Betalat olika kontantinsatser

Tänka bara dela med mig av en situation som jag tror att några där ute kan känna igen sig i.
Jag och min kille bor ihop i en jättefin lägenhet i centrala Umeå. När vi träffades bodde han i en hyresrätt och jag i en bostadsrätt. Jag sålde sedan min lägenhet och han sa upp sitt hyreskontrakt, så att vi kunde köpa något gemensamt. Jag gjorde en rätt bra vinst på min gamla lägenhet och kunde därför gå in med mer pengar än min kille. Detta är jättevanligt, sa banken och rekommenderade oss att skriva ett samboavtal. Sen skulle allt vara löst. Ja, jag fattar att det låter sjukt tråkigt att skriva massa avtal när man precis har flyttat ihop, men eftersom vi hade gått in med ganska mycket olika pengar tänkte jag kolla upp det.

Så jag pratade därför med min kompis som läser på juristprogammet på Umeå universitet. Genom åren har jag hört en och en annan skräckhistoria från henne. Det är nämligen jätteviktigt att skriva både ett samboavtal och skuldebrev i en sån här situation. Många, så som banken, tänker att det bara räcker med ett samboavtal. Men har man gått in med olika kontantinsatser ska man även skriva ett skuldebrev.

Min poäng i den här kråksången är att kolla upp vilka avtal som faktiskt behövs, helst med en jurist. Nu hade jag tur som känner en sådan, men mitt tips är att göra lite research när ni köper lägenhet. Egentligen ska man alltid ha massa avtal när det rör sig om mycket pengar, men det är ju såklart ingenting man tänker på när man precis har flyttat ihop.

Gott nytt på er! Hoppas att 2021 blir lite roligare än förra året.

/Sandra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.