Robert Östberg, Umeå studentkår

Lärarledd tid måste öka Lars Leijonborg!

Blev igår intervjuad i TV4 Västerbotten med anledningen av att den lärarledda tiden minskat under en längre tid. Detta är en mycket viktig fråga för studenterna som vi i Umeå Studentkår arbetar mycket med.

Sedan 1994 har den lärarledda tiden vid landets universitet och högskolor minskat med 1/3. Inom vissa ämnen har man idag endast 3 timmar med lärare i veckan. Värst är det för humaniora och de samhällsvetenskapliga ämnena.

Detta är givetvis oacceptabelt. 15 timmar med lärare, inräknat föreläsningar, seminarier och handledning med mera är en nivå som är fullt rimlig att kräva om vi ska tala om en hög kvalité i utbildningen. Den lärarledda tiden är en av de enskilt viktigaste kvalitetsfrågorna. Pedagogiskt skickliga lärare med stora kunskaper inom just sina ämnen är det som skiljer att läsa på ett universitet ifrån att gå och låna en bok på biblioteket.

Det finns inga genvägar, regeringen måste skjuta till mer resurser till landets lärosäten. Studenterna måste få valuta för sina pengar och om Sverige menar allvar i att hävda sig globalt räcker inte 3 timmar i veckan för en blivande jurist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.