Tydlighet Tack!

”Annika fallet” har fått massor av människor att reagera om de reagerar på försäkringen och regelverket i sig eller den vinklade ”sanning” SVT valt att presentera är svårt att säga. Men min kvalificerade gissning är att de allra flesta reagerar på något dom tror är sanningen…… men egentligen är det SVT´s helt felaktiga bild av sjukförsäkringen.

Visst finns det brister i försäkringen men det allra mesta har blivit till det bättre.
 
Jag tycker det är väldigt bra att debatten leder till att försäkringen granskas. Men efter att ha följt debatten i spåren efter ”Annika fallet” vet jag att media inte visar hela sanningen och att en hel del information är direkt felaktig. Om man inte redovisar all fakta är det lätt att det uppstår missuppfattningar och feltolkningar. Det är illa, väldigt illa eftersom det i mångt och mycket leder till en stor oro för de personer som idag är sjuk och i behov av försäkringen.  
 
Sjukförsäkringen är snårig och ibland svår eftersom många begrepp är så lika men snälla SVT be någon om hjälp att förklara så att ni förstår försäkringen innan ni kablar ut direkta fel till allmänheten. 
 
Förhoppningsvis gör Försäkringskassan nu ett allvarlig menat försök att en gång för alla (som arbetar för media) förklara skillnaden mellan de olika ersättningar som kan bli aktuella för sjuka människor.
 
Är det fel att ha en försäkring som tror på individens möjligheter? Är det fel att ha en försäkring som erbjuder individen en möjlighet att pröva sin förmåga? Är det fel att se på individens möjligheter? Nej det tycker inte jag!  
 
Att det fortfarande finns en hel del att önska av politikerna och förslag på ändringar i försäkringen vet ni redan att jag tycker men det kommer mera……
Etiketter:

4 kommentarer

  1. Lena Strömberg

    Det finns alltför många fall av de som behandlats på ett felaktigt sätt. Där är det inte endast medias uppslagna vittnesmål utan också många människor som har vänner och bekanta som råkat illa ut.

    Det är en skymf att negligera sjuka på sätt som skett. Naturligtvis är det politikernas ansvar.

  2. Ancie

    Hej.Jag har haft med FK att göra under flera år så jag talar av egen erfarenhet.Under alla år har jag bara haft en handläggare som lyssnat,informerat,stöttat och gjort saker i tid…en enda av säkert 10st,minst.
    Förutom denna enda har jag bara mötts av misstro,fördröjda utbet(6mån som mest)och kränkande uttalanden.Ska det verkligen vara så????
    Nu blir jag utförsäkrad den sista Nov,trots massa intyg av både egna läkare och FK:s hopsatta utredare,om deras ord inte har nån betydelse varför då ha en utredn?
    Jag vet att jag ej kommer klara AF:s 3 mån så då blir jag ”nollad”.Orkar inte med detta…

  3. Anna-Karin Sjölander

    Svar till Ancie (2010-11-11 22:19)
    Jag är uppriktigt ledssen för din upplevelse av bemötande och stöd från Försäkringskassan och Nej det ska verkligen inte vara så! Du skall självklart mötas med respekt.Du skriver att du inte kommer att klara AF och att du kommer att nollas….den meningen gör att det känns som du skulle behöva få en förklaring till hur systemet fungerar.
    Om du vill få en förklaring är du välkommen att besöka mig på servickontoret på Försäkringskassan.

  4. Eva Isacsson

    Är det fel att ha en försäkring som tror på individens möjligheter? Är det fel att ha en försäkring som erbjuder individen en möjlighet att pröva sin förmåga? Är det fel att se på individens möjligheter? Nej det tycker inte jag!
    Nej det är inte fel!! Förr gjordes ingenting! Och för högutbildade gavs inga besked. Åren gick och olika negativa svar. (Så är det visst fortfarande? Högutbildade förmodas klara sig själva? Och enligt min erfarenhet ska de klara sig trots anmäld arbetsskada.)

    Det är stor skillnad på att erbjudas något – mot att tvingas till något! Att var sjuk och inte själv få avgöra vad jag behöver för att bli frisk – att istället hotas av väsentligt försämrad ekonomi och behöva sno sig att minska sin kostym – sälja bostad, ev byta ort…och samtidigt vara sjuk…?
    Kraven ska ställas på dem som är anställda för att fixa hälsan och arbete – inte på de sjuka och arbetslösa.
    Självklar ska alternativ erbjudas som sagt, men inte samtidigt rycka undan ekonomin för folk. Det kostar att söka jobb – att ringa, att åka,…Inga pengar – ingen chans.
    OM inte folk själva har ansvaret för att bli friska och kunna betros kunna avgöra själva…hur ska folk kunna bli ansvarfulla och vuxna?
    Och bara det, att de beläggs med tystnadsplikt och inte kan klaga om de hamnar hos en anordnare som inte ger något av det som utlovats…. sådana tongångar känns mycket skrämmande…. Du är yngre än jag och reagerar kanske inte?
    Begreppen demokrati och mänskliga rättigheter verkar ha tappat den betydelse de haft?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.