Vi vill önska alla en God Jul från Vintriga örbyhus

Av , , Bli först att kommentera 2

 Elisabet och undertäcket PerOlof Johansson saxofonspelare och musikdomptör ber att få önska alla vänner en God Jul och Gott Nytt År med vintriga bilder från Örbyhus  i norra Uppland. Under nyårshelgen får jag äran att spela musik i gamla 700 tals kyrkan i Tegelsmora och den stora domen i Vendel. Det ska bli mycket trevligt.

Anmärkningsvärt är att överallt där jag har möjlighet att arbeta så upptäcker jag  ungdomar som gör livet enklare att leva. När jag började på Grubbeskolan så stod de som spö i Backen och på Ålidhemskolan den nu saligt insomnade stod de också i kö. Sanningen är att det finns duktiga ungdomar hela tiden det gäller bara att lyfta på stenarna och engagera sig!

Må så grankott som Nicke lilltroll brukade säga!

 

Bli först att kommentera

Lennart Holmlund gillar inte ungdomar

Av , , 1 kommentar 2

Det är inte första gången som Lennart H ger sig på ungdomar som har visat någon typ av "tillkortakommanden". Turligt nog så har rättsväsendet inte låtit sig duperas av Lennart H´s snabba fördömmanden och även uppmätta tänkta straff. När han nu utifrån sina egna felaktiga fakta menar att det är ungdomarnas fel att trappräcket lossnade därför att de trängdes med andra ord bar de sig åt som ungdomar eller publik över huvudtaget gör när det är många. De trängs utan att mena något illa.

Det ska givetvis vara byggt på ett sådant sätt att det inte ska gå sönder och många människor ska inte heller behöva gå i en spiraltrapp. Det var bra att inte det blev ännu värre och som högsta företrädare ska väl Lennart H hålla sig borta från den typen av kommentarer. Varför inte istället beklaga händelsen och inte direkt hitta syndabockar. Det är ju bra att Håkan Bäckström i stället väljer att beklaga och tar lärdom. Lennart H tar inte någon som helst lärdom eftersom långvarig makt alltid förblindar. 

1 kommentar

Kulturnatta

Av , , Bli först att kommentera 1

Kulturnatta är mer givande på dagen! Det är i princip omöjligt att ta in allt som händer på den s k kulturnatta. Lyssnade bland annat på Aster, en duktigt och charmig f d Ålidhemelev som bjöd på bra gitarr/sång på scenen vid biblioteket. Hon berättade att Christer Ohlsson återigen hade sträckt ut några tiotals miljoner för kunna skapa 200 ungdomsjobb däribland hennes värdefulla arbete på Ålidhemsgården. Christer Ohlsson fick visserligen en bra injektion av kommunen genom köpet av Umedalsområdet för 1 kr men det har han ju betalat tillbaka med råge vid det här laget med allehanda stöttningar till en kommun med mycket snack och lite verkstad. Kunde i lördagens tidning läsa att de 500 000 kr som Umeå kommunen fått av statliga medel för att satsa på ungdomar till genererat endast 10 000 kr till ungdomsrådet. Umeå valdes förövrigt till Årets Ungdomskommun av Ungdomsstyrelsen 2008!  vilket i detta perspektiv ger en annan bild av stadens känsla för sammhang. Problemet med Umeå även kulturellt är det långa maktinnehavet inte bara politiskt utan även på tjänstemanna sidan. Uppdelningen i riksdagsval och kommunval har inte gynnat demokratiska processer i Sverige. Det är precis som min pappa Robert lät meddela mig om maktstrukturen i Skellefteå " du måste ha partibok" för att lyckas i den staden. I Umeå finns massor av just den icke uttalade och alltid förnekade sortens politiska  maktutövning av tjänstemän.

