Moderaterna håller partistämma i Helsingborg.

Mindre än ett år till nästa allmänna val, och partistämmorna avlöser varandra. Denna helg samlas moderata företrädare, riksdagsledamöter, kommunalråd, regionråd och massor av andra, för det mesta arvoderade politiker. Nu vässas argumenten och taktiken för att möta väljarna nästa höst, för att uppnå bästa möjliga valresultat.
1997 fick Moderaterna i Västerbotten äran att vara värdar för stämman, för första gången i Norrland. Och på Umeå Folkets Hus!

Som länsordförande fick jag hälsa delegaterna välkomna till Västerbotten och Umeå. Ett härligt höstväder lockade senare tusentals Umeåbor till Vänortsparken för att lyssna till partiordförande Carl Bildt som vid tidpunkten arbetade på uppdrag av FN i Bosnien efter inbördeskriget. Partiets opinionssiffror som kom lagom till festbanketten på lördagen visade på 34%. Lyckan var fullständig.

När vi vaknade på söndagsmorgonen möttes vi av rubrikerna att Prinsessan Diana omkommit i en tragisk bilolycka i en tunnel i London. Det la faktiskt en tydlig sordin på stämningen den sista dagen.

Som ett resultat av stämman invaldes jag i partiets valberedning, som längre fram ledde fram till att jag blev dess ordförande. Ett viktigt uppdrag naturligtvis. Bo Lundgren, partiordförande under katastrofvalet 2002, ansåg själv att han borde få fortsätta som ordförande. När jag meddelade honom beskedet att det inte var aktuellt, blev han minst sagt upprörd, och lät mig förstå att ” det skulle jag få ångra”. Någon timme senare kallade han till presskonferens och lät meddela att han ” inte stod till förfogande”!

Frågan gick till Fredrik Reinfeldt som accepterade, och resten är historia. Första mandatperioden 2006-2010 var utmärkt, full av bra beslut för Sverige. Nästa blev dessvärre en trött period som avslutades med en knapp valförlust, men som mycket väl kunnat innebära att Reinfeldt stannat som statsminister. Det hade varit det naturliga, och gått utmärkt såvida inte S hade gjort upp med SD om regeringsmakten. Knappast troligt. En pinsam sorti från Reinfeldts sida.

Nu hoppas jag att Moderaterna har skakat av sig det Reinfeldtska spöket och går med full maskin för att åter äntra regeringsmakten. Partistämmans riktlinjer blir därför väldigt viktiga.

Misslyckas man 2022, måste kaptenen på Moderatskutan bytas ut redan om ett år.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.