Hälsa måste vara viktigare än upphandling!

Vad är hälsa för dig och hur viktigt är det?
 
För mig är hälsa en förutsättning för ett gott liv och något alla borde ha rätt till! Hälsa är viktigt och här måste våra politiker våga välja hälsa före upphandling. En bra hälsa börjar med vällagad mat av lokalproducerade råvaror utan tillsatser.
 
Om vi gör som vi alltid gjort blir inget bättre vi måste våga tänka nytt!!!
 
En god hälsa är vällagad mat av god kvalité i kombination med fysiska aktiviteter som stärker kroppen och ett fungerande socialtnärverk.
För att lära sig goda rutiner för mathållning, motion och socialgemenskap måste man få öva, öva och öva. Här har vi som vuxna, föräldrar och medmänniskor ett stort ansvar att vara goda förebilder men även skolan ett stort uppdrag att finnas som komplement till det barnen får med sig hemifrån.
 
Vi måste våga fråga vad våra barn och äldre får för mat serverad av kommun och landsting. Är det hemlagat eller halvfabrikat? Är det ekologiskt odlat? Är maten närproducerad? Är det äkta vara eller tillsatser?
 
Att vi 2010 endas serverar 10% ekologiska livsmedel känns omodernt.
 
Men sen kan man fråga sig hur många procent av den serverade maten är lagad direkt från råvara? hur många procent är halvfabrikat? Ja helt enkelt ,hur mycket äkta mat serveras på tallriken?   
 
Ska vi skapa goda förutsättningar för individens välmående måste maten vara av bra kvalitet. Lokalproducerade råvaror som förädlas till vällagad mat är ett måste i kombination med politiker som vågar ta ansvar för att skapa förutsättningar till bra mat.  
 
Upphandlingspolicy får inte vara viktigare än innevånarnas hälsa!
Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.