Sara Meidell

Kulturredaktör på VK

Made enligt Moss

Ni vet den där utmaningsleken man höll på med som barn, ”Blunda och gapa”, en duell kompisar emellan som kunde generera i både hårresande och riktigt fantastiska smakupplevelser – senap, o´boy, rå köttfärs. Ungefär som den leken är Made-festivalerna beskaffade – man vet aldrig riktigt vad man får sig serverat, det enda man vet är att oväntade smaker kommer att läggas i ens mun. Man får blunda och gapa, öppna dörren till en oväntad salong och ha beredskap för allt.

Detta är det fina med Madefesten som vill vara både arty och folklig – att den aldrig stagnerat utan förblivit oförutsägbar. Genom festivalhistoriken har den samlade erfarenheten av Made – trots att vissa år sett riktigt snåriga och svårgenomträngliga ut på pappret – blivit att den som gett sig in i yran blivit rikligen belönad, inte sällan genom akter man slumpmässigt trillat in på.

Att sätta samman en festivalguide inför denna typ av de oväntade akternas festival blir därför lite kluvet. De stora namnet – John Cale, First Aid Kit, Blixa Bargeld lär bli förväntade höjdare och ja, vilka pärlorna i mellanrummen är, får visa sig under kommande dagar. För egen del finner jag oftast de riktiga godbitarna under Made-bokstäverna A och D, konsten och dansen. Inom festivalramarna ryms ofta akter som tar rejäl och nödvändig konstnärlig höjd, som vågar sig ut på de gungflyn där konsten ju behöver vara ibland men som alltför sällan beträds fullt ut under säsongerna. 

Anne Nguyen och dagens Steinunn & Brian, liksom den konst som bjuds i samtal (och faktiska verk?) under Gunilla Sambergs ledning på operaplan, den interaktiva workshopen med Nigel Papworth på lördag, är inslag i programmet som lovar gott för substansen mellan de stora akterna.

Sainko Namtchylak (i dag), Missy Mazzoli (fredag) och Iva Bittova (torsdag) hör till de musikakter jag ser fram emot, det lite hypnotiskt suggestiva med världsmusikklang är inslag jag gärna avnjuter under Made och en god genre man ofta återfinner bland de fina mellanstora programpunkterna.

”Det enda man behöver tänka på är att hålla sinnet öppet, de stora upplevelserna kommer bara till oss om vi håller oss vakna och nyfikna” sa festivalgeneral David Moss när vi talades vid i går inför festivalstarten. Visst, en liten klang av kliché i det uttalandet, men sannolikt det bästa stalltipset för Made-besökaren. Blunda och gapa, kort sagt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.