Fas 3 – Våga Fråga

Centerpartiet och Annie Lööf har sett att Fas3 inte vart tillräckligt bra hjälp för den som står långt från arbetsmarkanden som politikerna hoppats när Fas3 infördes. Annie vill därför införa en Jobb fixar peng. Bra att du agerar Annie, men snälla stanna upp en liten stund och fundera.

Med facit i hand kan vi gemensamt konstatera att det är trist att politikerna och deras utredare inte tog ett ordentligt snack med långtidsarbetslösa människor och erfarna handläggare på AF innan FAS3 infördes. Hade dom gjort det hade de kunnat få en samlad bild av vilka behov som fanns och beslutet hade då med största sannolikhet sett annorlunda ut. Helt annorlunda.

Som det är idag blir Människor fastlåst och handläggarna på AF blir bakbundna, det beror på att pengarna är knuten till program. Är du inte inom ramen för det programmet får du inget stöd. I värsta fall försöker den hjälpsamme handläggaren på AF hitta ett hinder så att kunden får ta del av programmet och människor fråntas sin egen kraft och förmåga. Det kommer även att ske hos privata aktörer.

Så snälla Annie när du nu föreslår att FAS 3 skall ändras och föreslår jobb fixar peng som lösning fattas det något.

Jag har inget emot att man konkurrensutsätter AF det kan säkert vara bra förutsatt att kvalitén på utförandet är så bra som möjligt och politikerna kan garantera att det inte blir korrupta system.

Vad är orsaken till att Arbetsförmedlingen misslyckats?
Min bedömning är att det beror på felaktiga politiska beslut, så gör om, gör rätt.

Jag föreslår att regeringen verkligen tar reda på vad felet beror på innan beslut om något nytt fattas. Det gör man bäst genom att fråga dem de berör och de handläggare som arbetar närmast den grupp av människor som hamnat eller riskerar att hamna i FAS 3. Ett verklighetsförankrat underlag som leder till förändring innebär alltid mer pang för pengarna, alltså ett mer lyckat resultat.

Privata bilder maj2014 034

4 kommentarer

  1. Susanne Perneholm

    Hej Anna-Karin…
    Tänk vad mycket som skulle fungera bättre och smidigare om, som du skriver i ditt inlägg, de som berörs och har erfarenhet skulle tillfrågas. Jag håller med dig om att besluten skulle vila på ett verklighetsförankrat underlag. Jag har tidigare jobbat som underleverantör åt AF som jobbcoach. Jag var aldrig riktigt bekväm i den rollen, dels min egen ersättning som jag tyckte var oproportionerlig utifrån mitt uppdrag. Det är motsägelsefull med tanke på att jag är egen företagare, men varför skulle jag ha en bonus när min klient skaffade sig ett jobb, när det egentligen är hen som skulle premeras för en lyckad jobbsökarinsats? Jag har själv varit arbetslös och vet hur nerbrytande det kan vara. Jag var övertygad om att fackföreningarna kunde erbjuda någon typ att medlemsservice till sina arbetslösa medlemmar. Jag blev MYCKET förvånad när jag insåg att så inte var/är fallet. Det blev grunden till att jag startade mitt företag – jag såg att det fanns ett behov. Vem eller var får de arbetslösa information/hjälp att hantera sin nya tillvaro som arbetslös, en tillvaro som är mer än att skriva jobbansökningar och göra upp handlingsplaner. Idéen om en jobb fixar peng är inte helt fel – eller varför inte kalla det för Utbildningspeng där den arbetssökanden tillsammans med en handläggare gör upp om en strategi för hur pengarna ska hjälpa individen att komma närmare ett jobb. Jag tycker att vi ska ha kvar AF och utveckla organisationen till en plats där personalen kan känna att de möjliggör människors potential och de arbetssökanden upplever att det finns fler möjligheter än hinder. Det är dags att sluta behandla arbetslösa som en vinstgivande handelsvara, för det är så många känner sig när de sitter hos det andra eller tredje omställningsföretaget för att lära sig skriva framgångsrika CV:N. Det spelar ingen som helst roll hur bra CV du har om ditt självförtroende är i botten. Ja, jag skulle kunna skriva nästan hur mycket som helst om detta eftersom det är något som engagerar mig. Men jag väljer att avsluta här, och – bra att du tar upp detta./Susanne

    • Anna-Karin Sjölander (C) (inläggsförfattare)

      Tack för din klokskap Susanne och jag förstår att du har mer att dela med dig av.
      Tillsamans kanske vi kan få detta att fungera på ett bättre sätt, det är I alla fall min förhoppning.

  2. Fred Torssander

    Det är ingen tvekan om att Fas 3 lyckas dåligt med att skaffa jobb till långtidsarbetslösa. En del av förklaringen ligger i att sådana anställningar som kunde ha varit tillgängliga för långtidsarbetslösa i stället utförts av samma långtidsarbetslösa inom ramen för åtgärderna. Denna modell för statliga ingripanden i syfte att dumpa löner och villkor kallas internationellt för Workfare. Och Sverige fick kritik från FN-organet ILO för detta redan år 2000. Att verksamheten fortsätter i allt större omfattning och under ständigt nya namn beror troligen på att den bidrar till billigare personal inom vård – skola – omsorg och till större vinster för privata företag av olika slag. http://hd.se/skane/2014/04/19/har-tjanar-man-dubbelt-pa/ Dessutom minskar skattekostnaderna genom att allt fler arbetslösa tvingas försörja sig på släkt och vänner i stället. Antalet arbetstillfällen som löne- och villkorsdumpas genom verksamheten har jag beräknat utgående från antalet inträffade arbetsolyckor . http://www.fredtorssander.se/fredpress/2014/03/29/antalet-i-workfare-2012/

    • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

      Som du redan förstått tycker jag att FAS3 är förkastligt, det är också en produkt av Sveriges historia. Vi har under många år fått lära oss att storebror staten skall ta tag i allt och att den egna förmågan knappt är att räkna med och den känslan förstärks ännu mer i FAS3 då Fas3 anställningar tyvärr sällan övergå i en anställning.

      Ta bort den här typen av subventioner och stötta de arbetslösa genom att stötta deras väg till arbete där dom behöver stöd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.