En hjärtefråga på alla hjärtans dag

Jag vill passa på att på alla hjärtans dag ta upp något som ligger mig varmt om hjärtat. De anställda och utpekkades situaiton. Ja för så är det, media har dragit upp ett drev mot de anställda på Försäkringskassan.   

Kritiken på oss anställda inom Försäkringskassan har haglat från media och det har sedan spridit sig som en farsot till vanliga medmänniskor. Det har gått så långt att man startat en grupp på facebook ,en grupp som verkligen hatar och dissar oss anställda. Kränkande? Avgör själv! Är derqas verklighet min verklighet, gör det mig som anställd på Försäkringskassan till en ond, elak och hjärtlös Försäkringshäxa?
 
Nej verkligen inte!
 
Jag vill därför ge er min egen bild av en helt vanlig ”Försäkringshäxa”.
 
Som anställd på försäkringskassan administrerar vi Försäkringen, ett bubbelbottnat jobb eftersom vi utgår från ett regelverk och ska se till att människor får rätt ersättning samtidigt som vi måste vara rädd om människors skattepengar. Det är trots allt Svenska folket som är vår arbetsgivare och de folkvalda politikerna som skriver reglerna.   
 
Medias bild har gjort det tuffare och politikernas beslut om minskad budget har gjort arbetssituationen än svårare. Trots det är jobbet givande eftersom man har den stora förmånen att få arbeta med människor. Det är också väldigt påfrestande eftersom många som vi möter mår dåligt, riktigt riktigt dåligt.
 
Men det är helt fantastiskt att få hjälpa individer förstå försäkringen och hjälpa dem att få rätt ersättning, ge dem möjlighet att överklaga beslut och att lotsa dem rätt i hur deras rättigheter och skyldigheter ser ut. Och jag kan säga att de allra flesta som arbetar med mig utför sitt uppdrag med stor yrkesskicklighet och med en enorm empati för de individer dom möter. Vi är många som känner en stolthet över det goda vi lyckas med men tyvärr får aldrig de goda exemplen något utrymme i media.  
 
Reglerna som vi utgår från i våra bedömningar är utarbetade av politiker och ibland är reglerna bra ibland är reglerna helt åt H-vete. Det gör inte att jag som anställd kan skriva om reglerna men jag har möjlighet att påverka genom att aktivt arbeta för att vi skall få till en förändring.
 
Just nu är det tre stora problemområden i försäkringen och det är skyddet för den sjukpenninggrundande inkomsten(SGI) och reglerna kring bostadsbidraget(BOB) och att antalet dagar med sjukpenning är begränsat. Stora frågor där det finns massor att göra för att inte försätta redan drabbade människor i en ännu värre situation.  
 
Det två stora frågor som inte lyfts i media men som vi måste göra en översyn på är SGI och BOB. Frågor jag lovar att återkomma till eftersom jag inte kan blunda för de brister som finns.
 
För hur konstigt det än kan låta för er som redan bestämt er för att alla på Försäkringskassan är hjärtlösa och kallhamrade är jag en ”Försäkringshäxa” eller kanske ett "Försäkringshelgon" med stort hjärta som har för avsikt att fortsätta kämpa för den enskilda individen och för att vi skall ha en socialförsäkring som är nutida och passar för de behov som Svenska folket har.  
Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.