Vanvård måste stoppas och Carema sparkas ut – eller ???

Efter skriverierna i media om Caremas vanvård ringer VF´s reporter Olov mig för att få min och Centerpartiets åsikt och jag vill dela med mig av frågorna och svaren till er som är intresserad.

Hur ser du på det som hänt inom äldrevården & Carema Care?
Vanvård och missförhållanden med brister på äldreboenden är något vi aldrig kan acceptera oavsett om det drivs privat eller kommunalt. Att bristerna rapporteras och lyfts i media är bra för då får vi en debatt om kvalitet. De gör också att vi kan får säkrare, tryggare och mer kvalitativa tjänster.  
Ska Umeå kommun förlänga avtalet på Teg?
Det är en självklarhet att man skall förlänga avtal med privata aktörer men förutsättningen för att man skall förlänga är självklart att deras verksamhet håller kvalitén.  Att som Vänsterpartiet och socialdemokraterna helt säga nej till privata alternativ är att inskränka valfriheten för de äldre, ta bort alla möjligheter till positiv konkurrens och minimera mångfalden.  
Eftersom kommunerna har ansvaret för äldreomsorgen blir det viktiga att hitta fungerande system att följa upp och säkerställa insynen i den verksamhet man köper eller själv bedriver. Och det är ett arbete som man hela tiden måste arbetar med.
Ska Umeå ha privata alternativ?
Självklart skall vi ha privata alternativ, skall vi kunna erbjuda de äldre ett värdigt liv och möjlighet att känna välbefinnande måste det också finnas ett mångfald. Och skall Umeå kommun kunna erbjuda våra äldre ett mångfald måste det finnas privata alternativ.
 
För mig är det helt enkelt självklart att det är kvalitén och möjligheten att möta vårdbehovet som skall styra om avtalet förlängs inte som vänsterpartiet vill, ägandeformen.
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.