Upp på barrikaden tjejer!

Hur optimistisk är arbetsförmedlingens ”jobbprognosen” för 2011 och 2012? Visst det ser bra ut att ytterligare 100 000 beräknas få en sysselsättning under de kommande två åren. Och ja det är positivt att närmare 4,7 miljoner av de totalt 4,9 miljonerna i arbetskraft är sysselsatta.  

Med trots det känner jag mig mer än upprörd, förbannad och lätt nedstämd av rapporten pga. dessa punkter.
 
  • Antalet utomeuropeiskt födda kvinnor i arbetsför ålder har ökat avsevärt och för dessa kvinnor finns otaliga trösklar och hinder på vägen in i arbetslivet. Det gäller även de utrikesfödda kvinnorna som har högre utbildning.
  • De inrikesfödda kvinnorna har högre utbildning än de inrikesfödda männen men kvinnorna står trots det längre från arbetsmarknaden.
  • Gapet mellan mäns och kvinnors sysselsättningsgrad är den största på flera årtionden.
 Så upp på barrikaderna tjejer och alla framåtsträvande män!
 
Hur kan det vara så här 2010? Min alldeles egna teori är att jämställdhet mest är ett ord….verkligheten är tyvärr inte jämställd…..men tack och lov kan vi förändra!   
 
Män anställs på ”likhet” i stället för skicklighet
Män anställs av en med liknande erfarenhet i ställer för på betyg och utbildning
Helt enkelt, Män anställs!
 
Det gör mig oxtokig!  
 
Hur ska vi få bukt med detta?
 
Kvotering? Nej Tack
 
Men vi medmänniskor som tror på mångfald måste fortsätta diskussionen. Vi måste fostra våra döttrar och söner till medmänniskor, Vi måste våga gå säga ifrån och Vi som engagerar oss politiskt måste våga agera.  
 
Kanske vore lösningen att ansökningar helt avidentifieras.
 
Om vi inte tar tillvara den kvinnliga mångfalden kan vi säga tack och hej till fortsatt tillväxt, utveckling och välfärd i Sverige.   
Etiketter:

3 kommentarer

  1. Eva Isacsson

    Tja, utländska kvinnor eller svenska? Spelar väl ingen roll? Förr fanns hemmafrun som snöt både sine egna och andras ungar om det behövdes. Grannen fick hjälp vid akuta behov. Barnen kom hem till städat hem och fick riktig mat. Helgerna kunde hela familjen ägna åt utflykter – vara tillsammans. I stället för att shoppa och städa. Inga affärer var öppna – även affärsfolk fick vila. Idag konkurrerar vi kvinnor med männen om arbeten som inte finns. Till dagens kvinnoyrken behövs fleråriga studier… och nu har samhället inte råd med dessa… mångar hamnar i FAS3. Med studieskulder!
    Jag skulle kunna utveckla mig mer men…. Största felet som gjordes – var att inte ge kvinnorna pension och sjukförsäkring. Då hade hon gladeligen tagit hand om sina barn. Därefter sökt sig ut. Barnen hade varit mer harmoniska och inte kostat samhället extra åtgärder som idag. Nej vi ska inte ha någon kvinnofälla. Men vi borde diskutera vilket samhälle som gagnar det uppväxande släktet – vilket oxå skulle trygga vår ålderdom. Att se åldringar ”misshandlas” – vem längtar bli vuxen och gammal då? Jag vill påstå att ingen mår riktigt bra i denna alltför snabbt föränderliga värld. Ekonomisternas värld. Det finns andra värden som försvinner i de snabba besluten.
    Ja, varför hörs inga kvinnoröster? Det är totalt tyst!

  2. Sami Sjölander

    kommentarer rörande problemen av diskriminering i arbetssamhället, där skillnaden på högutbildade män och kvinnor, enligt statistik som tydligt visar att det finns problem mellan löner och arbete.

    ett av problemen som tyvärr inte lyfts fram tillräckligt är det val av utbildning som gör av de blivande studenterna detta gäller både kvinnor och män. är att män procentuellt söker sig till ingenjör, tekniska, läkare eller data-utbildningar på universiteten / högskolorna. samtidigt som kvinnor i större utsträckning söker sig samhällsinriktade program, omvårdnad, socionom, undersköterskor eller liknande, vilket är något vi i samhället måste försöka göra om då de jobb inom de sektorn betalar mindre på dagens arbetsmarknad än de ”klassiskt manliga”(ursäkta uttrycket). vi måste skapa ett samhälle där vi inte tvingar till en jämnare fördelning utan faktiskt ändrar samhällets ideologiska idéer. sen finns problemet med det jobb som procentuellt flest kvinnor söker utbildning har en mer begränsad marknad inom ny anställningar. vilket tyvärr leder till att du står där med ett diplom men utan jobb.
    skulle man lyckas skapa en frivillig 50 procents fördelning inom alla yrken skulle man med största sannolikhet skapa så att lönerna mellan de två köns grupper vi diskuterar att försvinna. det finns en studie dom gjort inom ämnet dock i U.S.A, att inom olika arbetssektorer t.ex. data, läkare, omvårdnad att skillnaden finns med dock marginal, utan att det mer handlar om att det olika könen väljer om dom vill utbilda sig till höginkomstjobb eller låginkomstjobb.

    låt oss skapa ett samhälle där individen hamnar i fokus efter prestation, erfarenhet och lämplighet.

    och låt oss sluta se i X och Y eller ursprung eller tro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.