Svenska, digitalt språk och vänskap skapar integration

Att jag sager JA till integration är för mig en självklarhet.
Men det behövs förändring om Sverige ska lyckas med etableringsreformen som pågått sedan januari 2011.

Idag erbjudes flyktingarna att delta i Svenska För Invandrare(SFI) och som lön för den insatsen beviljas man etableringsersättning. Det finns brister i språkundervisningen och en av de bristerna av det digitala språket. För oss som kan använda en dator obehindrat är det inga konstigheter med allt som görs via dator och telefon. För de som inte har samma vana eller ingen vana alls av datorer och mobilappar det digitala språket minst lika viktigt.

För oss som bor i Sverige är det självklart att de allra flesta har en dator, att de allra flesta kan hantera mail, webb och andra IT lösningar. Men vi får inte glömma bort att de flyktingar som kommer till Sverige många gånger har en väldigt knapphändig kunskap i själva IT-användandet eller ingen vana alls. Det innebär att dessa individer har stort behov av ett ”digitalt språk” för att klara vardagen.

För att en flykting som deltar i Arbetsförmedlingens(AF) program med etableringsersättning är kravet att läsa Svenska för att ha rätt till etableringsersättning och målet med etableringsreformen är att skapa goda förutsättningar för integration. Vi har missat behovet av att det som är boende i Sverige måste kunna hantera en dator för att ta del av samhällsinformation från myndigheter och utan IT-kunskap riskerar dessa människor ett digitalt utanförskap.

Jag vill att utbildningen i Svenska skall innehålla en undervisningsdel i det digitala språket

Jag vill att Kommunen stöttar Integrationsnätverk IN så det kan skapas i varje kommun för i mötet människa med människa lär vi oss sånt vi aldrig kan läsa oss till och skapa vänskapsband

Vänner för livet från hela världen

jordklotet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.