Umeå är mycket bra på marknadsföring eftersom man lyckats bli kulturstad och då står väl Lennart Hs förslag "flytta operan till Kajen" i sitt egentliga ljus. Holmlund älskar precis som alla långvariga socialdemokratiska kommunalråd att lämna bomärken efter sig. Detta är verkligen populism och förslaget kommer endast för att operan vill bygga ut. Rätt svar är att samhället i skenet av den ekonomiska krisen för tillfället inte har råd att satsa på skådespel utan måste värna kärnverksamheten. Nu skapar inte kärnverksamheten några säljande rubriker!

 Vi byggde Idunteatern för att Operan skull "få ett hem" och den satsningen kostar fortfarande  cirka15 miljoner per år men som inte används vare sig till symfoniorkester eller opera. Operan flyttade sedan till sina nuvarande lokaler som andra byggde men som kostar i hyresbidrag 11 miljoner per år och där har man gjort succé och där fyller också symfoniorkestern ledigt lokaler. Lennart H behöver inte bekosta detta själv och de som får bekosta detta är skattebetalarna i Umeå kommun. Vi betalar fortfarande på Idun huset, och vi får säker fortsätta betala för "gamla" operahuset precis på samma sätt som besparingen man skulle göra genom att lägga ner Ålidhemsskolan nu kostat kommunen 300 miljoner i bygget och lokalerna finns fortfarande kvar och kostar lika mycket pengar men nu till ingen som helst nytta

Det är osunt med långa maktinnehav som till slut ger resultatet självgodhet, maktfullkomlighet och den s k "tobleroneeffektens" andra sida – känslan av att man har "egna" pengar att förvalta. Christer Ohlsson har egna pengar och han gör mycket nytta med det som bli över men Lennart H och gänget har inte "egna" pengar och ska därför inte få hyrbris i skenet av att Umeå har "blivit" årets kulturstad för med örat mot gräsrötterna så var det inte en majoritet av Umeåborna som stod bakom detta bara de som har tillgång till medierna.

 

Bli först att kommentera

Sofiehemsskolan

Av , , Bli först att kommentera 2

Plötsligt har förutsättningarna ändrat sig….så att V och S har ändrat sig och Sofiehemsskolan blir kvar. Det är fantastiskt att det går så snabbt att byta elevunderlag i en stadsdel. Flyttade det in 50 familjer med barn i perfekt Sofiehemsskoleålder? Nej nej populistiskt valårstänk.

Ålidhemsskolan skulle läggas ner för att elevunderlaget började sjunka och man hade ändå lovat en skola på Tomtebo. En ny Ålidhemsskola för 250 miljoner skulle byggas på gamla Kolgäcksskolan som skulle rivas pga för dåligt elevunderlag. Sofiehem skolans föräldrar och en byxis centerpartistpräst spelade då en avgörande roll att detta "SPARPAKET"  kunde genomföras. Ålidhemskolan var nämligen för generös med kvadratmetrar och den av kommunen själv satta hyran var för hög.

Nu står gamla Ålidhemsskolan, en mycket funktionell skola och kostar pengar och hyser bara in grundsärskolans 60 elever fram till hösten 2011. Den nya Ålidhemskolan har blivit  en mycket dyr satsning för ett för litet antal elever då påfyllning av elever som planerades från Sofiehem nu har skjutits i sank! 

Det verkar inte finnas ett enda uns sunt förnuft när socialdemokratiska politiker och tjänstemän slår sina "kloka" huvuden ihop. Det kostar mycket pengar att vi har ett system där de som har att förvalta våra gemensamma tillgångar inte har ett personligt betalningsansvar för felaktiga närmast dumdristiska sparåtgärder. Landstinget har spekulerat  100 tals miljoner på börsen och våra norrlandskommuner har försnillat närmare en miljard på ett ej kontrollerat biogas projekt och i Umeå är jag övertygad om att vi betalar Lennart Holmlund för hans bloggande på VK.

 

 

Bli först att kommentera

Spara pengar inom skolans värld

Av , , 1 kommentar 1

Ålidhemskolan skulle läggas ner eftersom man rent matematiskt kommit fram till att varje elev hade för många kvadratmeter att röra sig på och det innebär vidare städningen och uppvärmningen skulle bli för dyr. Dessutom hade man i ett svagt politiskt ögonblick lovat! att bygga en skola på Tomtebo och då skulle elevantalet på Ålidhem bli ännu mindre läs ännu mer dyra kvadratmetrar.

