Vad är egentligen en kulturelit

Det är väl helt fantastiskt att Umeå har lyckats dubera juryn så att Umeå ska få vara kulturhuvudstad 2014. Det handlar givetvis om att marknadsföra på rätt sätt och låta påskina att man gör mer än man faktiskt gör. Mängder av privata initiativ som kommunen långt ifrån har initierats eller betalat för har använts som exempel på att Umeå minsann är kulturstad. Utan dessa privata ideella krafter så skulle vi inte till närmelsevis ha det utbud vi har idag. Den som försökt få pengar från kulturnämnden och inte har varit med i Ögonblicksteatern har under många år insett att det knappast är lönt. Vi som startade och genomförde Stadsmusikanterna som Lennart H la ner efter två år för han inte tyckte det var något som kommunen skulle hålla på med! men vi kom tillbaka och kunde i samarbete med ett studieförbund och göra en ideell förening Musik o Scen…ansöka om pengar och fick en lite skärv att använda till detta. Det blev givetvis inget över till den som initierade projektet och det blev mycket lyckat och många gratis arbetstimmar till Umeå. Varje år fick man trots denna positiva respons söka pengar på nytt för samma sak och svaret blev allt "vi får se" och när tiden nästan var ute och det var för sent…då kunde det komma en startavgift. Detta höll på i flera år och stadsmusikanterna är ju något som är ett permanent inslag numera MEN när det privata initiativet försökte få en långsiktig lösning på detta så man kunde i god till planera tillsammans med skolorna så blev det nej.  Då ledsnade initiativet på att stångas mot administrationen och skriva nya ansökningar och bestämde sig för att strunta i det!

INGEN från kommunen gjorde minsta insats för att göra något men trycket från eleverna från skolorna blev så starkt att man till slut kände att man kanske skulle "göra stadsmusikanterna" men inte gick man till den som hade slitit i många år utan en bidragslöneanställd som inte hade en susning om verksamheten ringde upp "initiativet" och sa som följer: Jo du jag ska ha hand om stadsmusikanterna i år och kultur sa att jag skulle ringa dig för du visste vad det var och hur det skulle organiseras. TABLÅ! men tyvärr detta är Umeå en stor organisation av småpåvar iniom tjänstemannasektorn som ser på allt "von oben" och agerar lite fritt så där..se bara på våra stympade träd eller på satsningen på skatepark (som ungdomarna försökte bränna ner fö) utan att det egentligen finns den mängde skatande ungdomar i Umeå som krävs. I Örbyhus ett samhälle på 1600 personer ser jag betydligt mer skatande ungdomar än i Umeå. Yo!

Kultureliten festade runt och firade "segern" och det kanske var ett misstag av VK att sätta rubriken Kulturelit firade segern men om man tittar på de bilderna så inser man Umeås stora problem. Kulturlivet visat von oben Politiker, ishockeydirektörer, professorer och "finfölke" men inte en "riktig" kulturarbetare så långt ögat kunde nå!

De hade kanske inte tid och varför inte bjuda in Lars Lysted som faktiskt helt privat utifrån eget intresse och lidelse satte Umeå på världskartan då det gällde jazzmusiken.Han rullade in bollen, han tände brasan, han gjorde allt man är tvungen att göra i Umeå för att "det ska bli något"… Lars Lystedt borde bli och räknas till hedersmedborgare i Umeå för han har alldeles gratis betytt mer för Umeå än de som var och tog för sig på festen

 

Etiketter:

En kommentar

  1. Mea

    Min bror bor i Örbyhus, och jag har inte sett fler skrattande ungdomar där, däremot så är det nog fler supande ungdomar i tidigare åldrar. Och på tågstationen har en främlingsfientlig organisation sprejjat sin propaganda. Jag är glad att Umeå är kulturhuvudstad och inte Örbyhus…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.