Kampen mot Kemikalierna

Vad är det i pennan barnen ritar teckningar med?
Vad är det för kemikalier i leksakerna på förskolan som barnen leker med?
Vad är det i besticken och i tandborsten?

Vi i Centerpartiet tycker att det borde vara självklart att vi inte ska behöva oroa oss över vilka kemikalier vi på olika sätt utsätts för. Att slippa oroa sig för att våra barn, och vi själva, inte utsätts för farliga ämnen i vardagen är en fråga om trygghet. Alla har rätt till en giftfri vardag.

Under de senaste åren har Centerpartiet sett till att regeringen radikalt höjt ambitionsnivån när det gäller arbetet för en giftfri vardag och hösten 2013 lade regeringen fram sin proposition om detta. Där beskrivs strategin och de åtgärder som krävs för att bli av med farliga ämnen nationellt, inom EU och internationellt så att vi når målet om en giftfri miljö.

Vi måste kunna lita på att våra livsmedel är säkra, att textilier vi köper in till kommunen inte innehåller giftigt antimögelmedel, att inte barnleksaker innehåller bisfenol A, att vattnet vi dricker är säkert eller att skolans suddgummin inte innehåller ftalater och att vi i kommunens verksamheter inte vistas i en miljö där golvmattan innehåller gifter. Föräldrar ska veta att deras barn vistas i säkra giftfria miljöer som inte har slipers, gamla däck eller gammal elektronik där de ska leka.

I Centerpartiet praktiserar vi närodlad politik. Det betyder att vi utgår från förutsättningarna som vi har här i vår kommun i kampen mot kemikalierna. Nästa steg för en giftfri vardag i kommun som vi förespråkar är att kommunen utför en kartläggning av de gifter som finns i barnens vardag. Vi vill också se att kommunen ställer krav på giftfria produkter vid upphandling.

Fortsätt kampen med mig, hjälp mig att göra vardagen Giftfri för oss allaprat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.