Titta inte bort!

Tusentals svenskar födda i Rumänien lever och verkar fullt integrerade i det svenska samhället. Enligt en nyligen publicerad studie av Joakim Ruist vid Göteborgs universitet, ”The Fiscal Consequences of Unrestricted Migration from Romania and Bulgaria”, bidrar var och en av dem med i genomsnitt 30.000 kronor årligen till Sveriges statskassan.

Så vad är det för faktorer som bidragit till att dessa människor integrerats i samhället?

Och vad kan vi göra för att åstadkomma en social integration och ökad anställningsbarhet för alla som idag tigger på våra gator?

Vad kan vi göra om dom vill bo och verka i Sverige?

Vad kan vi göra om dom vill bo och verka i ett annat EU-land?

Vad kan vi göra om dom vill återvända till sitt hemland?

Ja vad gör vi för alla män och kvinnor vars val att tigga på gatorna i Umeå är det minst dåliga valet? Och i vissa fall den enda lösning dom ser för att barnen skall få mat i magen.

Ingen kan få mig att tro att det är ett lätt val att tigga.

Inget kan få mig att tro att det försvinner om vi tittar bort!

Efter en livlig samtalskväll anordnat av Centerpartiet och Studieförbundet vuxenskolan där Ola Nordebo VK:s politiska chefredaktör lotsade publiken och panelen som bestod av Claes Haglund, projektledare Crossroads Göteborg, Satu Lindgren- romsk brobyggare i Umeå, Ewa-Klingefors-​Hedlund – Umeå kommuns socialdirektör och Frederick Federley, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson är jag säker på att det finns en kraft i samhället och det är alla människor som vill hjälpa till. De är den kraften som genom gemensamma insattser kan göra det möjligt att få tillstånd en förändring. För trots att allt fler får det bättre i Umeå, Sverige, EU och Världen så finns det en fattigdom som är förödande.

På medmänsklig nivå kan vi som enskild individ engagera oss i personerna som sitter på gatan och tigger eller engagera oss i sakfrågan för att få en förändring.

På kommunal nivå kan stödet till föreningar som jobbar med integration eller för de mest utsatta ökas. Men det finns också stora vinster om socialtjänsten får till ett samarbete med föreningslivet och kyrkan.

På riksdagsnivå bör politikerna ta ansvar för att det blir ett Myndighetssamarbete för att förbättra situationen för de utsatta. Det skulle också behövas ett samarbete mellan Svensk och Rumänsk polis med syfte att förhindra människohandel och andra brott som ibland förekommer i anslutning till tiggeri

På EU nivå bör det finnas en kontroll som innebär att länder som inte använder bidragen på rätt sätt får en reprimand som är kännbar.

Efter samtalskvällen den 7 maj som Centerpartiet ordnade känner jag mig optimistisk och det beror till stor del på den humanitära viljan att hjälpa som finns bland Umeborna och modet att inte titta bort utan att ta ställning för de som behöver få sin röst hörd!

Tillsammans kan vi!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.