Sagt och gjort tack vare en lättlurad centerpartist och tillika präst som föll för föräldrauppvaktningen rörande Sofiehemsskolan, denna relik i skolumeå så kunde ett beslut tas att bygga en ny Ålidhemskola eller ett kultur och resurscentrum som bättre i storlek passade elevantalet. På grund av ytterst dålig research så tvingades man bygga en helt ny skolkropp i stället för det första förslaget som innebar en övervåning på Kolbäcksskolan. 250 000 miljoner drygt kostade denna "besparing" oss skattebetalare.

Ålidhemskolan som är byggd som en skola med alla instutionerna som dessutom moderniserats senaste åren skulle säljas till en kö med hugade spekulanter. Grundsärskolan är  nu ensam i denna gigantiska byggnad som kostar i uppvärmning och städning givetvis och nu snackar vi otroligt många kvadratmeter per elev förmodligen ett hundra tal per capita! Grundsärskolan skulle flytt till Haga skolan hösten 2010 men nu blir det nog inte förrän 2011 och besparingen som kommunen ansåg sig göra genom att lägga ut 250 000 miljoner på en ny slimmad skolkropp låter vänta på sig  rätt länge.

Umeå har också begåvats med en s k skatepark vid älven så att alla som passerar ska kunna se med egna ögon hur den ungdomliga kulturstaden Umeå satsar. Om man tar antalet aktiva skateåkare i Umeå och gör samma matematiska övervägande per kvadrat och per åkare så är det ett otroligt dyrt nöje och en aningslös satsning på ett fåtal ungdomar som vare sig är produktivt eller trendigt för skating har väl egentligen inte varit något större hit sedan Magnum Bonums Ner ner ner nerför backen ner. Byt till en mer ekonomisk politik i Umeå 2010

 

1 kommentar

Spara pengar inom skolans värld

Av , , Bli först att kommentera 0

Ålidhemskolan skulle läggas ner eftersom man rent matematiskt kommit fram till att varje elev hade för många kvadratmeter att röra sig på och det innebär vidare städningen och uppvärmningen skulle bli för dyr. Dessutom hade man i ett svagt politiskt ögonblick lovat! att bygga en skola på Tomtebo och då skulle elevantalet på Ålidhem bli ännu mindre läs ännu mer dyra kvadratmetrar.

Sagt och gjort tack vare en lättlurad centerpartist och tillika präst som föll för föräldrauppvaktningen rörande Sofiehemsskolan, denna relik i skolumeå så kunde ett beslut tas att bygga en ny Ålidhemskola eller ett kultur och resurscentrum som bättre i storlek passade elevantalet. På grund av ytterst dålig research så tvingades man bygga en helt ny skolkropp i stället för det första förslaget som innebar en övervåning på Kolbäcksskolan. 250 000 miljoner drygt kostade denna "besparing" oss skattebetalare.

Ålidhemskolan som är byggd som en skola med alla instutionerna som dessutom moderniserats senaste åren skulle säljas till en kö med hugade spekulanter. Grundsärskolan är  nu ensam i denna gigantiska byggnad som kostar i uppvärmning och städning givetvis och nu snackar vi otroligt många kvadratmeter per elev förmodligen ett hundra tal per capita! Grundsärskolan skulle flytt till Haga skolan hösten 2010 men nu blir det nog inte förrän 2011 och besparingen som kommunen ansåg sig göra genom att lägga ut 250 000 miljoner på en ny slimmad skolkropp låter vänta på sig  rätt länge.

