofta automatiskt inställd på att fungera som musens scrollfunktion när ritplattan är ny.

Vilken ritplatta passar dina behov?

 XPPen Artist 24 Pro ritplatta ritplatta med skärm till fotoredigering i Photoshop

Det finns många olika typer av ritplattor. Vissa har en inbyggd skärm och andra består bara av en ritplatta.

Om du väljer en modell med skärm blir det lättare att ta med sig ritplattan för att ha den tillgänglig när du behöver den. Men om du alltid sitter på samma ställe rekommenderar vi en ritplatta utan skärm.

Skärmen är alltså mest praktisk om du vill redigera bilder när du inte sitter hemma vid skrivbordet.

När du köper en ritplatta ska du också vara medveten om att olika ritplattor har olika nivåer på tryckkänsligheten i pennan – alltså hur känslig pennan är för nyanser.

En mycket känslig penna ställer större krav på fotografen som använder den, men den gör det också enklare att frilägga mycket exakt när du har vant dig vid tekniken.

Ju högre nivå på känsligheten, desto dyrare är ofta ritplattan.

Bli först att kommentera

Hej världen!

Av , , 1 kommentar 0

Välkommen till Västerbottens-Kuriren – Bloggen. Det här är ditt första inlägg. Redigera eller radera det. Sen är det bara att börja blogga!

1 kommentar