Ett obegripligt opinionsläge!

Av , , Bli först att kommentera 4

Opinionsmätningarna avlöser varandra men överraskar sällan. Det som verkar tydligt är att Liberalerna har en  svår resa att passera fyra procentnivån. Miljöpartiet ligger också pyrt till, trots den allt genom den uppmärksammade miljödebatten. Sverige måste ställas om, bli fossilfria osv. Det borde locka fler väljare till Mp, men uppenbarligen uppfattar väljarna MPs program som helt orealistiskt. Är det att gå tillbaka till häst och vagn som vi får räkna med Mp på kuskbocken?

I en miljö där Sverige har uppenbara problem med flera väsentliga frågor som rör i stort sett varje medborgare borde opinionsläget vara helt annorlunda.

Energiproblem, brottslighet, ett av Europas högsta arbetslöshet, en skola som inte levererar tillräckligt många godkända elever, långa beslutsprocesser för att få våra företag att kunna utvecklas, 650000 människor som inte kan försörja sig själva, och så vidare.
Sverige kan mycket bättre, men måste skärpa sig om vi inte skall förlora vår ställning som ett välfärdsland.

 

i den miljön borde opinionsläget vara helt annorlunda. Oppositionen borde ett år före nästa val leda med minst fem procent före en obegriplig regering med S och Mp med hoppande stöd från C och V.

Jag är djupt bekymrad över Sveriges framtid.

Min uppmaning till oppositionen blir därför: öka tempot omedelbart!

 

Bli först att kommentera

Högre pris på elen i norr!

Av , , Bli först att kommentera 6

Nu väntas ännu högre priser på elen i norr. Anders Ygeman tycker att det är orättvist att norra Sverige har lägre pris än södra Sverige. På annat sätt kan man inte tolka utredningingsdirektivet som regeringen lagt. Billigare i norr måste jämnas ut menar regeringen. Priserna måste utjämnas mellan våra fyra prisområden, menar regeringen.

Slutsatsen kan inte bli annan än att priserna för elen blir högre i norr och lägre i söder.

Att regeringens misslyckande inom vår energiförsörjning är uppenbar, borde rimligen få svenska folket att reagera.

Detta misslyckande måste få konsekvenser politiskt.

Bli först att kommentera

Moderaterna håller partistämma i Helsingborg.

Av , , Bli först att kommentera 2

Mindre än ett år till nästa allmänna val, och partistämmorna avlöser varandra. Denna helg samlas moderata företrädare, riksdagsledamöter, kommunalråd, regionråd och massor av andra, för det mesta arvoderade politiker. Nu vässas argumenten och taktiken för att möta väljarna nästa höst, för att uppnå bästa möjliga valresultat.
1997 fick Moderaterna i Västerbotten äran att vara värdar för stämman, för första gången i Norrland. Och på Umeå Folkets Hus!

Som länsordförande fick jag hälsa delegaterna välkomna till Västerbotten och Umeå. Ett härligt höstväder lockade senare tusentals Umeåbor till Vänortsparken för att lyssna till partiordförande Carl Bildt som vid tidpunkten arbetade på uppdrag av FN i Bosnien efter inbördeskriget. Partiets opinionssiffror som kom lagom till festbanketten på lördagen visade på 34%. Lyckan var fullständig.

När vi vaknade på söndagsmorgonen möttes vi av rubrikerna att Prinsessan Diana omkommit i en tragisk bilolycka i en tunnel i London. Det la faktiskt en tydlig sordin på stämningen den sista dagen.

Som ett resultat av stämman invaldes jag i partiets valberedning, som längre fram ledde fram till att jag blev dess ordförande. Ett viktigt uppdrag naturligtvis. Bo Lundgren, partiordförande under katastrofvalet 2002, ansåg själv att han borde få fortsätta som ordförande. När jag meddelade honom beskedet att det inte var aktuellt, blev han minst sagt upprörd, och lät mig förstå att ” det skulle jag få ångra”. Någon timme senare kallade han till presskonferens och lät meddela att han ” inte stod till förfogande”!

Frågan gick till Fredrik Reinfeldt som accepterade, och resten är historia. Första mandatperioden 2006-2010 var utmärkt, full av bra beslut för Sverige. Nästa blev dessvärre en trött period som avslutades med en knapp valförlust, men som mycket väl kunnat innebära att Reinfeldt stannat som statsminister. Det hade varit det naturliga, och gått utmärkt såvida inte S hade gjort upp med SD om regeringsmakten. Knappast troligt. En pinsam sorti från Reinfeldts sida.

Nu hoppas jag att Moderaterna har skakat av sig det Reinfeldtska spöket och går med full maskin för att åter äntra regeringsmakten. Partistämmans riktlinjer blir därför väldigt viktiga.

Misslyckas man 2022, måste kaptenen på Moderatskutan bytas ut redan om ett år.

 

Bli först att kommentera

600 miljoner i överskott i Umeå kommuns kärnverksamhet!

Av , , Bli först att kommentera 2

Idag får vi besked att Umeå kommuns kärnverksamhet lämnar ett rejält överskott. 600 miljoner. Förutom detta tillkommer nästan 200 miljoner från bolag och försäljningar.

Lysande! Umeå kommun med dess företag går bra. Hur skall man analysera resultatet? Att företagen gått bra med de förutsättningar de verkar under, är naturligtvis bra. Men hur skall man tolka att både skolan och äldrenämnden lämnar ett överskott.

Kommunen har en stor budget att hantera. En budget som fördelas efter politiska prioriteringar mellan de olika nämnderna, förvaltningarna.

Det enklaste i en kommunal verksamhet är naturligtvis att öka kostnaderna, varför dagens besked är en eloge till alla som verkar inom de olika kommunala förvaltningarna. Man har utfört sitt uppdrag, men varit försiktiga med skattebetalarnas pengar!

Den uppenbara slutsatsen måste bli att Umeås skattebetalare har en alldeles för hög kommunalskatt. Hög tid att sänka den till jämförbara kommuners, med två kronor.
Jag förväntar mig att Moderaterna och dess Allianskollegor går fram med förslag om märkbart sänkt kommunalskatt!

Bli först att kommentera

Nu startar jag min blogg!

Av , , Bli först att kommentera 3

Det tog bara ett decennium innan jag kände att det var dax att börja blogga. Efter femtio år som Umebo finns naturligtvis starka känslor kvar för min hemstad. Om Umeås utveckling och politik kommer jag att tillåta mig att ha synpunkter på. Med dagens medialandskap är det enkelt att följa utvecklingen även om vi bor i ett annat land. Utvecklingen i Sverige känner jag mig mycket orolig inför, vilket säkert kommer att bli föremål för mina subjektiva åsikter. Spanien, mitt nuvarande hemland, är jag väldigt nöjd med. Vänligheten, respekten generationer emellan, sjukvården, polisens närvaro, och naturligtvis det fantastiska klimatet. Utvecklingen av pandemin kommer jag också att återkomma till.

Jag hoppas att vi hörs, och tveka inte att komma med kritiska synpunkter, på mina inlägg. Ett respektfullt samtal utvecklar oss alla.

Anders av Ava

 

ps. Ava var min barndoms by i Nordmalings kommun, som skänkt mig så många fina minnen.

 

Bli först att kommentera