Umeå har också begåvats med en s k skatepark vid älven så att alla som passerar ska kunna se med egna ögon hur den ungdomliga kulturstaden Umeå satsar. Om man tar antalet aktiva skateåkare i Umeå och gör samma matematiska övervägande per kvadrat och per åkare så är det ett otroligt dyrt nöje och en aningslös satsning på ett fåtal ungdomar som vare sig är produktivt eller trendigt för skating har väl egentligen inte varit något större hit sedan Magnum Bonums Ner ner ner nerför backen ner. Byt till en mer ekonomisk politik i Umeå 2010

 

Bli först att kommentera

Korta besök med mycket stök

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag bor numera i Örbyhus 4 mil norr om Uppsala vid Upptåget dvs 22 minuter rakt in i centrum och till 97% håller tidsschemat. 41 minuter till Arlanda och 125 till Stockholms central. Om man så vill är det 41 minuter till avfärden till Europa! Det är många fördelar med det faktiskt ävem om jag så klart sakna min musikvänner. Jag passade på att lyssna på utmärkta Bohusläns storband på Äpplet som gjorde en klangmässigt tidtrogen hyllning till Duke och Ella. I bandet fanns många utmärkta solister bland annat ståtliga Karin Hammar som jag hade glädjen att ha med på min senaste skiva JUST IDAG!  En extra bonus på konserten var ju att få krama om och surra lite med Lars Lystedt som ju är i en person startskottet till att Umeå har festivalstämpel och nu minsann ska bli kulturhuvudstad. Det som oroar mig är att Lasse fortfarande inte har blivit utsedd till hedersmedborgare i Umeå. Det kan inte vara svårt att bestämma sig och inte heller speciellt dyrt eftersom man då gör en liten mässigskylt och sätter upp i trappen i stadshuset! Många andra välkända musiker och publikansikten. Gennet som alltid sprider glädje omkring sig var på plats och lät sig väl smaka av sin danska konkurrent på scenen. Skulle var kul att ge Gennet samma uppbackning vid tillfälle dvs ett storband. Delar ur Lasse Enmarks stora styrka var också på plats och njöt av ett storband som spelade helt akustiskt!

Jag har några fredagar kvar av mitt förordnande som musiklärare i Umeå så det bli väl längre och längre mellan besöken kan jag tro. Den senaste gången jag spelade i Umeå var den 7 november med Mingel och publiksuccén och glädjen stod i topp. Då tror man givetvis att det finns utrymme för en spelning under våren men så enkelt är det inte ska ni tro. I Umeå ska man inte ta något för givet. 30 år i musikens tjänst på rätt tydlig elitnivå har inte genererat någon säker tjänst och när jag varit hemma i VÄsterbotten senaste månaden har jag hedrande men givetvis omtumlande spelat på begravningar. Yngve Forsell som satte musikSkellefteå på kartan tog farväl den 16 januari. En positiv prägel med många glädjande stunder att minnas och ett framträdande av Anki Hedmark  som sjöng My Way så att tårarna trängde fram.

Det är klart man ska göra saker på sitt sätt och gå sin egen väg och inte alls på minsta sätt kräva eller bry sig om uppskattning där man bor och verkar. Man ska helt enkelt gå sin egen väg men det är klart när man kommer på besök så slås man av att resecentrum dvs första stoppet när besökare kommer till Umeå med Bottnia banan blir vid Lasarettet och om man överlever där får man komma till centrum…det är lite sumtomatiskt hur det fungerar i Umeå. Först ska man undersökas och kontrolleras och är man besvärlig då skrivs man ut.

 

Bli först att kommentera

Kyliga beslut

Av , , Bli först att kommentera 0

Fick härförleden veta att Ålidhemskolan som har lagts ner i besparingssyfte nu blir kvar till 2011 minst! Med andra ord har kommunen återigen skjutit sig i foten och jagat en besparing på kvadratmeter som slutar med pippi i kvadrat. Hur länge ska dessa utredare som enbart arbetar med siffror få hållas? Hur länge ska tjänstemän få lägga fram felaktiga ogenomtänkta beslutsunderlag till politiker som enbart ser till sina egna syften och inte medborgarnas när de fattar beslut som då måste passa partiet?

