Umeå är inte en stad med kultur

Läste i tidningen att "kulturstadsjuryn" kommit till staden för att under Fredrik Lindgren duperas att tro att Umeå minsann är ett föredöme då det gäller kultur. Lobby verksamhet kallas det och det kostar pengar. Det är givetvis ordnat så att alla stadens kulturarbetare inte får komma i närheten av den juryn för att kunna berätta om hur det är egentligen!

Den renommé som Umeå har som jazzstad kan stavas Lars Lystedt och jazzfestivalen i Umeå som numera förvanskas av en grupp personer som fick sig tillkastat det köttbenet till egen försörjning av en kulturchef på rymmen.

Att Lars Lystedt inte blivit hedersmedborgare i denna stad talar sitt tydliga språk. Umeå har ingen kultur. I stället målas alla kommunalfullmäktiges ordföranden i färg och sätts upp och förhoppningsvis blir det snart dax att måla Lennart H efter epoken har avslutats. Kulturnämnden sitter mest och bevakar bibilioteket och presidiet åker på konferenser. De kulturarbetare som finns i staden dvs de som inte tillhör Profilteatern som bl a har odlat fram kulturchefen själv har mycket svårt att få en liten skärv för sin verksamhet. Det finns inte någon som helst helhetssyn på kulturen i Umeå vare sig i det offentliga rummet eller i det mindre offentliga flummet. Det ser vi både på träd och statyer. Det är ett svammelssurium utan lika utförat av mer eller mindre självsvådliga tjänstemän.

Det är tyvärr så go vänner att Umeå inte alls lever upp till epitetet kulturstad i dess själsliga mening för att köpa hit saker och visa upp för etablissemanget är bara ett skådespel.

Det riktiga kulturlivet i Umeå är sprunget ur kulturarbetarna och de har ytterst litet stöd av kommunen Umeå som mest satsar pengar på döda ting.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.