Våga förändra

Att våga förändra är naturligt och något vi ständigt gör.

Att omorganisera eller förändra väcker ofta känslor. En del vill alltid förändra, andra föredrar att aldrig förändra men de allra flesta vill nog förändra när det behövs och om man förstår orsaken till förändring.  

Vi kan jämföra med det vanliga livet som är en process med ständig förbättring. En förändringstakt man själv kan påverka och där man deltar i styrningen. När vi jobbar med att förädla en produkt och ständigt jobbar med utveckling för oss själv är det ofta självklart. Idag ser många denna lärprocess som en nymodighet som uppfunnits av Toyota men jag lovar att min morfar & mormor jobbade efter samma princip i sitt jordbruk.  

Med ett ”revolutionerande” Lean-tänk kan Försäkringskassan göra det till en dygd att upptäcka brister i socialförsäkringen men då måste vi få förtroendet från våra politiker och deras odelade uppmärksamhet när vi berättar vad som kan förändras och förbättras. Vi måste också få mandat att belöna det som vågar upplysa om brister inte bara i processen utan också i regelverket.

Låt oss hoppas att politiken är mogen att ta till sig de brister som finns i systemet och därför bidrar till en förändring för ett tryggare samhälle. Ett samhälle där det alla viktigaste är att se till att den sociala tryggheten är inom samma myndighet för att underlätta den rehabiliterandeprocessen som alla har rätt att få. Är man utanför systemen hamnar man i utanförskap och så har det alltid varit. Men det är inte längre något vi kan blunda för. Ta bort allt utanförskap och bygg socialtryggheten till alla.

Ta bort fallgroparna mellan socialförsäkringen, arbetslöshetskassan och utanförskapet.  

En försäkring, en myndighet och ett gemensamt ansvar från en myndighet som specialiserar sig på att finnas där för människan när livet förändras. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.