-24 i Örbyhus i morse och – 8 i Skellefteå…fortsätter denna globala uppvärmning kommer vi väl att frysa ihjäl

Bli först att kommentera

En vit jul

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag ber att få önska alla vänner och kollegor en God Jul och Ett Gott Nytt År!

Är det skillnad på vänner och kollegor kanske ni undrar? Ja visst en del kollegor är blott och bart  kollegor och skulle som kollegor inte lyfta ett finger för att ställa upp om det på minsta sätt skulle påverka deras egen situation negativt. Exvis tycka precis som jag gör men absolut inte låta det bli annat än en dunk i ryggen i smyg för att inte störa den "kollegiala" friden eller den egna möjligheten att få högre lön eller en tjänst.

Jag har nu fått nya arbetskamrater i Örbyhus norr om Uppsala och har i en termin träffat många fridsamma elever med stor potential men dåligt självförtroende och små ytor att röra sig på. Men jobbet är inlett och resultaten börjar komma. Ett luciatåg som påstods vara det bästa och proffsigaste i mannaminne och en julavslutning som enligt de som varit på skolan i 28 år var det bästa de hade upplevt! Minnet är ju kort men det är ju alltid trevligt att få beröm och givetvis slickar man i sig det dock väl medveten om att allt är inte guld som glimmar. Jag vet ju att oavsett vad jag åstadkom i Umeå i musikväg  inom skolan så hade jag alltid mina belackare, neggofiler och energivampyrer som tyckte att jag tog för stor plats och hade för hög svansföring och det kommer säkert att komma här också när smekmånaden är över. Det är i alla fall skönt att kunna se tillbaka på en termin där arbetsmetoderna som jag arbetat fram under många år i Umeå  fungerar även söder om Dalälven.

Nu åkte Tove ut i semifinalen i Idol men ingen större skada skedd för Tove har den personlighet och utstrålning som behövs för att nå en stor publik det gäller bara att slipa på detaljerna och göra jobbet. Det är en tuff värld att ge sig in i oändligt mycket tuffare än musiklärarens som i alla fall får sin månadslön oavsett resultat men nu fungerar det ju inte så för en  genuin musiklärare vill ha, se och höra resultat. Jag vet att en rektor sa åt mig när vi i besparingssyfte skulle ha större grupper och få mindre tid. "Sänk ambitionsnivån"! Om vi har utbildat fler skolledare i den kategorin i många år  så förstår man att resultaten i svenska skolan har rasat internationellt sätt. Sänk ambitionsnivån och spara pengar men se till att sätt lika höga betyg i alla fall så vi inte förlorar elever….eller?

SNART KOMMER TOMTEN!

 

 

Bli först att kommentera

Har någon koll på detta

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag har ju tvingats från stan på grund av att Umeå Kommun som policy bryter mot skollagen och lagen om anställning, allt enligt fackförbundets jurister. Nu när jag på säkert avstånd kan läsa  vk och bland annat Holmlunds bloggar så förvånas jag över att Umeå har råd med ett kommunalråd som bloggar på arbetstid och dessutom håller en nivå på sitt bloggande som är närmast anmärkningsvärt. En elak, ensidig tolkning av allt gynnar inte utvecklingen i samhället ej heller i Umeå.  De lobbande föräldrar som lyckades få centerprästen att  få Ålidhemskolan nedlagd i och med sitt förhärligande av Sofiehemsskolan har nu fått svar på hur den "lojaliteten" med socialdemokraterna lönade sig. Nu har Umeå kommun fullständigt i onödan p g a korttänkta beslut och dåligt skolpolitik försnillat 100 tals miljoner på att bygga en ny Ålidhemskola som nu visar sig bli för liten då Sofiehemsskolan också ska läggas ner. Det märkliga med allt ihopa är att den gamla Ålidhemsskolan skulle rymma bägge dessa skolor med mycket blygsamma medel och liten tillbyggnad. Jag begriper inte hur man tänker men svaret är väl möjligen som min pappa skrev en gång efter ett besök på kommunal fullmäktige: Upp flyga orden blott tanken stilla står!

Bli först att kommentera